VENEZIA (Nettavisen) – Jeg husker da regissøren ringte meg og sa at jeg hadde fått rollen. Det var nesten så jeg ikke trodde på det. Jeg var redd og nervøs, men også veldig forventningsfull, forteller den cubanske skuespilleren som ble verdenskjent gjennom den seneste James Bond-filmen «No Time to Die» og «Blade Runner 2049».

Les også: Sterke reaksjoner før ny Marilyn Monroe-film: – Gigantisk «casting»-glipp

Nettavisen møter den sjarmerende skuespilleren på luksushotellet Excelsior på øya Lido i Venezia en sen sommerdag. De Armas sier hun aldri nølte med å takke ja til å spille Marilyn Monroe (1926–1962) – én av vår tids aller største populærkulturelle ikoner som levde et utsvevende liv i rampelyset, med mye alkohol og misbruk av legemidler, samtidig som hun var elsket av publikum gjennom roller i filmklassikere som «The Seven Year Itch» (1955) og «Some Like It Hot» (1959).

– Marilyn levde et flott, men ulykkelig liv og det var mange i Hollywood på den tiden som utnyttet henne. For meg var det viktig å skildre alle scenene med en stor grad av autentisitet. Det medførte blant annet flere nakenscener. Jeg hadde ingen problemer med å være naken foran kamera. Det er jeg komfortabel med, sier hun om den pikante filmen som har fått den strengeste aldersgrensen i Netflix’ historie.

Les også: Ana de Armas måtte forlate Hollywood etter kjendisromansen

Ønsket ikke å bli kjent

De Armas understreker hvor mye rollen har betydd for henne – både profesjonelt og personlig.

– Jeg kommer aldri til å få en slik rolle igjen. Det er bare noe som skjer én gang i livet. I arbeidet med filmen ble jeg veldig kjent med Marilyn og hennes liv. Til tider var det nesten sånn at jeg følte meg som henne, sier hun.

De siste årene har de Armas blitt et kjent fjes i media takket være de store Hollywood-rollene, men også fordi hun datet Ben Affleck.

– Hvordan er det for deg å jobbe i Hollywood - har du selv noen likheter med Monroes liv?

– I motsetning til Marilyn drømte jeg aldri om å bli berømt og kjent. Det var aldri drivkraften eller motivasjonen min. Jeg har jobbet veldig hardt for å komme i en posisjon hvor jeg nå kan velge mellom gode roller. Det er det som betyr noe for meg, mener hun.

De Armas snakker engasjert og sier at hun trives på den røde løpere, men at hun i andre sammenhenger forsøker å holde en lav status.

– Noe av det jeg lærte av arbeidet med «Blonde», er at man som skuespiller ikke bare kan gi og gi til alle. Da har du ingenting igjen. Jeg verner veldig mye om mitt privatliv. Men om noen gjenkjenner meg på gata og ønsker å ta et bilde, så er det bare hyggelig. Jeg setter stor pris på alle fans.

Hun sier hun følte på et stort ansvar i rollen som Monroe.

– Det er en rolle jeg gjorde med stor ærefrykt, forklarer de Armas og fortsetter:

– I forarbeidet gjorde jeg enormt mye research på Marylin og studerte alle hennes tidligere filmer. Jeg nærmest ble henne i denne prosessen. Det var vanskelig å gi slipp på henne. Det var et et stort ansvar og jeg kjente veldig på alle forventingene. Det er en rolle jeg gjorde med stor ærefrykt.

Les også: Fansen reagerer etter strømmetjenestens avgjørelse: – Bør beholde det

Ble nesten kansellert

Det var riktig nok ikke alltid sikkert at filmen ville bli realisert. Filmskaperne slet nemlig lenge med å få den nødvendige finansieringen på plass.

– Dette hadde å gjøre med at innholdet var så kontroversielt, sier filmens regissør Andrew Dominik til Nettavisen.

Han har blant annet tidligere stått bak den Oscar-vinnende filmen «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford» med Brad Pitt – som også er én av hovedprodusentene bak «Blonde».

– De tradisjonelle Hollywood-studioene ønsket ikke å ha noe med denne filmen å gjøre. Men heldigvis kom Netflix inn i bildet. De sørget for at filmen ble realisert. Uten Netflix hadde filmen aldri blitt noe av. Brad og hans produksjonsselskap spilte også en stor rolle for å få filmen realisert. Jeg er evig takknemlig, fortetter Dominik.

Kunne ikke «skru av rollen

De Armas legger ikke skjul på at det var en stor påkjenning å portrettere Marilyn Monroe.

– I forkant av opptakene visste jeg at det ville bli tøft og at jeg ville kjenne på mange ubehagelige følelser, så jeg var forberedt på det. Men det gjorde ikke innspillingen mindre krevende av den grunn. Det var som et langt maratonløp. Innspillingen varte i hele 9 uker. Jeg kunne ikke bare «skru av» rollen da jeg kom hjem etter jobb. Den var med meg hele tiden, forteller cubaneren.

Hun sier rollen var ekstra tung ettersom hun visste så godt skjebnen og hvordan livet til Monroe ville ende.

– Det gjorde at vi alle på settet gikk rundt med en ubehagelig følelse, selv om innspillingen i seg selv var veldig hyggelig og magisk.

– Enorm lettelse

Den kritikerroste skuespilleren sier hun den dag i dag ikke har klart å gi slipp på rollen – som hun tenker på nesten daglig.

– Jeg husker at vi fullførte opptakene av «Blonde» på en fredag i 2019. På mandagen etter var jeg i London for å spille inn den nye Bond-filmen, ler hun og fortsetter:

– Hadde det vært opp til meg, ville jeg gjerne hatt en lengre ferie eller pause hvor jeg kunne fordøyd rollen og hele opplevelsen som jeg aldri vil oppleve igjen. Men det er sånn det er. Det er først nå i 2022 at jeg kan fordøye alle inntrykkene og snakke ut om alle følelsene, sier de Armas.

Hun legger til at det er en enorm lettelse å endelig dele filmen med resten av verden.

– Det føles utrolig godt å vise filmen etter tre år. Uansett hva anmeldere eller publikum skulle mene om min tolkning og filmen, så vil det ikke endre hva jeg føler nå. Jeg er utrolig stolt over filmen.

«Blonde» er ute på Netflix nå.