Hei Siv! For en tid tilbake skjedde det noe som jeg aldri har opplevd før. Jeg onanerte og fikk orgasme (som jeg pleier), men den bare varte og varte! Den tok liksom aldri slutt. Fikk fullstendig panikk tilslutt!
Jeg må kanskje fortelle at jeg har slitt med angst i noen år før dette (ikke panikkangst), men etter dette skjedde måtte jeg begynne på angstdempende medisin. Nå får jeg ikke panikk lengre, men jeg har fremdeles veldig langvarige orgasmer når jeg først onanerer (har ikke onanert så mye etter den hendelsen fordi det var så skremmende).

Jeg fikk mensen for ca. 3 år siden og den er fortsatt ikke helt regelmessig. Mensen er langvarig og kraftig, men jeg har egentlig lite plager av den, bortsett fra at jeg får en veldig rar følelse i klitoris. Nesten som at den er litt bedøvd eller overfølsom. Det har vært sånn hele tiden siden jeg fikk mensen (ikke bare nå etter de lange orgasmene).

Grunnen til at jeg skriver alt dette til deg, er at jeg lurer på om det er noe veldig galt med underlivet mitt? Jeg får angst med tanken på å oppsøke gynekolog for dette.

Jeg vet ikke hvordan jeg skal fortelle gynekologen hvordan jeg har det – kan jeg skrive brev til legen på forhånd? Har du en forklaring på hva jeg egentlig feiler?
Hilsen pysa på 17 år.

Svar:

Takk for at du skriver inn til meg.

Det høres ut som du har det vanskelig nå, og derfor er det kjempefint at du tar kontakt, og vil starte en prosess for å få det bedre. Jeg skal forsøke å svare deg så godt det lar seg gjøre ut ifra det du har skrevet her til meg.

Når det gjelder din opplevelse da du onanerte og fikk den langvarige orgasmen, så kan jeg ikke forklare helt sikkert hva som skjedde. Men en orgasme-opplevelse kan variere fra gang til gang eller endre seg i perioder i livet, uten at det er noe galt eller at det er en sykdom som er årsaken til det.
Om orgasmen derimot er og/eller blir vedvarende «uutholdelig», så vil jeg anbefale deg å ta det opp med legen din. Du trenger absolutt ikke oppsøke en gynekolog for å få en vurdering eller undersøkelse. Fastlegen din eller legen ved ungdomshelsestasjonen kan hjelpe deg, og vil eventuelt henvise deg videre om de finner ut at det av en eller annen grunn er nødvendig.

Det at mensen din fremdeles er uregelmessig, er ikke uvanlig i din alder, og ganske mange jenter er plaget med langvarige, kraftige og smertefulle menstruasjoner uten at det feiler dem noe alvorlig. Hormonell prevensjon kan hjelpe til å regulere mensen, og gjøre dem kortere og mindre kraftige (og mindre smertefulle). Du kan snakke med fastlegen din eller helsesykepleier ved ungdomshelsestasjonen om du eventuelt ønsker å starte på dette.

Hvorfor klitoris føles bedøvd/overfølsom når du har mensen, kan ha flere forklaringer, og det er umulig å si hvorfor du føler det slik bare på bakgrunn av det du skriver. Men siden det har vært sånn helt siden du fikk mensen, og det ikke har utviklet seg i (mer) negativ retning, er det neppe noe alvorlig galt.

Ideen din om å skrive til legen din, kan være god. Fortell om plagene dine og hva du trenger svar på, slik at dere først og fremst kan legge en plan hva dere kan gjøre og hvordan eventuelle undersøkelser kan foregå.
Du kan gjerne ha med deg en person du stoler på og føler deg trygg sammen med, når du skal til legen, så vil det kanskje bli litt lettere for deg?
Begynn hos fastlegen din, og vær ærlig (eller send legen/ta med en kopi av det du har skrevet her + svaret mitt).

Som du skjønner, så er det vanskelig for meg å si noe om hva du feiler, og ingen vil kunne gi deg de svarene du søker uten å få undersøkt deg nærmere. Når det er sagt, så er det ingenting av det du skriver som tyder på at du feiler noe alvorlig, men jeg tenker at angsten din sannsynligvis kan være en forklaring på eller i alle fall gi en forsterkning av dine problemer. Det er bra at du har fått mer kontroll på angsten din med medisiner, men jeg vil anbefale deg – om du ikke allerede er under oppfølging – at du får en henvisning til/tar kontakt med en fagperson som kan hjelpe deg til å få det bedre med deg selv.

Håper dette er til litt hjelp for deg, og jeg ønsker deg alt godt.

Gode klemmer fra ho Siv