Aja Nafstad

Julefristelsene som kan ta livet av hunden din

Aja Nafstad:

Sjokolade er dekorativt på juletreet, men ingen god idé dersom du har hund.

Sjokolade er dekorativt på juletreet, men ingen god idé dersom du har hund. Foto: Rawpixel/Unsplash

Visste du at maten vi koser oss med i julen i verste fall kan ta livet av hunden din? Hvert år får veterinærer inn flere tilfeller av forgiftninger, hunder som har satt fast knokkelbiter i fordøyelsessystemet eller som simpelthen har forspist seg.

Mat og godterier står ofte fremme i julen og de fleste har mer enn nok å tenkte på i julestria. Denne kombinasjonen gjør det lett for hundene å benytte anledningen til å smake på pinnekjøttet som står til utvanning eller sjokoladekulene som henger på juletreet. Alle hundeeiere bør være klar over hvilke julefristelser man må holde hunden unna.

Pinnekjøtt og klippfisk

Hvert år er det eksempler på hunder som har stjålet pinnekjøtt eller klippfisk som står til utvanning. Pinnekjøtt er ekstremt salt før det er vannet ut og kan gi oppkast, diaré og magesmerter. I mer alvorlige tilfeller kan saltforgiftning føre til skader på nerver og blodkar med symptomer som uro, skjelvinger og ustøhet. I tillegg kan knokkelbiter fra pinnekjøtt sette seg fast i fordøyelsessystemet og blokkere eller skade spiserør, mage og/eller tarmer. I verste fall må hunden på operasjonsbordet.

Nøtter og knokler fra pinnekjøtt eller ribbe kan lett sette seg fast i fordøyelsessystemet og ende med at hunden må på operasjonsbordet. Foto: Istock


Ribbe

Det er ikke farlig å gi hunden en ribbebit, men pass på mengden siden ribbe inneholder mye fett. Dersom hunder får i seg store mengder på en gang, kan det føre til akutt bukspyttkjertelbetennelse. Symptomer er oppkast, buksmerter, nedsatt allmenntilstand og matlyst. Dette gjelder også annen fet mat som f.eks. skinnet fra kalkun.

Torsk

Hunder skal ikke spise ben fra fisk. Disse er veldig skarpe og kan sette seg fast eller skade fordøyelseskanalen.

Sjokolade

Sjokolade inneholder stoffet teobromin som er giftig for hunder. Jo høyere innhold av kakao jo mer teobromin inneholder sjokoladen. Mørk sjokolade er derfor markant farligere enn melkesjokolade. For eksempel kan en hund på 20 kg spise over 300 gram melkesjokolade før det anses som skadelig, mens det kun skal 25 gram mørk sjokolade til. De første tegnene på forgiftning er oppkast, uro, skjelvinger og rask pust. Senere kan hunden få diaré, drikke unormalt mye, skjelve og få høy hjertefrekvens. Ved alvorlig forgiftning kan hunden få feber, unormal hjertefrekvens, høyt blodtrykk og krampe og i verste fall dø.

Sjekk i tabellen når veterinær må kontaktes

Kakao er giftig for hunder og kan i verste fall være fatalt. Foto: Istock


Rosiner og druer

Druer og rosiner kan gi nyresvikt hos hund. En liten eske med Sun Maid rosiner er potensielt dødelig for hunder opptil minst 15 kg. Første symptom på forgiftning er oppkast. Uten behandling vil hunden bli raskt dårligere med diaré, nedsatt matlyst, magesmerter og bevisstløshet. Har hunden spist rosiner skal alltid veterinær kontaktes så fort som mulig.

Gjær og gjærdeig

Gjær frigjør alkohol og gass i magesekken slik at hunden kan få alkoholforgiftning. Gassen øker også risikoen for utvidelse av magesekken, magedreining og tarmslyng.

Nøtter

Ikke gi nøtter til hunden din. Selv om nøtter sjelden gir alvorlig forgiftning, kan det føre til at hunden blir kvalm og utilpass. Macadamianøtter er verst, men også andre nøtter som f.eks. mandler kan gi reaksjoner hos hund. Lett forgiftning forventes hos hunder som har spist minst én macadamianøtt per kilo kroppsvekt. I tillegg finnes det flere eksempler på hunder som har svelget nøtter hele med skall som har blitt sittende fast i fordøyelseskanalen. Kroppen greier ikke å bryte ned det harde nøtteskallet og i noen tilfeller må man operere ut nøtten.

Løk og hvitløk

Løk og hvitløk inneholder stoffet tiosulfat som kan gi alvorlig forgiftning hos hund. Stoffet skader de røde blodcellene slik at hunden får blodmangel. Japanske hunderaser som akita og shiba er mer sensitive. Symptomer sees 12 timer til 5 dager etter inntak. Hunden får nedsatt allmenntilstand, kan få oppkast, diaré, magesmerter, sikle, virke sløv, mm.

Pass på at ikke barn eller andre gjester gir hunden sjokolade, rosiner eller nøtter.  Foto: Crestock (Crestock)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.