Kartet over Afrika som forbløffer oss

Geografi

Måten verdenskartet tegnes på skjuler det faktum at Afrika er større enn Kina, USA, India, Mexico, og majoriteten av Europa. Til sammen.

Måten verdenskartet tegnes på skjuler det faktum at Afrika er større enn Kina, USA, India, Mexico, og majoriteten av Europa. Til sammen.

Det er vanskelig å ta inn over seg hvor stort Afrika faktisk er.

08.04.19 11:05

Det er ingen hemmelighet, men vi gjentar det så gjerne: Det å lage et vanlig flatt verdenskart er umulig uten å ta seg noen friheter, siden du ikke kan kjevle ut en ball.

Karteksperter har derfor laget en lang, lang rekke forskjellige kart opp gjennom historien. Noen har forsøkt å gjengi retninger korrekt, andre har forsøkt å gjengi areal korrekt - og veldig mange har forsøkt å lage kompromisser.

Blir feil uansett

Den såkalte Mercator-projeksjonen er i dag den mest vanlige måten å vise et verdenskart på. Kartet viser retninger på en strålende måte for navigeringsformål - og er med relativt små endringer blant annet det som benyttes på Google Maps og alle andre karttjenester.

Mercator-projeksjonen, oppkalt etter kartografen Gerardus Mercator, er den mest vanlige måte å vise kloden på - men gir et fullstendig feil bilde av areal.

Problemet er at jo lenger unna ekvator du kommer, jo mer feilaktig er kartet når det kommer til å illustrere areal på en fornuftig måte. En kan for eksempel bli forledet til å tro at Grønland er større enn Afrika - noe som definitivt ikke stemmer..

Det er laget mange forsøk på å gjengi areal mer korrekt, som Behrmann-projeksjonen, men her blir alt i nord helt feil.

En har også forsøkt seg på mer kreative varianter, men disse «kompromisskartene» fremstår kunstige - som den hjerteformete Bonne-projeksjonen som skaper kraftige forvrengninger.

Waterman-projeksjonen er av de nyere i kartverdenen. Det viser kanskje først og fremst problemet med å gjøre en ball om til en flat visning.

Afrikas sanne størrelse

Det er derfor en stadig tilbakevennende utfordring med å forstå hvor stort Afrika egentlig er, fordi det i verdens mest vanlige verdensbilde fremstår nesten ubetydelig.

Den grafiske designeren Kai Krause har derfor laget et nytt kart for å vise hvor omfattende Afrika faktisk er.

Hans utforming viser at Afrika er større enn Kina, USA, India, Japan og hele Europa. Til sammen.

At noen fortsatt snakker om Afrika som om det var ett land, blir med en slik illustrasjon ganske vanskelig å forstå.

Folketall-kart

Reddit-brukeren TeaDranks gjennomførte forøvrig et annet spennende karteksperiment i fjor. Han tegnet verdenskartet, der landene ble justert ut fra antall innbyggere.

Foto: (TeaDranks)

Kartet setter Norges rolle i verden i et ganske spesielt lys...

Les også: Vanlige kart lyver, men dette forteller sannheten

Les også: Vi har blitt villedet i 500 år

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.