Det er stiftelsen Inspiring Fifty som har kåret de 50 mest inspirerende kvinnelige teknologi-lederne i Europa.

- Gi teknologi en sjanse

Stiftelsen ble startet av de nederlandske tech-gründerne Janneke Niessen og Joelle Frijters. Kvinnen sier de personlig har opplevd hvor uvanlig det er å finne kvinner i lederposisjoner innen teknologi-bedrifter. De har også erfart de negative oppfatningene av kvinner som kan finne sted i disse yrkene - på alle nivåer.

- Vi ønsker å inspirere jenter og kvinner til å gi teknologi en sjanse. At de faktisk oppdager hvor mye spennende jobbmuligheter teknologi gir, sier de på Inspiring Fiftys nettside.

Initativet støttes både av Facebook og EU.

Motegründer og NHO-sjef

Blant de 50 mest inspirerende kvinnene i Europa finner vi to norske, nemlig Villoid-gründer Jeanette Dyhre Kvisvik og NHO-leder Kristin Skogen Lund.

Moteappen Villoid er kalt en sammensmeltning av Instagram og et shoppingsted. Den ble skapt av Dyhre Kvisvik og Jarle Snertingdalen og var i utgangspunktet eid av Telenor Digital og Schibsted. Den gang het det Sobazaar.

I 2014 slo moteapp-gründeren slo seg sammen med modell og IT-girl Alexa Chung, som i dag er deleier i selskapet.

Villoid er i dag etablert i 180 land og satser spesielt på Storbritannia.

- For oss i Villoid er kåringen også en viktig anerkjennelse. Vi har nå etablert oss sterkt i Storbritannia, som er verdens kanskje viktigste e-commerce marked. Vi har fått et strålende team på plass der borte, ikke minst med mine kvinnelige medgrundere Karin Källman og Alexa Chung. Jeg tror denne kåringen, spesielt i Europa og Storbritannia, har en betydning for rekruttering, partnerskap og kapitalinhenting videre, sier Dyhre Kvisvik til Nettavisen.

Og legger til:

- For meg personlig er det jo ekstra stas at jeg deler plassen med min tidligere sjef, Kristin Skogen Lund, som i sin tid faktisk gav meg mandatet til å starte Villoid i Telenor, sier Jeanette Dyhre Kvisvik.

Microsoft gjennomførte nylig en undersøkelse som viser at ganske mange jenter blir interessert i vitenskap, teknologi, ingeniørkunst og matematikk ved 11-års alderen. Men når de blir 15 år, dabber interessen av igjen.

Én av årsakene som nevnes er at jentene ikke finner noen kvinnelige rollemodeller i teknologiske yrker. 60 prosent av jentene sa også at de mente at de ville være mer fristet til å forfølge en karriere innen teknologi om de følte at kvinner og menn ble behandlet likestilt i disse jobbene.

Jeanette Dyhre Kvisvik oppfordrer jenter til å se mulighetene.

- Jenter må bli flinkere til å kaste seg ut i ting, ta sjanser og ha større tro på seg selv. Vi har absolutt alle muligheter- tør å tro på det! Aldri har det vært lavere terskel for å starte et eget selskap og følge drømmen din. Vi står vi på terskelen til en spennende innovativ digital tid, spesielt i Norge, sier hun.

Rapporten, utført ved London School of Economics, sier at det er ventet at 900.000 jobber vil komme i den teknologiske sektoren.

Av andre kvinner du kanskje vil kjenne igjen på Inspiring Fifty-listen er den svenske artisten Robyn og den svenske toppsjefen i Telia, Helena Barnekow.

Det mange kanskje ikke vet om Robyn er at hun har stiftet TeklaTech Festival, der unge jenter mellom 11 og 18 år får prøve ut morgendagens teknologiske muligheter.

SJEKK ALLE DE 50 TOPPKVINNENE HER

SE VIDEO FRA KVINNEDAGEN VERDEN RUNDT HER: