Årets utgave av Eurovision Song Contest går i Tel Aviv, og forholdet mellom Israel og Palestina har preget mye av pressedekningen fram mot arrangementet.

Norges deltakere, KEiiNO, har vært på plass i den israelske kystbyen i en drøy uke og møter NTB til intervju på hotellet der den norske delegasjonen er innlosjert.

– Det å være i en krigssone er noe vi alltid tenker på. Vi hadde jo ønsket at det ikke var noen konflikt, men det er ikke noe vi merker noe til, sier Tom Hugo Hermansen.

For å spre et budskap

Mandag spilte bandet på en spesialskole med jødiske barn, arabiske barn og flyktningbarn, blant annet fra Syria. Det viser at de fungerer sammen, understreker Hermansen.

En rekke norske artister har tatt til orde for boikott av årets Eurovision-konkurranse, men KEiiNO ser det heller som en mulighet til å få fram et budskap.

– Vi har fullt fokus på å stå på den scenen og vise et budskap om aksept og toleranse til over 200 millioner mennesker. Det er det vi er her for. Så får politikere ta seg av andre ting. Vi er her for å spre et viktig budskap, sier Hermansen.

Likekjønnet kjærlighet

– Eurovision Song Contest sendes jo til mange land der det ikke er lett å snakke om for eksempel homofiles rettigheter. I en del land i Europa er det ulovlig å snakke positivt om likekjønnet kjærlighet. Nå har vi en mulighet til å stå på den scenen og framføre dette budskapet usensurert. Det er viktig for meg, fortsetter sangeren, som selv er åpent homofil.

Blant annet trekker bandet fram det norske «postkortet» – presentasjonen som alle land har før sine innslag. Der forenes det norske og det samiske, noe Hermansen mener ikke hadde vært like sannsynlig for noen tiår siden.

– En konflikt som virker vanskelig å løse, kan faktisk løses ved samarbeid, aksept og toleranse, sier artisten.