Rapperen Kanye «Ye» West (43) er kjent for sine mange feider opp gjennom, og skaper stadig overskrifter. Nå skaper han blest etter å ha forsvart antisemittiske bemerkninger.

I et fersk intervju med tidligere CNN-profil, Chris Cuomo, på TV-nettverket NewsNation, reagerer Cuomo på flere av Wests uttalelser og begynner etter hvert å stille kritiske spørsmålstegn til rapperen underveis i intervjuet.

Intervjuet skjedde i forbindelse med at West skal kjøpe det høyreorienterte sosiale nettverket Parler. Appen har blitt stengt ute av Apple og Google gjentakende ganger, og ble blant annet brukt til å koordinere opptøyene mot kongressen 6. januar.

Plattformen definerer seg selv som et sted hvor konservative skal få snakke fritt.

Anti-semittisme

Det hele starter med at rapperen forteller at han ikke lenger vil hete Kanye West fordi West er et slavenavn, og ber journalisten omtale ham som Ye.

Videre setter Cuomo en rekke spørsmålstegn ved mye av det West sier, og avbryter han når han gjentar de samme poengene. Blant annet reagerer Cuomo på at West snakker om «jødisk mediemafia» og kaller det «oppdiktet av enten din fantasi eller fordommer».

Han legger til at West kan risikere å oppmuntre til at noen begynner å hate «folk på grunn av deres tro».

– Vi ønsker ikke å tolerere det, og du spiller på det akkurat nå enten du vet det eller ikke, konfronterer Cuomo West med.

Les også: TV-satsingen slaktes: Slår knall­hardt tilbake

– Og jeg tolererer det ikke som en svart person. Det du nettopp sa var at du prøver å si at det ikke er et kollektiv. Over 50 prosent av lederne og administrerende direktører i Hollywood er jødiske. Du kan ikke fortelle meg hva jeg skal gjøre eller føle, svarer West.

– Jeg liker ikke begrepet antisemittisk, sier West.

– Det har vært et begrep som har tillatt folk, spesielt i min bransje, å slippe unna med drap – noen ganger bokstavelig talt – og slippe unna med å rane og gjøre dårlige ting mot mennesker, sier West.

– Du sier at det er antisemittisk, men jeg tror ikke på det begrepet. En ting er at svarte mennesker også er jøder. Jeg klassifiserer meg også som jøde, så jeg kan faktisk ikke være antisemitt. Så begrepet er faktisk …, sier West og tar en kort pause og legger til:

– Det er ikke faktabasert.

Forlater intervjuet

Mot slutten av intervjuet blir stemningen enda mer anspent, når samtalen begynner å dreie seg om Wests mentale helse:

– Vet du hva, tror du jeg følte meg fri i dette intervjuet? skjærer West gjennom.

– Vel, du fikk enormt mye sendetid på NewsNation sitt største program, så du burde føle deg fri, svarer Cuomo.

– Takk for at du forteller meg hvordan jeg bør føle. God natt, sier West sarkastisk og griper etter telefonen som filmer ham.

– Du spurte meg akkurat? prøver Cuomo seg, men da legger West på samtalen, og intervjuet er over.

Se hele intervjuet her: