(Melk & Honning): Som regel er det hakket vanskeligere å kjøpe gave til han enn til henne. Eller er det bare oss?

Vi føler i alle fall at det er en kjent (nok) sak at du alltids «enkelt» kan kjøpe gaver som beautyprodukter, accessoirer og interiørstæsj – som fortsatt er fine gaver – til kvinner. Ender du opp med å kjøpe smånips som boksere, skinnhansker eller fancy ølåpnere til «gutta krutt» føles det ikke nødvendigvis like vellykket.

Les også: «The Boss» selger musikkrettighetene i milliardavtale med Sony

I år har Melk & Honning tatt en for laget, og spurt gutta selv. Notér deg et julegavetips eller to fra disse seks mennene:

– Går ikke an å ha for mye

Nate Kahungu fra P3 vet godt hva han ønsker seg til jul. Det er til og med på høy tid at han skaffer seg det.

– Jeg ønsker meg et godt par med boots! Jeg har faktisk aldri eid et par boots, og det føler jeg at hver mann med respekt for seg selv burde ha.

Hva vurderer du å kjøpe til deg selv i julegave i år?

– Jeg vurderer å kjøpe et MIDI-keyboard, forteller Kahungu.

P3-programlederen kan nemlig fortelle at han nettopp har satt opp et lite hjemmestudio.

– Det trenger fortsatt noen ting for å være komplett, så om jeg skulle unnet meg noe så hadde det nok vært noe sånt!

Mange synes det er ekstra vanskelig å kjøpe julegaver til menn. Hva er dine topp tre julegavetips til menn?

– Skjeggtrimmer. Hudpleie. Og dette er kanskje bare jeg som har blitt gammel; men boksere er søren meg en gave alle trenger, det går ikke an å ha for mye av det!

Les også: Billie Eilish startet å se porno som elleveåring: – Ødela hjernen min

Kjører gavefri jul

Fotograf og influenser Marcus Valeur har nok av medfølelse å gi. Han er enig i at det er kjempevanskelig å kjøpe julegave til menn. I heimen har de løst det på noe utradisjonelt vis – men han deler gjerne ut julegavetips til oss. Heldigvis!

Hva ønsker du deg til jul i år?

– Morsomt at du spør, egentlig, for vi har nemlig gavefri jul hos oss. Vi innså for et par år siden at det hadde gått totalt inflasjon i alle disse gavehaugene. Vi brukte jo mer tid på å pakke de opp enn å nyte tiden sammen.

Det ble tre mot én med far og bror, og Valeur forteller at han mistenker at mor i huset er litt furt. Men det får så være.

– Derfor ønsker jeg meg ingenting annet enn et hus jeg kan komme hjem og «brele» litt i. God mat, brettspill, fyr i peisen, og to grader og sludd ute. Akkurat slik en bergensk julefeiring skal være!

Les også: Jill Biden hylles for julepynten i Det hvite hus – i motsetning til forgjengeren

Hva vurderer du å kjøpe til deg selv i julegave i år?

– Noe jeg virkelig trenger! Jeg har lagt meg til en vond uvane å kjøpe ny bil til jul de siste årene, og av ren tilfeldighet ble faktisk bilen min solgt forrige uke. Så det må nesten bli noe på fire hjul da – og gjerne noe som går på strøm. Men ikke Tesla.

Mange synes det er ekstra vanskelig å kjøpe julegaver til menn. Hva er dine topp tre julegavetips til gutta?

– Det er kjempevanskelig. Jeg har denne diskusjonen med damen hvert år. Jeg vet jeg er umulig å kjøpe til!

Likevel gir han følgende julegavetips:

– Opplevelser. Det kan man aldri få nok av. Og gjerne noe man må gjøre sammen – da blir det jo litt gave til en selv også!

I tillegg slår Valeur et slag for det praktiske.

– Forbruksvarer! Golfballer, tannpirkere, AA-batterier, opptenningsbriketter, blekk til printeren, spylervæske. Gjerne MASSE, så det holder til neste jul. Robotstøvsuger, da slår du to fluer i én smekk. Klassegave. Eller et analogt kamera! Har hørt at det er skikkelig på moten for tiden, kommer det fra fotografen.

– Fordi vi alle trenger litt mer indre ro

Alexander Helle fra det suksessfulle merket Norwegian Rain, vet godt hva han ønsker seg til jul. I tillegg har han planer om å begi seg ut på et grønt prosjekt i gave til seg selv.

Hva ønsker du deg til jul i år?

– Verktøy. Riktig verktøy til riktig tid er 70 prosent av jobben. Å fikse ting selv opplever jeg mer og mer tilfredsstillende, forteller han.

I tillegg er han svak for LP-plater i kategorien hip hop fra 90- og 00 tallet.

– Biggie. Jay Z. NWA. Public Enemy. Jeg er fremdeles der. Da Norge stengte korona-ned for andre gang, var min umiddelbare reaksjon: «Javel, da stikker jeg og kjøper en LP-spiller». Også gjorde jeg det.

Les også: Avslører detaljer fra «Fangene på fortet»: – Helt i grenseland, spør du meg

Han forteller at da han giftet seg, ønsket han seg favorittboken til alle gjestene. I år ønsker han noe lignende med LPer velkommen, for å få inn noe «nyere gull i hyllen». I tillegg ønsker han seg en lang-weekendtur med kona, Gina. Helst sju dager.

– Gjerne i en tretopphytte med utsikt over evigheten. Denne gang uten kids. Lofotenferien i år ga mersmak på storslått natur. 40-årskrisen har åpenbart kicket inn.

Hva vurderer du å kjøpe til deg selv i julegave i år?

– Jeg har allerede kjøpt en bok om japanske hager som vil ligge under treet. Fordi vi alle trenger litt mer indre ro i livet vårt akkurat nå. Meg selv inkludert.

Helle forteller at selv om man gjerne assosierer japanske hager med digre herregårder og store dimensjoner, forsikrer han at små hager ikke er noen hindring for et delikat hageprosjekt. I Tokyo, hvor Norwegian Rain forøvrig har flagship, er det utbredt med small living og miniatyrhager på balkonger på bare 2×1 kvadrat. Et kreativt julegavetips!

Les også: Celina Midelfart reagerer på Jeffrey Epstein-kobling: – Påstanden er usann

– Jeg setter mer og mer pris på analoge pauser fylt med fiksing og triksing i hagen. Det skal ikke mye til for å gjøre en norsk hage mer sexy.

Mange synes det er ekstra vanskelig å kjøpe julegaver til menn. Hva er dine topp tre julegavetips til menn?

– Viktigst: Bry deg om det du kjøper. Ikke bare kjøpe for å kjøpe. Bry deg om verdi, ikke pris. En personlig og kjærlig twist slår pris hver gang.

For det andre, synes Helle det er bedre å gi til færre folk om man ikke har tid til å legge kjærlighet i valgene.

-Alle må ikke få gaver av alle. Trekk blant venner og familie for å finne hvem du skal gi gave til.

– Om man feiler på punkt én og to – kjøp verktøy eller en ferskvannssluk og pakk det inn med kjærlighet. Eller gi vekk favorittboken din fra din egen bokhylle. Man må ikke gi nytt!

– Smart å ha, men kjipt å kjøpe selv

Influenser Kjetil-André Ward er ikke så ivrig på julegaveønskene – han sier han både har og får mye. Likevel er det noen ting som hadde vært både greit og hyggelig om lå under treet i år.

Hva ønsker du deg til jul i år?

– Dette er jo et helt sjukt kjipt svar på dette, men jeg sluttet å ønske meg gaver for noen år siden. Fordi jeg synes jeg er et altfor privilegert menneske som har og får mye gjennom hele året.

Les også: Iselin Guttormsen selger Oslo-leiligheten

Ward forteller at han har bedt familien om å bruke penger på gaver til veldedighet i stedet for på gaver som skal under treet.

– Men i år har jeg hatt ett ønske, og det er elektrisk tannbørste. Fordi det er faktisk smart å ha, men kjipt å kjøpe selv.

Hva vurderer du å kjøpe til deg selv i julegave i år?

– Jeg vurderer å kjøpe en veldig fin kaffemaskin fra Sage til meg selv, fordi jeg har sikla på den i et år nå og har regna på hvor mye penger jeg bruker på kaffesjapper i uka. Jeg hadde spart sjukt mye på å ha en som jeg kan lage ordentlig kaffe hjemme med.

Mange synes det er ekstra vanskelig å kjøpe julegaver til menn. Hva er dine topp tre julegavetips til menn?

– Altså, det kommer jo helt klart veldig an på hva slags fyr man kjøper til, men jeg tror å kjøpe noe man vet de kommer til å ha bruk for er lurt. Å gi en opplevelse er jeg veldig fan av, som for eksempel å stikke på spa en helg, tipser Ward.

Ward tipser også om å lage et lite slags kit med ting som er kjedelig å kjøpe men som man garantert trenger. Der kan sokker, boxere, en fin t-skjorte eller lignende, deodorant, favorittparfymen og annet stæsj fra hverdagen få innpass.

– Om han er veldig vanskelig å finne gave til så ville jeg rett og slett bare gå for en veldig trygg gave, nemlig gavekort. Jeg føler mange tror gavekort er en kjip gave å gi, men da kan jo personen styre mye mer selv og kjøpe noe han faktisk har lyst på.

– Hvem liker ikke å lukte godt?

Influenser og modell Jonas Braaten elsker å gi bort gaver – men er ikke særlig gira på å kjøpe gaver til seg selv. Da vil han heller spare pengene.

– Hva ønsker du deg til jul i år?

– Parfyme slår aldri feil. Jeg digger å lukte godt! Kanskje også en tur et eller annet sted, altså å få en opplevelse i gave. Det synes jeg er en utrolig hyggelig gave å gi.

– Til tider føler jeg at jeg har alt, så penger til fond og BSU står alltid på ønskelisten, legger han til.

Les også: Fredrik Skavlan troner øverst på lista: Dette tjener Norges største TV-profiler

Hva vurderer du å kjøpe til deg selv i julegave i år?

– Personlig misliker jeg å bruke penger på meg selv, men elsker å gi bort gaver! Det blir fort til at jeg bare setter av litt ekstra penger til å putte i fond. Sånn at jeg faktisk ikke bruker pengene, men kan se at det blir til en større gave i fremtiden, hehe…

– Mange synes det er ekstra vanskelig å kjøpe julegaver til menn. Hva er dine topp tre julegavetips til en mann?

– Undertøy er alltid «bænkers». Mulig det kanskje er litt kjedelig, men det er jo noe man bruker hver dag!

– Kjøp noe til interessen hans. For eksempel en golfhanske om han spiller golf, billetter til en fotballkamp om han liker det, en bok om han liker å lese. Her er det endeløst med muligheter! Og sist men ikke minst: Parfyme. Hvem liker ikke å lukte godt?

Han tipser om sine egne favoritter, nemlig The Scent Absolute fra Hugo Boss, Replica Autumn Vibes fra Maison Margiela, Gentleman fra Givenchy, pluss Tobacco Vanille og Fucking Fabulous fra Tom Ford.

– Har blitt helt avhengig av min

André Rønning er stylist, journalist i Kontrast magasin og sitter på H&Ms PR i Norge. Han har klart å notere ned litt av hvert på årets ønskeliste – på tross av at han egentlig synes det er mye lettere å finne ting til andre.

– Hva ønsker du deg til jul i år?

– En grå kashmirgenser. Jeg elsker å gå i store, varme kashmirgensere på denne tiden av året! Og investerer man i fine materialer, holder også plaggene lengre.

Les også: «Love Island»-vinnerne går fra hverandre

Han ønsker seg en sort pologenser i ull, og et enkelt Tom Wood-armbånd i gull har også kommet med på listen.

– Det er klassisk og tidløst, passer til alt, forklarer han.

Og til sist, men ikke minst:

– Gavekort på massasje. Det har alle bruk for, spesielt etter den travle julesesongen!

Hva vurderer du å kjøpe til deg selv i julegave i år?

– Det siste året har sikkert bestått av både oppturer og nedturer for mange. For min del har det vært et veldig bra år jobbmessig, og det er viktig å unne seg noe når ting går bra.

Rønning forteller at han lenge har vært på leting etter en fin, sort PC-veske. Det er en mulig kandidat for årets julegave-til-seg-selv. Om alt klaffer, så klart.

– Jeg har ikke funnet den perfekte enda, så håper jeg finner en snart!

– Mange synes det er ekstra vanskelig å kjøpe julegaver til menn. Hva er dine topp tre julegavetips?

– En god parfyme slår aldri feil, og det har absolutt alle menn bruk for. Her har jeg tre nye favoritter som jeg anbefaler å sjekke ut: Burberrys Hero, Y Le fra YSL og Imagination fra Louis Vuitton.

Rønning har også en hverdagshelt å anbefale:

– En håndsteamer. De er perfekte til skjorter, tynne gensere også videre, og man slipper å bruke så mye tid på stryking. Jeg har blitt helt avhengig av min, og bruker den hver uke!

Skulle det likevel være umulig å finne gaveidéer, synes han du skal gå for å gi vekk en opplevelse eller noe man kan gjøre sammen.

– For eksempel et matlagingskurs, massasje, vinsmaking eller hotellopphold.