Er det egentlig mulig å ta igjen tapt søvn?
Det spørsmålet har mange stilt i perioder hvor døgnets 24 timer rett og slett ikke har strukket til, og øyelokkene til slutt blir så tunge at man ikke greier å fokusere ordentlig.
Søvnforsker og psykolog Børge Sivertsen er vant til å få akkurat dette spørsmålet, men svaret er dessverre ikke så svart/hvitt som man skulle ønske seg:
- De lærde strides, for å si det sånn, sier Sivertsen til Nettavisen, og legger til:
- Det korte svaret er at du kan ta igjen litt tapt søvn, men ikke alt. Du kan ikke bare legge til de tapte timene i løpet av uka i helga, men til en viss grad kan du ta igjen noe søvn.
Sosialt jetlag
Det Sivertsen altså sier er at du ikke kan få søvnregnskapet til å gå i null ved å flytte over tapt søvn.
La oss si du har fått åtte timer for lite søvn i løpet av uka. Da er det ikke slik at du går i null hvis du bare sover åtte ekstra timer i løpet av helga.
LES OGSÅ: Ny studie: Dårlig søvn øker faren for åreforkalkning
Søvnforskeren anbefaler heller ikke å bruke helga på prosjekt «ta igjen tapt søvn», da det vil forstyrre søvnmønsteret ditt.
- Jo mer du forsøker å ta igjen, dess mer blir effekten av såkalt «sosialt jetlag», altså en skjevhet i døgnrytmen som kan gjøre det vanskeligere å sove godt i løpet av uka. Generelt fraråder vi egentlig å sove lenge i helgene, men klart, et par timer ekstra kan du tåle, sier Sivertsen.
Tar igjen dyp søvn
Psykolog Lina Hantveit har vært med å bygge opp Søvnskolen på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.
Hun er enig med Sivertsen i at det ikke er mulig å ta igjen all tapt søvn, men sier at man kan ta igjen noe av den dype søvnen, altså fase 3.
LES OGSÅ: For mye søvn øker risikoen for tidlig død
I løpet av natten varierer nemlig søvnen betydelig i kvalitet, og deles typisk inn i ulike stadier: N1-3 og REM-søvn (les mer om søvnstadiene i faktaboksen under).
- Hvis du har sovet lite flere netter på rad, men får ei god natts søvn, er du ofte lenger i den dype søvnen. På en måte tar du altså igjen litt dyp søvn, forklarer Hantveit.
Fordi man får mer dyp søvn, kan mange oppleve å våkne fra slike netter, hvor man har sovet ekstra lenge på grunn av søvnmangel, med en tung følelse i kroppen.
- Det kan ta lenger tid enn vanlig før du våkner ordentlig og du føler deg tung og trøtt, selv om du har sovet lenge. Det er fordi du har hatt mer dyp søvn.
Dette er søvnfasene
- N1 karakteriseres som en overgangsfase mellom søvn og våkenhet, hvor hjernebølgene blir langsommere. I denne fasen er det lett å vekke personen. N1 utgjør rundt fem prosent av total søvntid.
- N2 karakteriseres som lett søvn. Hjernebølgene er enda langsommere og sanseinntrykk når ikke lenger hjernen fordi man sover.,N2 utgjør rundt 50 prosent av total søvntid,
- N3 er det vi kaller dyp søvn, og det er her man virkelig hviler. Dyp søvn er viktig for å kunne fungere godt neste dag, og utgjør rundt 20-24 prosent av den totale søvntiden.
- REM-søvn kjennetegnes av hurtige øyebevegelser, og kalles også drømmesøvn, det er nemlig her de fleste drømmene skjer. Hjernebølgene er raske, som om vi er i våken tilstand. Hjernen er altså relativt våken, men musklene er svært avslappet. REM-søvn dukker opp flere ganger gjennom søvnperioden, og det er ikke uvanlig å våkne under REM-søvn, da med følelsen av å våkne midt i en drøm. REM-søvn utgjør rundt 20-25 prosnet av total søvnlengde.
Kilde: Helse Bergen
«Helgesøvn» kan være bra for helsa
Søvnforsker Børge Sivertsen har i alle fall rett i utsagnet om at «de lærde strides» når det kommer til spørsmålet om tapt søvn.
Det finnes en rekke studier på tema, men de aller fleste konkluderer på samme måte som Hantveit og Sivertsen: Det er ikke mulig å fullt ut ta igjen tapte søvntimer.
Å gå med søvnmangel over tid, er imidlertid alvorlig. Det er godt dokumentert i forskningen at lite søvn er helseskadelig, og kan føre til blant annet hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes og dødelighet.
Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet har nærmere en tredjedel av nordmenn ukentlige søvnvansker, og problemet er vanligere hos kvinner enn hos menn.
Heldigvis gir en studie fra 2018 håp for de som lider av søvnproblemer og er bekymret for helsa. Hvis du gjennom uka får for lite søvn, kan det å sove litt ekstra i helgene ha positive helsekonsekvenser.
Studien, som baserte seg på data fra 43.000 voksne fulgt gjennom 13 år, viste faktisk at noen ekstra timer under dyna i løpet av helga, kunne fullstendig eliminere den økte risikoen for dødelighet som søvndeprivasjon fører med seg.
