«Under 1.80? Don't even bother.»

Uttalelsen er hentet fra en ung kvinnes Tinder-profil. Er du lavere enn 180 centimeter har du altså ikke sjans, helt uavhengig av hvilke andre kvaliteter du eventuelt måtte ha.

Denne kvinnen er imidlertid ikke alene om å være såpass direkte. I februar satte NRK fokus på kvinners høydekrav til menn på Tinder, under overskriften «Lave menn blir vraket på Tinder».

Like etter kastet Torstein Norum Bugge (23) seg inn i debatten. Med sine 170 centimeter på sokkelesten, er Bugge frustrert over å bli valgt bort av jenter på grunn av høyden sin.

«Det finnes selvfølgelig lave menn i lykkelige forhold. Det handler mer om følelsen av alltid å være andrevalget. Det er så enormt frustrerende. Det blir heller ikke bedre av at mange kvinner aktivt bruker lav høyde som et greit argument for å ikke engang vurdere deg som en potensiell partner,» skrev Bugge, som er mastergradstudent og jobber som frilansjournalist, i en kronikk i NRK.

- 20-30 prosent har høydekrav

Kronikken skapte en heftig debatt på sosiale medier, hvor meningene var delte:

Noen forsto Bugges frustrasjoner og mente det var overfladisk å eliminere menn på grunn av høyde, mens andre avskrev Bugges uttalelser som klaging og ba ham «ta seg sammen».

- Det er klart det er lov å ha preferanser, jeg ville bare peke på dette som en utfordring mange menn kan ha. Høyde er ikke noe man får gjort noe med, men likevel er det en faktor man absolutt må forholde seg til på datingmarkedet, sier Bugge til Nettavisen.

LES OGSÅ: Forskere: Gjør du en av disse to tingene på date, har du større sjanse til å lykkes

Bugge synes det er vanskelig å skulle anslå hvor mange av jentene på Tinder som faktisk stiller høydekrav, men sier det er relativt mange som er tilsynelatende opptatt av mannens høyde.

- Jeg har ikke tall på det, men min opplevelse er at rundt 20-30 prosent av alle jenter på Tinder omtaler høyde på sin profil, enten ved at de opplyser om egen høyde eller ved å komme med et spesifikt krav til hvor høye mannen bør være. Hvis de ikke skriver om det, kommer det gjerne opp som tema hvis man begynner å snakke sammen, sier Bugge.

- Mange menn opplyser uoppfordret om sin egen høyde på Tinder, hvorfor tror du de gjør det?

- Jeg antar det er for å være ærlige. Hvis de er lavere enn gjennomsnittet er det nok for å unngå at man skuffer noen, sier Bugge.

- Kunne menn vært like tydelige på sine krav til jenter på Tinder?

- Jeg tror det ville blitt fordømt i større grad, både av jenter som så profilene, men også av samfunnet generelt.

- Handler om hvordan det ser ut

Som Bugge selv påpeker i kronikken sin: Det finnes en rekke fordeler med å være høy mann.

Forskning viser at høye menn har større sjanse til å lykkes i arbeidslivet og tjene mer penger. En studie fra 2014 viste i tillegg at høyere mennesker er mer tilfreds med jobb og livet generelt.

Når det gjelder dating, er det liten tvil om at høye menn har fordeler.

Forskning viser at høye menn har større sjanse for å bli gift og få barn. En britisk studie fra 2000 undersøkte sivilstatusen til 10.000 menn født den samme uka i mars 1985. Det viste seg at jo høyere mennene var, dess større var sjansen for at de hadde giftet seg og fått barn.

Hvorfor er det slik?

Noe av forklaringen ligger i biologien. For da hverdagen handlet om å overleve, var kvinner gjerne på utkikk etter en stor og sterk mann som kunne beskytte familien sin.

I dag er det derimot få kvinner som trenger en høy og bredskuldret mann til å stå i døråpningen for å beskytte mot fiender og farlige dyr.

Likevel er høyde tilsynelatende viktig for mange kvinner.

- Jeg tror først og fremst at det handler om det sosiale, altså hvordan det ser ut for de utenfor. I tillegg er det nok mange jenter som vil føle seg mindre enn kjæresten sin, og det er nok biologisk, men også psykologisk, tror 23-åringen.

- Intet nytt under solen

Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum mener imidlertid at det ikke er noe nytt at mange stiller utseendekrav som går på blant annet høyde, men at det bare har blitt mer synlig med datingapper som Tinder og Happn.

- Intet nytt under solen, er det første jeg tenker. Det har alltid vært, og vil alltid være, slik at mange har lignende krav til en mulig partner, det bare synes bedre på disse appene, sier psykologen, og fortsetter:

- At kvinner leter etter høye menn, er heller ikke noe nytt. Hvis det er viktig for deg å finne en høy mann ville du sett etter det uansett - enten du kom inn i en hule i steinalderen, går inn døra på en bar eller sitter hjemme og leter på Tinder.

Grunnleggende evolusjonære prinsipper

Selv om mange vil karakterisere krav om å være over 1.80 som overfladisk, påpeker Løes Narum at det også handler om grunnleggende evolusjonære prinsipper.

- Hva er det man er på jakt etter? Hva liker jeg? Hva synes jeg er tiltrekkende? Dine personlige preferanser er helt individuelle, men vi vet jo samtidig at de tidvis er styrt av mediesamfunnet.

LES OGSÅ: Ny studie: Tre av fire kvinner opplever ubehag under sex

Mens noen mener at konkurransen på datingmarkedet har tilspisset seg etter inntoget av dating-appene, tror Løes Narum at det også har ført til at flere får være med og delta.

- Konkurransen er som den alltid har vært, men det er en stor gruppe som nå har fått en fantastisk mulighet til å finne seg en kjæreste. De sjenerte og innadvendte har langt større muligheter nå enn før, avslutter Løes Narum.

Høydekrav på Tinder har også vært tema i Nettavisen-podcasten «Hun vs. han», hvor undertegnede, Kjersti Westeng, ukentlig diskuterer kjønnsstereotypiske påstander med kollega Adrian Møller Haugan.

Her kan du høre episoden: