Den nye romsonden ved navn Solar Orbiter er på vei mot solen, og skal ta bilder av stjernen nærmere enn noen annen romsonde tidligere har gjort. Norge er sterkt involvert både når det gjelder materiell, teknologi og forskning.
– En av de store gåtene med solen er hvorfor den har en så varm atmosfære, forteller Pål Brekke, fagsjef for romforskning ved Norsk Romsenter til Nettavisen.
Det som har fått forskere til å klø seg i hodet i årevis er nemlig hvorfor det er varmere både i solens kjerne (15 millioner grader celsius) og i dens atmosfære (2 millioner grader) enn midt i mellom de to stedene, på dens overflate («bare» 6.000 grader).
– Du ville jo undre deg over hvis du satt på hytten foran peisen, og det ble varmere og varmere jo nærmere du kom, og kaldere og kaldere på vei bort, men hvis du flyttet deg helt til den andre enden av rommet, og det det plutselig ble glovarmt igjen. Hvordan klarer da peisen og flammene å varme opp luften på motsatt side av rommet uten å varme opp luften i midten? Det er det solen klarer å gjøre, og det har man aldri forstått hvorfor, sier Brekke.
Les også: Norske forskere undersøker om soling kan gi beskyttelse mot koronasmitte
Solar Orbiter har allerede tatt noen bilder av solen, og disse viser noe man ikke har klart å se fra jorden tidligere, nemlig utallige, veldig små utbrudd som ligner på mindre versjoner av de store utbruddene man har kjent til fra før av.
Se videobilder av solen fra romsonden øverst i saken
– På avstand kan solen se rolig ut, men når vi kommer nærmere, ser vi utallige små utbrudd over alt, sier David Berghmans ved Royal Observatory i Belgia til European Space Agency.
Les også: Forskere har fanget opp et gjentagende signal tre milliarder lysår unna jorden
Årsaken til teorien om at utbruddene varmer opp atmosfæren er at de finner sted der:
– De utbruddene man ser på disse bildene er ikke på solens overflate, men litt høyere opp i atmosfæren. Det som er spesielt med disse bildene er at det er ikke solens overflate, men atmosfæren, forteller Brekke.
Han henviser deretter til bildet øverst til venstre under:
– Det som er svart på toppen av solen, det er den synlige overflaten. På disse bildene har man blokkert ut det gule lyset som vi kan se fra bakken. I rommet kan man ta bilder av atmosfæren, der det kan være en million grader, og der disse eksplosjonene finner sted, sier Brekke.
Les også: Solen har et rekordlavt aktivitetsnivå. Det får forskere til å reagere
Romsonden vil på det nærmeste gå i bane bare en fjerdedel av avstanden mellom solen og jorden. Her må den nye solsonden takle en lysstyrke som er 13 ganger høyere enn på jorda, og temperaturer på over 520 grader celsius.
– Det blir jo varmere og varmere jo nærmere man kommer solen. Det har jo vært en utfordring å lage et romfartøy som kan tåle slike temperaturer, og blant annet Kongsberg Defence & Aerospace har klart å lage disse motorene til solcellepanelene. Denne delen er kritisk for hele solsonden, og utviklingen har vært krevende, sier Brekke.
Les også: Fire mystiske radiosignaler kommer fra galakser lik vår
Og man har enda mer spennende romnytt i vente. Sonden, som ble skutt opp i februar i år, skal bruke de neste to årene på å komme seg nærmere og nærmere solen:
– Så om rundt to år kan vi vente oss enda bedre bilder, lover Brekke.