*Nettavisen* Livsstil.

Kjempefunn i Japan viste seg å være en helt ny dinosaur-art

 

Slik ser forskerne for seg at den nye dinosaurarten så ut.  Foto: Masato Hattori, Yoshitsugu Kobayashi, Tomohiro Nishimura, Ryuji Takasaki, Kentaro Chiba, Anthony R. Fiorillo, Kohei Tanaka, Tsogtbaatar Chinzorig, Tamaki Sato & Kazuhiko Sakurai (CC BY 4.0,)

Forskere har oppdaget det største dinosaurskjelettet noensinne funnet i Japan. Men det er ikke det som er den virkelig store nyheten.

06.09.19 10:58

Det 72 millioner år gamle dinosaurskjelettet ble funnet i jorden i byen Mukawa sør på den japanske hovedøya Hokkaido, skriver universitetet i Hokkaido i en pressemelding.

En del av halen på dinosauren ble funnet i 2013, og etter en omfattende utgravning har paleontologene hentet ut resten av et nærmest komplett skjelett.

Les også: Gigantisk dinosaurbein funnet i Frankrike

Ny dinosaurart

Det viste seg at forskerne hadde snublet over en helt ny type dinosaur tilhørende hadrosaur-familien.

Funnene er dokumentert i en artikkel publisert i Scientific Reports.

Ifølge Store norske leksikon var hadrosaurer en stor gruppe planteetende dinosaurer fra krittiden. De kalles også andenebbøgler.

Les også: Collegestudent fant 65 millioner år gammel dinosaur-hodeskalle

Paleontologene har systematisert skjelettdelene på denne måten for å komme fram til hvordanKamuysaurus japonicus kan ha sett ut.

Japansk dragegud

Den nye arten har fått navnet «Kamuysaurus japonicus», som skal bety «japansk dragegud». Forskerne bak funnet mener de har funnet en voksen dinosaur. Den var nærmere åtte meter lang, og veide mellom 4 og 5,3 tonn, avhengig om den gikk på to eller fire ben.

Funnet kaster nytt lys over hvordan hadrosaurer utviklet seg. Familien er oppdaget både i Asia og Nord-Amerika. Da disse dyrene levde, hang kontinentene sammen i dagens Alaska.

Kamuysaurus japonicus levde sannsynligvis i kystområder, noe som regnes som et relativt sjeldent leveområder for dinosaurer på den tiden. Fossilet gir også verdifull innsikt dyrets omgivelser og miljø, skriver NTB.

Les også: Amanda (35) forsvant i skogen - ble funnet etter 17 dager

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag