Den siste uken har en rekke kjendiser tatt til sosiale medier for å dele sin frustrasjon rundt rusbruk på byen.
Flere hevder nemlig at spesielt rusmiddelet kokain er blitt så normalisert at det er rart hvis du ikke tar det.
Diskusjonen startet for alvor etter at influenser Sophie Elise Isachsen (28) i helgen delte et bilde på Instagram. Bildet er av Isachsen selv og en annen influenser, som holder det som ser ut til å være en liten, gjennomsiktig pose med noe hvitt i. Bildet ble raskt slettet fra Instagram – men har blitt spredt i sosiale medier.
Siden dette har Kringkastingsrådet fått inn godt over 100 klager, og NRK, som er Isachsens arbeidsgiver via podkasten «Sophie & Fetisha», har varslet en grundig prat med henne.
Isachsen og den andre influenseren har foreløpig ikke uttalt seg om saken.
Influenser Martine Halvorsen (25) har derimot valgt å ta til orde vedrørende rusproblematikken. Halvorsen hevder at det ikke lenger er kø til baren for å kjøpe alkohol, men kø utenfor toalettene – nettopp for å ruse seg.
«Jeg synes det er hinsides hvor normalt kokain og andre rusmidler har blitt. At det ikke lenger er kø til baren på utestedene, men til do – for å ruse seg. Det har ikke engang en aldersgrense lenger, og det tilhører ikke et spesifikt miljø lenger», er blant det Halvorsen har skrevet på Snapchats historiefunksjon.
«At kokain har blitt trendy, og sexy, er forkastelig. Og forbanna trist. Og jeg føler meg nesten unormal fordi jeg ikke tar det for å si det høyt», skriver hun videre.
– Kan ikke la oss overraske lenger
Halvorsen stiller spørsmål rundt hvorfor dette ikke blir snakket mer om, og lurer selv på om det er fordi «mange av de sterke stemmene er en del av problemet».
Til Nettavisen forteller Halvorsen om en hendelse hun husker spesielt godt:
Halvorsen befinner seg på et populært utested i Oslo i sommer. Hun må tisse, men ombestemmer seg kjapt da hun ser den lange køen. Da får hun imidlertid beskjed fra kompisen om at det bare var å gå, for de som sto i kø skulle ikke på do.
– Og han hadde helt rett, og siden har jeg sett det hver gang. Køen er ikke til baren lenger.
Videre innrømmer Halvorsen at hun synes temaet er vanskelig å snakke om, da det blir vanskeligere å peke ut hvem som ruser seg. Hun påpeker at det ikke er en viss type mennesker som ruser seg lenger, men mennesker i alle slags jobber, aldersgrupper og samfunnslag. Noe influenseren synes er skremmende.
Les også: Langer ut mot produksjonen etter traumatisk opplevelse
– Vi har mennesker i de sterkeste og mest sårbare arbeidsgruppene som ruser seg, og vi kan ikke la oss overraske lenger. Jeg håper bare ikke grunnen til at vi ikke snakker om det, er fordi de sterkeste stemmene blant oss ikke vil bli ferska.
– Opptatt av kaloriinntaket og rusen
25-åringen forteller videre at hun kan sitte hjemme både en lørdag-, søndag- og tirsdagskveld og se store profiler dele innhold hvor de, ifølge Halvorsen, åpenbart er påvirket.
Hun påpeker at et samfunn hvor man skal prestere, levere og være på topp kanskje ikke er forenlig med mye festing.
– Jeg er redd det er en av grunnene til at kokain byttes ut med alkohol. Fordi de som velger festen, er mer opptatt av kaloriinntaket og rusen det gir – enn hva det gjør med deg, sier hun videre.
Les også: Langer ut mot produksjonen etter traumatisk opplevelse
Tidligere realitydeltaker og influenser Bettina Buchanan (27) er enig med Halvorsen, og legger ikke skjul på at folk blir overrasket når hun forteller at hun aldri har testet noe form for rus.
«Folk blir så sjokkerte når jeg forteller at jeg aldri har testet noe, når det bør være en selvfølge», svarte influenseren på Halvorsens historie.
Overfor Nettavisen legger ikke Buchanan skjul på at dette er et problem i influenserbransjen.
– Det gjelder ikke alle, ikke de jeg omgås med. Men det gjelder dessverre mange som er i festmiljøet.
Buchanan var bosatt i Stockholm før hun flyttet til Oslo, og influenseren forteller at hun ble sjokkert over den store forskjellen som møtte henne.
– Jeg har aldri opplevd at så mange er åpne om dop og mange ulike typer dop. Jeg ble helt sjokkert, forteller hun.
– Tar det fordi det er dyrt
I dokumentarserien «Rus» på NRK fra 2021, viste Leo Ajkic (39) blant annet hva som foregår på ungdomsfestene og hvordan rus kan få alvorlige konsekvenser.
Da Ajkic får spørsmål fra Nettavisen om kokain har blitt mer normalt med årene, er han ikke i tvil. 39-åringen forteller at han stadig ser mer av rusmiddelet på byen, mye mer enn da han selv var 18 år.
– Tidligere var det visse steder man kunne få tak i det, mens nå er det overalt. Det var ikke så mange da jeg var 18 år som hadde prøvd det, mens nå har mange flere testet det, sier han.
Videre har han inntrykk av at kokain har blitt en kul ting man tar på byen og at det går i hånd i hånd med måten mange drikker på. Skal man drikke lenge og mye, så klarer man det med kokain, ifølge Ajkic.
Les også: Marna Haugen angrer: – I retrospekt ser jeg at jeg er litt vel impulsiv
– Det at det er dyrt gjør at det tiltrekker folk. Hvorfor liker folk Gucci? Jo, fordi det er dyrt, men også trendy. Det har med markedsføringen av kokain å gjøre, det blir sett på som luksus og kult blant mange, forteller han og legger til:
– Det har blitt sagt til meg at man skal ikke prøve amfetamin fordi det er fattiglus, mens kokain er for «fiffen».
FHI: Kokainbruken har økt
Thomas Anton Sandøy, forsker ved avdelingen for rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet (FHI), forteller til Nettavisen at FHIs befolkningsdata viser at bruken av kokain blant unge voksne har økt noe de siste årene.
I 2022 oppga rundt fem prosent av unge voksne bruk av kokain siste tolv måneder, viser FHIs tall.
– Det meldes om et økende marked for kokain i Europa. Det at kokainbruken ser ut til å ha gått opp noe i Norge, kan altså henge sammen med økt tilgjengelighet. Når det gjelder bruken av andre illegale rusmidler, har denne vært relativt stabil i våre befolkningsundersøkelser de siste årene, sier Sandøy til Nettavisen.
Les også: Avslører regelbrudd på «Farmen kjendis»
Økningen gjelder spesielt blant unge voksne i alderen 16 til 34 år, og ifølge Sandøy er det flere menn enn kvinner som oppgir kokainbruk.
– Det er altså flere menn enn kvinner som rapporterer kokainbruk. For eksempel, i vår siste spørreundersøkelse svarte ti prosent menn og fem prosent kvinner at de hadde brukt kokain i løpet av livet, sier han.
Sandøy påpeker at det store flertallet ikke oppgir kokainbruk, men viser til andre undersøkelser som viser at bruken av kokain er mer utbredt i utelivet enn den generelle befolkningen. I studier fra utelivet i Oslo svarte oppunder 15 prosent av de intervjuede at de hadde brukt kokain det siste året, ifølge forskeren.
Han tror kokainbruk er tett forbundet med drikking.
– Intervjuer med unge voksne i utelivet viser at kokain ofte blir brukt for å kontrollere alkoholrusen og altså ikke som en erstatning, sier han.
– Skaper en slags normalitet
Rus- og pårørendeterapeut i Terapivakten, Ove André Remme, deler Sandøys inntrykk av at kokain ofte blir brukt i kombinasjon med alkohol. Han mener at inngangen til rusmisbruk ikke nødvendigvis alltid starter på utesteder, men også gjennom bekjente på fest.
– Alle rusmidler som skaper en god opplevelse blir en trend, og det skaper en slags normalitet. Jeg tenker det blir normalt fordi flere og flere miljøer bruker kokain, og flere blir kjent med andre som bruker rusmiddelet, sier han.
Remme påpeker at de ser en tendens til at henvendelser innen hjelp for rusproblemer hos dem i større grad handler om kokainavhengighet og misbruk enn tidligere.
Videre forklarer han at kokain har en egen effekt på hjernens belønning og motivasjonssystem, som er litt annerledes enn effekten man får fra for eksempel fra alkohol, piller eller amfetamin.
– Kokain balanserer dessuten ut alkoholrusen og skjerper sansene, noe som gjør at du kan feste og ruse deg på alkohol mye lenger. Så det er et prestasjonsfremmende rusmiddel med kraftig effekt på hjernens dopaminutskillelsen, som gir en sterk forøkning av lykke, motivasjon, glede og eufori.