Forhåndsfavoritten KEiiNO og Adrian Jørgensen sto igjen til slutt i gullduellen, men KEiiNO endte opp med å få flest stemmer, og får dermed retten til å delta i den internasjonale finalen i Tel Aviv med 42 andre land, lørdag 18. mai.

I et fullsatt Oslo Spektrum var det ti ulike artister som kjempet om å vinne den norske MGP-finalen, men det norsk-samiske bandet trakk det lengste strået.

- Jeg har drømt om det her siden jeg var bitte liten, sa Keiino-medlem Alexandra Rotan etter at resultatet ble klart.

Gruppen som består av artistene Fred Buljo (30), Alexandra Rotan (22) og Tom Hugo Hermansen (39), sang vinnerlåten «Spirit In The Sky».

- Det føles helt å vilt å ta med seg joik til den største storstuen, å gjøre det her under finalen, sier Buljo til NRK etter finalen.

KEiiNOs låt ble i forkant av finalen sammenlignet med Eurovision-vinnere som «Heroes» og «Euphoria», og det er ikke bare fans av sangkonkurransen i inn- og utland som liker den. Også bookmakerne mente dette er et sterkt norsk kort, og låten var den meste spilte på Spotify av de norske bidragene.

Gullfinale

Før gullduellen mellom KEiiNO og Adrian Jørgensen var det fire artister i en gullfinale. Utenom nevnte overfor, besto gullfinalen av Anna-Lisa Kumoji og D'Sound.

De fire ble valgt ut, basert på stemmer fra det norske folk og en jury fra ti europeiske land.

Solo-artisten og bandet røk imidlertid ut før selve gullduellen etter stemmer fra det TV-seerne.

Måtte synge på nytt

Før gullfinalen var artisten Erlend Bratland uheldig. Han måtte synge på nytt etter en feil med pyroteknikken. Da hadde 27-åringen også opplevd det samme under generalprøven, hvor han skadet hånden sin. Hendelsen under direktesendingen fikk derimot manager Erland Bakke til å tenne på alle plugger.

- Dette er ikke mindre enn veldig svakt fra NRK. Det skal ikke være mulig å garantere for at samme feil ikke vil skje igjen, så er det akkurat det som skjer. Dette er svært uheldig for Erlend. Hva mer er det NRK skal dra han igjennom av ild og vann for at han skal få muligheten til å konkurrere på like vilkår, skrev Bakke i en SMS til TV 2.

Finalistene besto av Adrian Jørgensen, Anna-Lisa Kumoji, Carina Dahl, Chris Medina, D'Sound, Erlend Bratland, Hank von Hell, Ingrid Berg Mehus, Mørland og altså KEiiNO.