(Melk & Honning): Kjendisene får sjelden være i fred og har for lengst blitt vant til å bli fotfulgt av ivrige paparazzifotografer.

Det er likevel fra tid til annen noen som ser den hyppige fotograferingen som en mulighet til å finne de perfekte bildene til egen Instagramprofil.

Nettopp det har fått kjendiser som Gigi Hadid (26) og Khloe Kardashian (37) i trøbbel tidligere.

Les også: Idris Elba ønsker lovendring etter rasisme: - Si det med navnet ditt, ikke brukernavnet ditt

Hadid ble nemlig i 2019 saksøkt av en paparazzifotograf , for å ha brutt loven om opphavsrett da hun postet et bilde han hadde tatt av henne på hennes egen Instagram.

Postet bilde bevisst uten tillatelse

26-åringen er langt ifra den eneste som har havnet i denne situasjonen. Store stjerner som Dua Lipa (25) og Emily Ratajkowski (30) er blant de seneste kjendisene som nå blir saksøkt for å dele paparazzibilder av seg selv.

The Fashion Law skriver at bildebyrået Integral Images nå saksøker Dua Lipa for å poste et bilde av seg selv på flyplassen i 2019, uten å kreditere bildet eller be om tillatelse. Bildet er nå slettet.

Les også: Vil nye «Gossip Girl» og «Sex & Singelliv» bidra til en normalisering av mangfold?

Byrået mener at artisten bevisst postet bildet uten deres tillatelse. De hevder også at hun potensielt tjente på bildet gjennom å øke antall følgere, som igjen kunne bli ledet til å konsumere og kjøpe innhold gjennom Instagram-profilen hennes.

Integral Images krever nå at det kommer frem hvilke negative virkninger bildedelingen har hatt. Hvis ikke ber de om 150.000 dollar, som tilsvarer i overkant av én million norske kroner, i lovpålagte skader.

Også Emily Ratajkowski saksøkes. The Fashion Law skriver videre at fotograf Javier Mateo i forrige uke saksøkte modellen Emily Ratajkowski. Han hevder at han eier tre av bildene 30-åringen «aktivt kopierte, lagret og viste» på sin Instagram-konto uten hans tillatelse.

Les også: Her viser skuespilleren frem litt for mye på den røde løperen

Mateo mener at det skader markedet for å selge bildene videre når Ratajkowski poster bildene uten tillatelse.

Også han ber om økonomisk erstatning eller en midlertidig forføyning. Det vil si en slags midlertidig sikring for å forhindre at modellen bruker bildene hans.

Ikke første gang

I 2019 ble hun saksøkt av fotografen Robert O’Neil for å dele et bilde han tok av henne på Instagram-story. På bildet er det tydelig at modellen skjuler ansiktet sitt med en blomsterbukett.

Advokaten til 30-åringen hevdet likevel at hun ikke hadde gjort noe galt i å dele bildet, fordi det fikk en ny mening da hun la til teksten «mood forever» som refererte til den konstante fotograferingen hun ikke har gitt samtykke til.

Det ble dermed brukt som argument at bildet ikke var kommersielt og at modellen på ingen måte tjente noe på innlegget.

Denne saken går for øyeblikket for retten.

Les også: Chrissy Teigen om mobbeanklagene: – Blir feil uansett hvordan jeg håndterer det

I 2020 skrev Emily Ratajkowski en artikkel publisert i The Cut om nettopp dette, kalt «Buying Myself BackWhen does a model own her own image?».

I artikkelen beskriver hun blant annet forholdet sitt til paparazzifotografene. Hun forteller også hvor surrealistisk det er å bli saksøkt for å dele et bilde som er ment for nettopp å illustrere dette.

Mange eksempler

Det høres kanskje merkelig ut å bli saksøkt for å dele bilder av seg selv? Vel, det skjer faktisk overraskende ofte.

I 2018 skrev Daily Mail at bildebyrået Xposure Photos saksøkte Khloé Kardashian for 175 000 dollar, som tilsvarer omtrent 1,5 millioner kroner, i 2017. Khloé hadde postet et bilde av seg selv på vei til en restaurant i Miami på Instagram i 2016, uten å kreditere bildet.

Bildebyrået krevde i tillegg 25 000 dollar, omtrent 224 000 kroner, for å endre eller fjerne opphavsrettsinformasjon. Men bildebyrået endte likevel opp med å droppe saken.

Ifølge USA Today er også kjendiser som Liam Hemsworth, Jennifer Lopez og Ariana Grande saksøkt for å dele paparazzibilder av seg selv.

Les også: Gjør endringer i realityprogram etter at deltaker holdt overgrepssiktelse skjult