OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Etter en drøy måned med tett oppfølging i media og i sosiale medier, er en av de mest omtalte rettssakene vi har vært vitne til det siste tiåret ferdig – og kjennelsen fra juryen har endelig falt på plass. Da domsavsigelsen ble lest opp i 21-tiden ble det kjent at Johnny Depp har vunnet på flere punkter i rettssaken mot Amber Heard.

Stemningen var anspent da dommeren leste opp avgjørelsen:

Juryen er kommet frem til at Heards innlegg i Washington Post er ærekrenkende. De kom også frem til at de mener innlegget helt klart handler om Johnny Depp, selv om Heard aldri navnga Depp i avisinnlegget.


Nå er Heard dømt til å betale eksmannen 15 millioner dollar. Depps opprinnelige krav i retten var på 50 millioner dollar. Heard vant også delvis frem i sitt motsøksmål, og ble tilkjent to millioner dollar av Depp - også det for ærekrenkelser. Heards krav var på 100 millioner dollar.

– Dette bekrefter det vi har sagt hele tiden, at dette var en ærekrenkelse. Vi er svært takknemlig overfor domstolen og juryen, sier Depps advokat Camille Vasquez. Hun ble møtt med stormende jubel da hun kom ut på gaten etter kjennelsen.

Johnny Depp var ikke på plass i retten. Ifølge CNN fulgte han rettsavgjørelsen fra Storbritannia.

– Ga meg livet tilbake

Rettssaken i Fairfax, Virginia har pågått siden 11. april og ble avsluttet fredag forrige uke. I rettslokalet har de tidligere ektefellene Johnny Depp (59) og Amber Heard (36) forklart seg om alt fra mishandling og avføring i sengen til avkuttede fingre fra vitneboksen.

Rettssaken var opprinnelig planlagt å avsluttes 19. mai, men etter at flere betydelige bevis ennå ikke var blitt lagt frem, ble det gitt ekstra tid for å sikre at juryen hadde full forståelse for informasjonen som var blitt presentert

.

Kort tid etter kommenterte Depp kjennelsen i en uttalelse på Instagram:

– Juryen ga meg livet tilbake. Jeg er virkelig ydmyk.

Depp skriver videre at målet hans fra starten var å avsløre sannheten, uavhengig av utfallet.

– Å formidle sannheten var noe jeg skyldte barna mine og alle de som har vært standhaftige i deres støtte til meg. Jeg føler på en ro når jeg vet at jeg endelig har oppnådd det.

Les også: Avføring, avkuttet finger og rusproblemer: Deler nye detaljer fra det turbulente forholdet

Knust over dommen

Også Heard har uttalt seg i etterkant av kjennelsen. På Instagram skriver hun at hun er sønderknust over juryens avgjørelse.

– Skuffelsen jeg føler på i dag er hinsides ord. Jeg er sønderknust over at fjellet av bevis vi hadde samlet ikke var nok til å stå opp mot den enorme makten og innflytelsen til min eksmann, sier Heard.

Videre skriver Heard at hun frykter hva kjennelsen vil bety for andre kvinner, og går så langt som å kalle den et «tilbakeslag».

– Det minner om en tid da en kvinne som uttalte seg kunne bli offentlig ydmyket for det. Det tilbakeviser tanken om at vold mot kvinner må tas på alvor.

Saksøkte ekskona

Den lange rettskampen startet med et søksmål fra Depp i 2019, etter at Heard skrev en kronikk i Washington Post der hun fortalte om kjennskap til vold i hjemmet.

Hun navnga aldri Depp, men gikk dypt i beskrivelsene av kjennskap til mishandling fra et offers ståsted. Depp skal ha følt seg truffet av teksten og saksøkte Heard for ærekrenkelse.

Depp har påstått at Heard har løyet om at han har mishandlet henne – og at karrieren hans er blitt skadeskutt i kjølvannet av dette.

Les også: Kjendisene snakker ut for første gang: – Johnny Depp er en kjempestor narsissist

Depp ba om hele 442 millioner kroner i erstatning. Heard gikk raskt til motsøksmål og krevde 884 millioner kroner for ærekrenkelse og for det hun mener har vært en svertekampanje fra Depps side.

Oppfordret juryen

Forrige uke ble rettsforhandlingene avsluttet, der advokatene til både Depp og Heard avsluttet med å oppfordre jurymedlemmene til å tenke på andre ofre for overgrep i hjemmet.

Heards juridiske team fremhevet at en dom i Depps favør vil sende en negativ beskjed til andre som har overlevd vold i hjemmet.

Les også: Groteske detaljer i retten: – Han voldtok meg med en flaske

Depps representanter argumenterte på sin side for at Heards påstander var grunnløse, og omtalte dem som «en dypt grusom handling mot sanne overlevende», noe som tilsynelatende skal ha gått hjem hos juryen.

Skapt overskrifter siden 2016

Det var i 2016 at lykken brast for de to, da Heard søkte om både skilsmisse og midlertidig besøksforbud, og anklaget Depp for å ha vært voldelig mot henne.

I retten den siste måneden har det kommet frem flere detaljer fra forholdet og konfliktene mellom de to, som tidligere ikke har vært kjent for offentligheten.

Depp og Heard har begge beskyldt hverandre for å ha utøvd vold. Blant annet har Depp hevdet at han mistet fingertuppen i en brutal krangel etter at en vodkaflaske ble kastet i hans retning, og Heard har beskyldt Depp for å voldta henne med en flaske.

Tok av i sosiale medier

Rettssaken har laget store overskrifter siden starten av april og det skal mye til for at man ikke har fått med seg de store medieoppslagene.

De to skuespillernes fans og publikum har bidratt med mange spekulasjoner og avsløringer i rettssaken. Flere oppsiktsvekkende videosnutter har også gått viralt på internett.

Les også: Fansen slo alarm: Hevder denne detaljen kan felle Heard

Depp har i gjennom rettssaken mottatt støtte fra jublende fans som har samlet seg utenfor rettslokalene og tatt skuespilleren i mot med blomsterbuketter og full jubel. Heard derimot har fått oppleve det motsatte og vært utsatt for flere spøker i sosiale medier, blant annet at hackere brukte Google til å endre navnet hennes.

Rettssaken ble avsluttet fredag 27. mai og juryen ble løslatt for å begynne sine overveielser. Ingen fast dato var satt for at dommen skulle bli gitt, men det var ventet den siste dagen i mai eller begynnelsen av juni på grunn av mengden bevis som er gitt.