Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er for trang, og også redd for å få orgasme!

Spørsmål: Vi sliter med at jeg er for trang og kniper igjen når vi skal prøve å komme inni. Er også redd for å få orgasme. Med vennlig hilsen C

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com

Svar

Kjære C, og takk for at du skriver til meg.

Det er ikke så veldig mange opplysninger du gir, og jeg skulle gjerne visst mer om hvordan du opplever dette og hvordan det arter seg for deg, for å kunne gi deg et godt svar.

Du skriver at du kniper igjen når dere skal penetrere – altså er du bevisst på at du kniper. Og så skriver du at du også er redd for å få orgasme. Ut ifra dette tolker jeg at du er redd for hele samleiesituasjonen, og svaret mitt bygger på det.

Det er mange jenter som har en oppfattelse av at de er for trange, og de tenker da - naturlig nok - at det vil gjøre vondt å bli penetrert. Og med dette som utgangspunkt, gruer de seg til å forsøke samleie. Når redsel og stress tikker inn (uansett grunn), øker stresshormonnivået i blodet, noe som er hemmende for, og virker negativt inn på den seksuelle responsen.

Med seksuell respons, mener jeg det som skjer med deg når sexlysten dukker opp – du blir kåt - du får kroppslige reaksjoner som for eksempel økt fuktighet i skjeden (lubrikasjon) og erigert klitoris. I tillegg er det noe viktig som skjer med skjeden – den blir mye mer elastisk og kan lett utvides både i bredden og lengden. Skjeden har den fantastiske egenskapen at den i stor grad tilpasser seg det som føres inn. Fra å være et sammenklappet organ der slimhinnen ligger i bulker mot hverandre, vil den kunne utvide seg akkurat nok til å gi plass til det som føres inn.

Men når man er stresset og redd vil altså ikke den seksuelle responsen skje (i like stor grad), og skjeden kan forbli tørr slik at det oppstår friksjon om noe føres inn, - og det er vondt. Klitoris vil kanskje ikke bli (like) erigert og dermed blir det vanskeligere å få orgasme, og ikke minst – skjeden blir ikke fullt så elastisk. Og om den negative påvirkningen er så stor at musklene rundt skjeden strammes, kan det rett og slett bli helt umulig å føre noe inn i skjeden.

Det som er den største utfordringen med dette, er at det oftest er noe som skjer på det ubevisste planet – du bestemmer deg ikke for å bli redd og/eller stressa. Så det hele blir automatiske reaksjoner som skjer uten din vilje. Enkelt forklart - en dominoeffekt som starter med at du er redd, stressa eller engstelig og ender med at du ikke klarer å gjennomføre samleie.

Det kan være ulike grunner til at man er redd, stressa og engstelig. En grunn er som sagt det at man kan ha «fått det for seg» at man er for trang, men det kan jo også være tidligere opplevelser, problemer i parforholdet, e.l.. Eller så finnes det jo noen som faktisk er for trange. Så et råd er at du oppsøker fastlegen din eller en gynekolog, der du får sjekket om dette er tilfelle for deg, eller om det finnes andre fysiske forklaringer på det du sliter med.

Det neste rådet mitt er at du oppsøker en fagperson du kan snakke med om dette. Det at du også er redd for å få orgasme, kan handle om ulike ting det også (for eksempel redsel for å slippe kontrollen), men er uansett et signal på at det kan være godt for deg å få hjelp til å løse denne redselen/blokkeringen.

Jeg ønsker deg lykke til, og håper du finner en som kan hjelpe deg ut av denne onde sirkelen - uansett hva grunnen er.

Alt godt fra ho Siv

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot