LOS ANGELES (Nettavisen): «Wait, they liked it?»

Et stort smil brer seg over ansiktet til Jarand Herdal (23) mens han holder telefonen til øret. Så bryter den norske regissøren ut i en gledeslatter.

«That’s awesome» sier 23-åringen til personen i andre enden av røret.

Like etter spør Herdal høflig om han kan ringe vedkommende tilbake, slik at han kan fortsette intervjuet med Nettavisen.

- Veldig gode nyheter der, forteller filmtalentet.

Allerede erfaren

Jarand Herdal er en norsk regissør som allerede har fått til uforskammet mye i løpet av sine 23 år. Han var bare 16 år gammel da han lagde sin første spillefilm. En film som ble solgt til 57 land.

Han har også laget musikkvideoer for store navn, spilt inn flere kortfilmer og utdannet seg ved en av verdens fremste filmskoler. I tillegg har han vært i møter med gigantselskaper som Netflix, Paramount og Universal.

23-åringen er nå bosatt og jobber i Los Angeles. Med flere spennende prosjekter på trappene, kan Jarand Herdal bli et navn publikum vil høre mye om i årene som kommer.

Spillefilm på trappene

Den unge regissøren har bodd i Los Angeles siden han begynte å studere ved USC i 2013, og begynner virkelig å få fotfeste i filmbyen.

Herdal lager stadig flere musikkvideoer, og hvis ting går etter planen vil han regissere minst en spillefilm om ikke altfor lenge. Han har fått muntlig beskjed fra et produksjonsselskap i Los Angeles at de vil produsere en av filmene han selv har skrevet manus til.

- Da utvikler vi den sammen. Vi går et par runder på manus, så går de ut og finner penger. Man vet jo aldri før den er laget, men de er med, sier Herdal til Nettavisen.

23-åringen innrømmer at det er en drøm som eventuelt går i oppfyllelse.

- Det er veldig, veldig stort. Jeg var alltid satt ut på vei til møtene våre. Vi gikk forbi plakater av Robert De Niro, Brad Pitt og alle filmene de har laget med disse menneskene. Så går vi inn på møterommet og der har jeg tre produsenter som sitter og skal lage dette med meg, forteller Herdal.

Han var så opprømt at produsentene under de første møtene måtte forsikre 23-åringen om at det ikke var tull.

- Jeg var mildt sagt starstruck de første gangene. Nå er det litt sånn i filmverden at man ikke vet om det skjer, før det faktisk skjer. Men nå har de faktisk sagt at de skal gjøre det, sier filmtalentet med et smil.

Lagde Harry Potter-film

For Jarand Herdal startet det hele på ungdomsskolen i Oslo da en kamerat ba han bli med for å se på et videoklipp. Kameraten hadde nemlig «blåst av hodet på kompisen sin».

- Jeg lurte på hvordan han fikk det til. Jeg tenkte at det var en superspesialeffekt eller et eller annet, men så viste han meg hvordan han bare gjorde det på datamaskinen, forteller Herdal.

Han fikk se flere klipp med spesialeffekter, og det var noe som ble vekket i den da 14 år gamle Herdal. Det gikk opp for ham at dette var noe de kunne få til.

Sammen med kameraten, Jens Hertzberg, begynte Herdal å eksperimentere. Den første ordentlige filmen de lagde, var en Harry Potter-fanfilm.

- Vi hadde sett ferdig Harry Potter og var så lei oss for at det var ferdig, så vi bestemte oss bare for å lage vår egen, forklarer Herdal.

Se filmen her:

Kortfilmen hadde premiere på Frogner Kino og tiltrakk seg oppmerksomhet. Den ble også delt på den offisielle Harry Potter-siden på Facebook, noe som var veldig stort for de to unge filmskaperne.

Solgte første film til 57 land

Harry Potter-filmen introduserte også Jarand Herdal for mulighetene de hadde i Norge. Duen ble oppmerksomme at det fantes forskjellige steder der man kunne søke støtte.

De ble tildelt midler til Harry Potter-filmen, noe de blant annet brukte til å leie et helikopter som de brukte til å filme visse scener. Det ga enda mer vann på mølla.

- De er så støttende fordi de vil at man skal gjøre ting. Og så lenge man har med folk og har planer, så får man som regel støtte. De heiet skikkelig på oss og ga oss alt de trengte, forteller Herdal.

Den unge filmduoen fortsatte å søke om støtte, og etter hvert bestemte de seg for å lage en spillefilm. Herdal var da 16 år. «Everywhen» skal være Norges første science fiction-film, og til slutt ble den solgt og distribuert til 57 land.

- Filmen er jo litt så som så. Den er åpenbart laget av 16-åringer. Men vi hadde veldig godt foto og en del bra visuelle effekter. Så folk var veldig imponert med tanke alderen vår, og vi melket jo det for alt det var verdt. Vi var unge, unge, unge, og det fikk vi veldig mye tilbake for, forteller Herdal.

Filmen fikk mye oppmerksomhet og åpnet mange dører i filmbransjen. Duen ble også signert til et reklameselskap, der Jens Hertzberg fortsatt jobber i dag.

Jarand Herdal fortsatte å lage filmer mens han gikk medier og kommunikasjon på Ullern videregående i Oslo. Han lagde blant annet «Clowne», en pilot til en komiserie som nesten ble plukket opp flere steder. Herdal hadde imidlertid siktet på større ting.

Fikk overraskende telefon

Jarand Herdal søkte på den prestisjetunge skolen USC i Los Angeles, i tillegg til en skole i New York. Han var fast bestemt på å fortsette filmkarrieren, uansett om han kom inn på en av skolene eller ikke.

En dag fikk han en telefon fra USC. Herdal hadde hørt at man måtte gjennom et intervju og tenkte at det var det samtalen skulle handle om. Det gjorde den ikke.

- De ringte meg fordi de lurte på hvorfor jeg søkte. De hadde sett det jeg hadde gjort, og var ikke sikre på hva de hadde å tilby meg, forteller Herdal.

Læreren fra skolen ga filmtalentet beskjed om at hvis han ønsket å komme til Los Angeles for å få beina plantet i byen og få en større forståelse for filmindustrien, så var de åpne for det. Dermed ble Herdal student på skolen som har fostret navn som George Lucas, Ron Howard og Judd Apatow.

Astrid S var begynnelsen

Ikke lenge etter Jarand Herdal kom til Los Angeles, skulle det åpne seg en mulighet som skulle vise seg å bli begynnelse på noe nytt.

Herdal ble nemlig kontaktet av Universal. De lurte på om han hadde lyst til å regissere en musikkvideo for Astrid S. Herdal sendte forslag til konsept for videoen, noe som ble tatt godt imot, og innspillingen startet.

- Det var litt morsomt fordi vi begynte på skolen i august og i oktober hyret jeg halve klassen til å lage musikkvideo. Jeg intervjuet mange av elevene og prøvde veldig fort å finne ut hvem som var flinke til hva. Det var litt spesielt. Men jeg jobber fortsatt med mange av dem, forteller filmregissøren.

Etter musikkvideoen til Astrid S’ «2AM» kom ut, begynte ballen å virkelig å rulle for Herdal i den bransjen.

Han har siden laget videoer for artister som blant annet Broiler, Tungevaag & Raaban, Alan Walker og Steve Aoki. Nylig var Herdal aktuell med en fersk musikkvideo med youtuber Justin Roberts, der også Jordyn Woods, kjent fra utroskapskapsskandalen i Kardashian-klanen, medvirket.

Nylig regisserte 23-åringen en musikkvideo for Alan Walker, som på under en uke fikk over fire millioner visninger på Youtube.

God nyhet på telefon

Det ligger an til å bli flere musikkvideoer på Herdal fremover. Det var nettopp dette den nevnte telefonsamtalen handlet om.

DJ-stjernen Steve Aoki hadde nemlig fått godt inntrykk av Jarand Herdal og støtteapparatet hans, og uttrykte ønske å jobbe mer med dem. Herdal hadde derfor foreslått et konsept som skulle kople flere musikkvideoer sammen.

- Nå fikk jeg en telefon om at det var tommel opp, så da blir det flere. Det er veldig kult, smiler Herdal.

Herdal har funnet sin stil når det gjelder den type jobbing. Han ønsker ikke å lage en typisk musikkvideo der en artist synger foran en grønn skjerm, men heller lage videoer som ser ut som snutter fra en kinofilm.

- Jeg liker å lage små historier, små kortfilmer med artisten. Så når de legger musikken over, så kommer det en historie ut av det. Det synes jeg er veldig gøy, forklarer han.

Takket nei til Dubai

Jarand Herdal begynner å bli en ettertraktet mann. Han har også merket at ting går fort i musikkvideobransjen.

23-åringen hadde i vår spilt inn en video i Los Angeles for DJ-en Nicky Romero. Like etter skulle han til Las Vegas for å filme med Steve Aoki. Da fikk han en telefon der han ble spurt om han kunne lage en musikkvideo for youtuberen Justin Roberts, der Jordyn Woods senere skulle medvirke.

- Jeg dro på et møte for å snakke med dem, og da spør dem: «Kan vi fly deg til Dubai i morgen?» forteller Herdal.

Han var imidlertid i en prosess angående visum, og ville ikke ta sjansen på å forlate USA. Han fikk tilbud om å fly til Dubai i privatfly og få det selskapet kalte «private immigration». Herdal takket likevel nei, risikoen var for stor.

Senere skjedde noe uventet. Herdal ble oppringt og fortalt at de ville flytte hele innspillingen til Los Angeles. De ville bare høre hva ideen hans for videoen var først.

- Jeg satt sammen en litt sånn kronglete versjon av en idé. Jeg pitchet den og trodde jeg feilet totalt, at det gikk skikkelig dårlig. Så vi dro til Vegas, filmet med Steve Aoki, og på vei hjem fikk vi en telefon om at de var med. Så det var en periode der vi satt på tre videoer på en gang, forteller Herdal.

- Mye sprøtt

Under innspillingen av Justin Roberts-videoen trengte den unge regissøren et armbånd. Han tok kontakt med artisten og lurte på om han kunne ta med ett. Herdal fikk til svar at de ikke hadde et tilgjengelig, men at de kunne kjøpe noe. Det ble noe annerledes enn Herdal hadde sett for seg.

- Han tok fram armbåndet og det var dødstungt. Det viste seg at det var et helt utsmykket diamantarmbånd som koster omtrent fem millioner kroner. Det hadde de bare plukket opp fordi jeg hadde spurt om et armbånd til filmen, sier Herdal og smiler.

- Nå vet ikke jeg om de leverer det tilbake igjen, kanskje de hadde en ordning med personen som lager disse. Jeg aner ikke. Men det var veldig sprøtt at han dukket opp med et armbånd som kostet mer penger enn jeg noensinne har hatt. Og det ble gjort over tekstmeldinger i løpet av 20 minutter. Så sånn sett er det mye sprøtt i Los Angeles.

Slik så det ut på Times Square i New York da den Herdal-regisserte Justin Roberts-musikkvideoen hadde premiere.

Fått reaksjoner

Selv om Jarand Herdal er glad i å lage musikkvideoer, er den store drømmen å lage spillefilmer. 23-åringen skriver manus selv, og har flere filmer ute blant produksjonsselskaper i håp om å få dem laget.

Regissøren forteller at filmene er mørke thrillere som er litt filosofiske av seg.

- Jeg liker å stille spørsmål som ikke har svar til seg. Forhåpentligvis sitter du igjen med en del spørsmål om deg selv og omverden din, og undres litt om det som skjer rundt deg, forklarer Herdal.

Filmtalentet er utvilsomt ikke som 23-åringer flest. Han er allerede mer erfaren enn regissører mange år eldre enn ham. Herdal forteller imidlertid at han noen ganger opplever at folk stusser når de skal jobbe med en som er så ung.

- På Justin Roberts-videoen med Jordyn Woods fikk jeg flere reaksjoner på det. De mente jeg så veldig ung ut. Og da jeg sa at jeg er 23, var alle sånn: «Hæ? Okey, er du sikker på at du bør være her?» sier Herdal og ler.

- Men jeg vet ikke, det faller meg veldig naturlig å lage film ettersom jeg har gjort det så lenge. Når jeg går inn på disse settene, så vet jeg nøyaktig hva jeg vil ha. Det er ikke noe usikkerhet. Så jeg tror folk bare responderer på det. Og da har det egentlig ikke så mye å si.

Herdal fikk nemlig mye ut av oppholdet på filmskolen USC. Noe av det viktigste var at han lærte hvordan alt fungerer i USA, slik at han ikke er nervøs når han går inn på et filmsett med hundre mennesker.

- Jeg er selvfølgelig alltid litt i den faresonen at hvis jeg nøler, så mister jeg fort respekt fordi jeg er så ung. Derfor er det er viktig for meg at jeg er veldig på, at jeg vet akkurat hva jeg skal ha, forklarer han.

Det norske filmtalentet har ikke planer om å finne et annet yrke. Det er dette Herdal vil, noe han også er helt klar på.

- Om ti år? Da bor og jobber jeg i Los Angeles, har lagd ti spillefilmer og flere musikkvideoer enn du kan telle, sier 23-åringen med et glimt i øyet.