Hollywood har flere ganger tidligere blitt sterkt kritisert for manglende mangfold, og i filmbransjen har flere minoriteter fått kjent på rasisme og sexisme.

En rekke skuespillere har snakket høyt om problemet, men det har tatt tid før åpenheten ble akseptert – og diskusjonen er langt fra over.

Les også: Fansen raser atter en gang: Mener Kylie Jenner er «skamløs»

I et fersk intervju med Glamour Magazine kommenterer skuespiller Jessica Alba (41) bransjens utvikling de siste 20 årene. Hun mener det har vært for lite fremgang, og utpeker spesielt Marvel-universet.

Kritiserer mangfoldet

I 2003 ble barndomsdrømmen til Alba oppnådd da hun landet hovedrollen i filmen «Honey». Det tok ikke lang tid før filmkarrieren hennes skjøt til himmels, og kun to år senere spilte hun i sin første actionfilm, «Fantastic Four».

Filmens plott er basert på tegneseriene utgitt av Marvel i 1961. Siden 2004 har Marvel-universet vokst eksepsjonelt, og med over 34 spillefilmer er det i dag verdens mektigste filmserie.

I det nye intervjuet er det åpenbart at det er én ting Alba er lite imponert over 20 år senere, nemlig den etniske representasjonen i det populære filmuniverset.

Les også: Ny rapport om Amber Heard sjokkerer: – Verste tilfellene vi har sett

– «Marvel»-filmene er fortsatt ganske hvite. Jeg vil si at jeg var én av få på den tiden, men det er fortsatt ganske mye av det samme i dag, forteller skuespilleren til magasinet.

Hun referer til da hun for omtrent 20 år siden var en av de få skuespillerinnene av latinsk opprinnelse i bransjen. Da hun spilte rollen som Susan Storm i 2005 var hun nesten alene om å representere rasen sin på filmlerretet.

Selv om Alba er født og oppvokst i California, er foreldrene hennes av meksikansk opprinnelse. Og det er ingen tvil om at 41-åringen er stolt av sitt latinske opphav, og etternavn.

De siste årene har det dog skjedd et skifte, og flere minoriteter har blitt inkludert i underholdningsbransjen. Men det tror Alba skyldes økonomiske grunner, og hun forteller i intervjuet at det er et «forretningsinitiativ» ettersom bransjen har innsett hvor mye mer penger som kan tjenes dersom flere minoriteter er involvert.

Av de 34 Marvel-filmene er det kun to hvor hovedkarakterene er av ulike opprinnelser, «Black Panther» fra 2018 og «Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings» fra 2021.

– De har utelatt en hel gruppe mennesker fordi de ikke «så» oss. Jeg tror det er viktig for den yngre generasjonen å se den verden på skjermen, sier 41-åringen om mangfold i underholdningsbransjen.

Ikke «hvit» nok

Dette er ikke første gang Alba kommenterer mangfoldet i den mektige filmbyen. Da hun var på toppen av sin karriere slet hun med å få seriøse filmroller som ikke var stereotypiske, og ble ofte stemplet som «eksotisk».

Ifølge Pop Sugar ble hun på et tidspunkt fortalt at hun «ikke var lyshudet nok til å spille en hvit karakter».

Les også: Modellen fikk en åpenbaring da hun kuttet ut alkohol: – Håndterer det i terapi

Men det er ikke bare Alba som har kjent på forskjellsbehandlingen. Det har også Viola Davis (56).

Davis er nemlig en av de mest anerkjente skuespillerinnene i Hollywood, og hun har vunnet en rekke viktige priser. Til tross for dette, har hun tidligere uttalt til Variety at hun ikke får de samme jobbmulighetene som andre mektige skuespillerinner i bransjen grunnet hudfargen sin.

«Det irriterer meg, og det har knust hjertet mitt», har den prisvinnende skuespillerinnen sagt.

Også meksikanske Salma Hayek (55) har blitt fortalt at hun aldri ville klare seg som skuespiller i Hollywood, og hun har tidligere uttalt at hun ikke følte seg anerkjent som verken en latinsk kvinne eller skuespiller i bransjen for bare noen år tilbake.

– Jeg tror ikke tiden var helt moden. Jeg følte at vi alle gikk glipp av noe, ikke bare meg. Bransjen brydde seg bare om penger, men de gikk glipp av et stort marked, har Hayek tidligere sagt til InStyle.


Alba, Davis og Hayek har gjennom sine karrierer motbevist og overvunnet stereotypiene som har blitt kastet deres vei, og kvinnene kan se tilbake på svært suksessfulle karrierer.