Mange nordmenn har fått karantene, og mange av disse har så klart dyr. Noen lurer på om dyrene kan bli syke, andre på om dyrene kan smitte oss mennesker.

Kan kjæledyr smittes av COVID-19?

Nei, det er foreløpig ikke påvist at kjæledyr eller husdyr kan bli syke av eller skille ut COVID-19. Derimot er andre typer koronavirus forholdsvis vanlig hos både hund og katt, men dette er ikke typen COVID-19 som herjer blant mennesker nå. Både hund og katt har sine «egne» koronavirus. Disse smitter ikke til mennesker.

Hva slags sykdom gir coronavirus hos kjæledyr?

COVID-19 gir som nevnt ingen symptomer hos kjæledyr og husdyr. Hundens og kattens koronavirus (CCoV og FCoV) forårsaker i de fleste tilfeller en mild mage- eller tarminfeksjon med diaré og eventuelt oppkast. De fleste blir friske uten behandling. I noen tilfeller kan kattens koronavirus mutere og forårsake den fatale sykdommen felin infeksiøs peritonitt (FIP).

Les mer om hvilke symptomer koronavirus gir hos hund og katt her.

Veterinær Aja Nafstad forteller at hunder og katter har sine «egne» koronavirus.

Kan kjæledyret mitt smitte meg med COVID-19?

Det er ikke påvist at kjæledyr eller husdyr kan skille ut COVID-19. Det kan være viruspartikler i pelsen eller på slimhinnene dersom dyret har vært i kontakt med et smittet menneske. På den måten kan dyret fungere som en passiv smittebærer på lik linje med et dørhåndtak. Vask hendene etter du har vært i kontakt med dyr, og ikke la dem slikke deg i ansiktet.

Kan jeg gå tur med hunden til noen som er smittet av koronavirus?

Ja, du kan gå tur med eller passe hunden til en som er smittet av koronavirus. Men jeg vil anbefale å hente hunden og ha den hos deg slik at du begrenser kontakten med den koronasmittede personen. Smitterisikoen er hovedsakelig fra personen, ikke fra hunden. Gi hunden en dusj og ikke la den slikke deg i ansiktet.