Johanna Grønneberg Mesa, «Farmen Kjendis»-utfordrer og tidligere programleder for blant annet MTV, trengte hjelp fra forbrukerøkonom Silje Sandmæl for å klare å spare til ferietur med familien.

Hun er bosatt i Los Angeles med, og er omgitt av mange fristelser.

- Johanna klarer egentlig ikke å forlate huset uten å komme tilbake med flere handleposer. Da jeg var der skulle hun ut og kun kjøpe såpe, men kom tilbake med fire-fem poser, sier Sandmæl til Nettavisen.

Tren opp impulskontrollen

Den manglende impulskontrollen er ikke Grønneberg Mesa alene om, men heldigvis kan den trenes opp.

- Det beste tipset om du sliter med dette er å vente tre dager med å kjøpe noe du har lyst på. Mest sannsynlig har du glemt det eller mistet lysten på det, forteller Sandmæl.

Grønneberg Mesa forteller at hun alltid har vært elendig til å spare, uansett hvor mye penger hun har tjent.

- Jeg kjøpte mye ting og tang, er dårlig på måtehold og liker kos. Jeg er ikke så flink til å begrense meg, sier hun til Nettavisen, og legger til:

- Når noen skal ha grillfest kjøper de som regel grillmat og litt sjokolade, mens jeg kjøper gjerne det pluss ti forskjellige hagespill, volleyballnett og hoppeslott. Jeg vil gjøre så mye ut av alt, fordi det er gøy. Men det koster mye penger.

Kortvarig lykkerus

Mange kan kjenne seg igjen i Grønneberg Mesa sin manglende impulskontroll, og kjøper gjerne mange småting eller spiser mye ute.

- Hvis du klarer å sortere pengene dine ut fra hva som gir deg mest verdi, vil du kunne øke livskvaliteten. En bryllupsreise kan for eksempel gi deg mer enn den kortvarige lykkerusen du får ved å kjøpe nok en sort kjole, sier Sandmæl.

Grønneberg Mesa sløste bort store pengesummer på shopping og restaurantbesøk.

- De store summene som alle kjendisene brukte på ting som ikke gjorde dem lykkelige, har motivert dem til å snu uvaner. Dette har gitt dem bedre livskvalitet, fordi de bruker pengene mer fornuftig, forklarer Sandmæl.

Se videoen nedenfor og sjekk ut alt Johanna Grønneberg Mesa kom hjem med etter hun var på butikken for å kjøpe såpe:

Forholdet ble bedre

Det er vanlig at pengebruk skaper irritasjon i et parforhold, ifølge Sandmæl, og slik var det også for Johanna.

- Hvor mye penger jeg faktisk brukte på ting holdt jeg egentlig alltid hemmelig for ektemannen min Vince. Jeg har alltid hatt et hemmelig skap som han ikke visste om, men nå har jeg blitt åpen om alt, forteller hun til Nettavisen.

Hun har imidlertid skjønt i ettertid at han visste at det var mye hun ikke fortalte han.

- Nå vet han at jeg er åpen om alt, og det er mye bedre for oss begge, sier hun.

- Blitt en ny person

Innspillingen til Johanna Grønneberg Mesa sin episode i programmet «I lomma på Silje», ble gjort i oktober 2018. Det gjorde godt for både kontoen og Mesa selv.

- Sparetiltakene til Silje var helt geniale, og langt over mine forventninger. Til og med Vince mener jeg har blitt en ny person. Jeg føler jeg har blitt mye bedre på å forstå at det å kose seg ikke alltid betyr at man må bruke penger, forteller hun.

Siden oktober har hun også klart å spare svært mye penger, for hele 150.000 kroner er satt av på sparekontoen.

- Drømmen var å reise til Hawaii på oppsparte penger. Jeg tør ikke tenke på når det er mulig, men det er vel egentlig det nå. Samtidig har jeg nå fått litt blod på tann med å spare, og synes egentlig det er litt gøy å se at pengene vokser. Trodde aldri at jeg skulle bli sånn, sier hun.

Se videoen nedenfor for å se hva deltakerne i programmet «I lomma på Silje» sløser penger på: