Det kinesiske månefatøyet Yutu-2 ruller for tiden omkring på den hittil uutforskede «baksiden» av månen, altså den siden av månen som alltid vender bort fra jorden.

I begynnelsen av september 2019 skrev prosjektet overskrifter over hele verden da kinesiske myndighet meldte om en «bisarr og uventet» oppdagelse på baksiden av månen.

Fra bilder roveren sender tilbake til jorden, oppdaget forskere et område med en uvanlig fargeglans, og sendte roveren for å undersøke nærmere.

De eneste detaljene kinesiske myndigheter gikk ut med var at roveren hadde funnet et «gele-liknende» materiale med en «uvanlig farge».

Les også: Skjelettsjø-mysteriet ble akkurat enda mer mystisk: – Vi ble ekstremt overrasket

Basert på opplysningene hadde forskere ved MIT likevel en idé om hva oppdagelsen kunne være.

– Akkurat nå er den beste forklaringen vi har at det ikke er snakk om faktisk gele, men antagelig glass laget av stein eller regolitt som smeltet av varmen i et meteorittnedslag for lenge siden, skrev MIT Technology Review.

Nå har Kina offentliggjort flere detaljer, og bilder av funnet ser ut til å bekrefte antagelsene.

Måneforsker Clive Neal ved Notre Dame-universitetet i Indiana sier til Space.com at materialet på bildene ganske riktig likner nedslagsglass funnet blant annet av Apollo 17-astronautene.

Han får støtte fra forsker Dan Moriarty ved NASAs Goddard Space Flight Center, som har studert bildene fra Yutu-2.

– Formen på fragmentene virker ganske lik andre materialer i området. Det dette forteller oss er at dette materialet har en lignende historie som det omkringliggende materialet. Det sprakk opp og delt i fragmenter på grunn av nedslag på månens overflate, sier Moriarty til nettsiden.

Det er gjort underlige oppdagelser på månen tidligere, selv om dette funnet viste seg å ikke være så underlig likevel. Apollo-17-astronautene snublet for eksempel over oransje jord.

Forskere har for øvrig store forventninger til det kinesiske måneoppdraget. Yutu-2-roveren er utstyrt med nye måleinstrumenter som kan gi mer eller ny informasjon om forekomster av vann og is på månen. Forskere håper roveren til syvende og sist kan bidra med å løse gåten om hvordan månen ble til.