Jorun Stiansen (37) er gjest i tirsdagens episode av Nettavisen-podkasten «Schendis», der hun blant annet letter på sløret om en vanskelig tid etter «Idol»-seieren i 2005.

Stiansen trakk seg nemlig helt tilbake fra rampelyset etter at hun vant sangkonkurransen, og returnerte ikke til TV-skjermen før hun deltok i «Skal vi danse» i 2017. Siden har vi sett henne i flere ulike programmer, senest i «Sofa» på TV 2.

Les også: Bianca Ingrosso bekrefter brudd – igjen

I «Schendis» forteller 37-åringen ærlig at hun ikke taklet alt som fulgte med «Idol»-seieren.

– I mitt mørkeste øyeblikk så husker jeg at jeg hatet meg selv for at jeg ikke taklet det presset jeg selv påla meg, sier hun.

Hør hele «Schendis»-episoden i spilleren under:

– Følte meg som verdens største dritt

Jorun Stiansen hadde alltid hatt en drøm om å jobbe i underholdningsbransjen, og sa fra en ung alder at hun enten ville bli «TV-dame» eller «rockedame». Med seieren i «Idol» ble hun på mange måter begge deler på en gang, veldig fort.

Les også: «Ex on the Beach»-Victoria brøt sitt eget løfte bare timer inn i innspillingen

– Også takler jeg det ikke. Og den skuffelsen der, at jeg ikke taklet all den oppmerksomheten... Jeg visste jo ikke hvordan jeg skulle håndtere presse, journalister, media. Jeg hadde aldri vært i Oslo. Det ble så overveldende, forteller Stiansen.

Hun beskriver opplevelsen som «verdens gøyeste karusell».

Men da karusellen gikk fortere og fortere, følte hun seg dårlig. Hun prøvde å klamre seg fast, men hadde til slutt bare to valg: Enten sitte på til hun ble kastet av – uten å vite hvor hun landet eller om hun ville klare fallet, eller hyle stopp og prioritere sin psykiske helse. Valget falt på det siste.

– Jeg følte meg som verdens største dritt og taper og feige jævel som ikke taklet det jeg hadde jobbet meg opp for. (...) Men kroppen klarte det ikke der og da. Så jeg har ikke angret, for jeg måtte gjøre det, men jeg har hatet meg selv for det, sier 37-åringen i ukens «Schendis»-episode.

– Hadde aldri taklet det

Stiansen er takknemlig for at det i dag er flere i underholdningsbransjen som snakker åpent om psykisk helse, og hun mener også det er viktig å ivareta mennesker som velger å være offentlige. At man ser individene bak.

– Jeg så jo på den debatten med TIX, der det ble sagt at han må tåle såpass. Men jeg synes ikke det. Man må se på individet, også må man akseptere at man er forskjellige, sier hun, og refererer til debatten som stormet etter en anmeldelse av Andreas Haukelands (27) MGP-bidrag nylig.

Les også: Opprørt TIX til angrep under «Debatten»: – Jeg ber deg være mer varsom

Stiansen føler også med de i dagens musikk- og underholdningsbransje som må forholde seg til alt som skjer i sosiale medier, noe hun selv slapp under «Idol»-tiden.

– Jeg føler sånn med de jeg ser i bransjen i dag. For en ting er bransjen, den kan vi også snakke mye om, men tenk å måtte forholde seg til sosiale medier. Til dritt og Snapchat og Facebook og nettrollene! Jeg hadde aldri taklet det, sier hun.