Fredag avgjorde høyesterettsdommerne at de opphever kjennelsen om «Roe mot Wade», en kjennelse fra 1973 som sikret rett til abort på føderalt nivå i USA.

Flere delstater har allerede innført forbud som kjennelsen åpner for, men den ferske avgjørelsen har også vakt kraftige reaksjoner landet rundt og flere har deltatt på store demonstrasjoner - også kjendisene.

Les også: Kjendisene med klar oppfordring: – Synes det var trist å våkne opp i dag

Blant de mange kjendisene som har valgt å heve stemmen sin er modell Ireland Baldwin (26), som også er datteren til skuespiller Alec Baldwin (64) og Kim Basinger (68).

Åpner opp om abort

Søndag publiserte Baldwin en nesten tre minutter lang TikTok-video der hun delte sine erfaringer med voldtekt og abort i håp om å støtte og verne om andre ofre.

I den lange videoen avslører 26-åringen at hun ble gravid mens hun var i et «usunt» forhold hvor det ikke passet seg å oppdra et barn.

– Han gjorde det klart at han aldri ville ha barn eller et ekteskap. Han ønsket knapt å være i et seriøst forhold, hevder hun om en av sine ekskjærester uten å røpe navnet hans.

Videre går hun i detalj om et kjennskap om å være født mellom to mennesker som hater hverandre og referer til moren og farens tidligere forhold, som fikk blekket til å sprute i media.

Hun spør seg deretter hvorfor hun ikke fødte barnet og adopterte det bort, men begrunner valget sitt med at hun ikke hadde noen egen økonomisk sikkerhet eller støttende partner, og at det ville heller ikke fungert for henne.

– Jeg valgte meg, og jeg ville valgt meg igjen. Det er ditt liv, det er ditt valg, sier hun deretter i videoen som et stikk til reverseringen av «Roe mot Wade»-loven.

Brutalt ærlig om voldtekt

Etter å ha presisert at ingen andre skulle føle seg forpliktet til å dele sine egne aborthistorier, åpnet også kjendisdatteren opp om å ha blitt voldtatt som tenåring.

– Jeg var helt bevisstløs da det skjedde og det endret resten av livet mitt. Jeg fortalte det aldri til noen da, ikke på flere år. Den eneste personen som visste det var en sykepleier som behandlet meg kort tid etter. Jeg fortalte det ikke en gang til kjæresten min. Ikke foreldrene mine. Ingen, sier hun i den nesten tre minutter lange videoen.

For Baldwin førte det seksuelle overgrepet til «mye sår og mye smerte». På TikTok røper hun oppsiktsvekkende detaljer om at hun tydde til alkohol og fest, og selvmedisinerte seg selv samtidig som hun var i andre «giftige» forhold.

Avslutningsvis forklarer 26-åringen at etter å ha sett flere dele sine egne erfaringer, fikk det henne til å tenke gjennom hvordan det ville vært dersom hun hadde blitt gravid, og vært nødt til å oppdra et barn samtidig som hun gjennomgikk en vanskelig periode.

Taklet i bakken av politiet

Det er derimot ikke bare oppsiktsvekkende taler i sosiale medier som florerer på internett. Nylig dukket den tidligere «Under samme tak»-skuespilleren Jodie Sweetin (40) i en video delt på Instagram.

I videoen, som viser en haug av demonstranter midt i en avkjørsel fra en motorvei i Los Angeles, blir skuespilleren dyttet i bakken av politi.

Sweetin reiste seg midlertidig raskt opp igjen, og fortsatte å rope «ingen rettferdighet, ingen fred» sammen med resten av folkemengden.

Hendelsen er filmet av en italiensk journalist som også ha delt et annet bilde av Hollywood-skuespilleren som poserer med en langfinger. Videosnutten har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier.

Jodie Sweetin har vært aktiv på sosiale medier etter fredagens kontroversielle kjennelse og nylig kom hun med uttalelse til det amerikanske kjendisnettstedet Page Six.

– Jeg er utrolig stolt av at hundrevis av mennesker dukket opp i går for å utøve sin ytringsfrihet, og til å ta sin umiddelbare frihet til å protestere fredelig mot den store urettferdigheten som har blitt avgjort av vår høyesterett, sa hun.

Videre fortalte hun at de skal «kjempe til stemmene våres har blitt hørt» og at de (demonstrantene journ, anm.) ikke vil gi seg før alle er fri.

Twitter-storm

Samme dag som høyesterett avgjorde abortloven i USA stormet flere andre kjendiser til Twitter for å lufte sin aggresjon. Blant andre popstjernene Alicia Keys (41) og Taylor Swift (32).

«Jævla tull!! Denne avgjørelsen handler om mer enn abort, den handler om hvem som har makt over deg, hvem som har myndighet til å ta avgjørelser for deg, og hvem som skal kontrollere hvordan fremtiden din blir», skrev Keys på Twitter samme dagen.

Swift som delte USAs tidligere førstedame sine meninger skrev:

«Jeg er livredd for at det er her vi er - at etter så mange tiår med mennesker som kjemper for kvinners rettigheter til sin egen kropp, har dagens beslutning fratatt oss det».

Frasier seg amerikansk statsborgerskap

Frontmann og vokalisten i Green Day, Billie Joe Armstrong (50), kom med en lidenskapelig kommentar fra scenen i London på fredag.

– Faen ta Amerika, jeg gir faen meg avkall på statsborgerskapet mitt, jeg kommer faen meg til dere, erklærte han fredag under rockebandets konsert i London.

Videre gikk vokalisten hardt ut og hevdet at det er alt for mye «idioti» som foregår i verden og at forsikret fansen om at de kommer til å høre mye fra han i den kommende tiden.

Rockebandet vant flere priser i 2005 for sitt populære album, «American idiot» og toppet hitlistene med flere av låtene sine tidlig på 2000-tallet.