*Nettavisen* Livsstil.

Kjøp en ølbok i julegave

17.10.19 19:59

Julen nærmer seg med stormskritt og det kan skorte på gaveidéer til dem som "har alt". Mitt innspill er da å gi dem en bok og gjerne en om øl. Her er fire som er utgitt i år og en som kom i fjor, men som er så god at den bør vurderes under treet i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

ØL VIN MAT

Jeg har stor sans for tilnærmingen denne boken representerer ved å sette øl og vin likt når det skal velges drikke til mat. Dersom retten allerede er kombinert vil en ha en større mulighet til å finne den perfekte drikken om man begynner med et stort utvalg enn om man fra starten utelater den ene varianten.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Ettersom boken tar utgangspunkt i mat fra Olympen Mat og Vinhus, som baserer sin meny på norske tradisjoner, er det helt logisk at boken begynner med en presentasjon av stedet. Neste del er også svært logisk i mine øyne: Forfatterne beskriver hvordan de mener en bør tenke når en setter drikke til mat. Dette er opplysende, gir et godt grunnlag for videre lesing og bekrefter at Jørgensen og Salvesen har god kunnskap om det de skriver om, men jeg klarer ikke fri meg fra tanken på at det kun vært gjort litt mer presist og lettlest.

Hoveddelen av boken er bygget opp på følgende måte:
Det presenteres en rett fra Olympen, i form av oppskrift og bilde. Hver av de to forfatterne beskriver hvordan de oppfatter maten og hvordan de så har tenkt når de har plukket frem de tre forslagene til drikke som hver rett får.

Jeg innrømmer lett at jeg ikke vet nok om vin til å kommentere valgene som gjøres på det området, men konstaterer at det er spredning i geografisk opphav og for enkelte retter også i vintype (farge). Øl kan jeg litt mer om og her er det ikke tvil om at valgene spenner temmelig vidt, f.eks. foreslås Lambic, Kellerbier og Norsk Pils til sild.

Boken fungerer godt på flere områder. Enklest som en ren kokebok med drikkeforslag til hver rett. Kall dette gjerne et startnivå for dem som vil forske på drikke til mat og vil trekke det litt lenger enn rødvin til torsk og pils til spekemat. For litt mer viderekomne vil den kunne fungere som inspirasjon til både å utfolde seg på kjøkkenet og når det gjelder å finne den perfekte matchen mellom mat og drikke.

Noen småting er det selvsagt å trekke for. Først og fremst den tekniske utformingen av de første sidene. Det blir vel mye vakre men intetsigende bilder fra Olympen og ting som en innholdsfortegnelse strukket over 3 sider, når den hadde fått plass på en. Jeg vil anta at det er trykketekniske grunner til dette, men det må være mulig å ordne det mer elegant. En kunne f.eks. brukt noen sider på å liste opp hvilke varianter av øl og vin som har vært valgt og gitt sidereferanse til dette. Noe som og ville gjort boken mer komplett, i og med at en da kunne finne mat utfra hvilken drikke en har eller hva en ønsker å drikke. Jeg har imidlertd ingen betenkeligheter med å anbefale boken, som gave eller til den som leser dette og gjentar gjerne at den passer til både de som nettopp har begynt å forske på gode kombinasjoner og dem som er på vei, men leter etter mer inspirasjon.

Forfattere: Gustav Jørgensen og Geir Salvesen
Bibere Forlag
ISBN: 978-82-999422-1-8
NOK 348,- (Norli)
Anmeldt eksemplar er tilsendt fra forlaget.

NORSK ØL- og BRYGGERIGUIDE

En bok om alle norske bryggeri og ølene de brygger. Noe så lett og samtidig så vanskelig. Hadde boken vært skrevet for 20 år siden ville den knapt blitt et hefte, men det foregår en oppvåkning av smaksløker og en bryggerietablering i Norge som i dag gjør dette til en helt annen oppgaver. En oppgave jeg mener Solem har klart svært bra.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Her kastes det ikke bort sider og trykksverte på innføring i ølets vakre verden. To sider bruke til en kort beskrivelse av de vanligste øltypene og en side brukes til å beskrive oppbygningen av boken, før det først bryggeriet presenteres. Presentasjonen er alfabetisk og hvert bryggeri får en side om selve bryggeriet og et tilstrekkelig antall sider til å presentere deres ølutvalg. Her er fornuftig nok sesongøl og engangsbrygg utelatt. En faktaboks på siden om bryggeriet gir informasjon om adresse, når bryggeriet er etablert og antatt produksjonsmengde i 2015. Som ølnerd kunne jeg her tenkt meg å også få med størrelsen på bryggverk og gjæringskapasitet, men skjønner at et sted må grensen gå. Hvert øl er presentert enkelt informativt og ryddig med bilde, stil, styrke og en kort beskrivelse. Det er også gitt plass til bryggeripuber og gårdsbryggerier i boken. Disse er plassert bakerst og her er presentasjonen litt mindre strømlinjeformet. To sider med bryggeri som er i ferd med å starte opp er også tatt med og siste del av boken er en ryddig oversikt over bryggerier og deres øl i form av en innholdsfortegnelse.

Boken gir oversikt over norsk bryggerier på en måte som vi ikke har sett før og jeg vet at den allerede er et kjærkomment verktøy for ansatte på spesialforretninger for øl. Det bør den også bli for ansatte i dagligvareforretninger og ikke minst i utelivsbransjen. I tillegg vil den passe godt som et oppslagsverk for alle som er interessert i hva som finnes av norsk øl. Den vil være høyaktuell et års tid før den blir litt avleggs, og om 5 år vil den være en skikkelig godbit for å ha kontroll på hva vi har hatt tilgjengelig av øl tidligere. Jeg håper inderlig at Solem vil lage oppdaterte varianter, f.eks. annethvert år og at han da tar med en fylkesvis innholdsfortegnelse av bryggerier.

Kort oppsummert en bok som passer alle med interesse for norsk øl.

Forfatter: Knut Albert Solem
Vega Forlag
ISBN: 978-82-8211-459-2
NOK 399,- (fra forlaget)
Anmeldt eksemplar er tilsendt fra forlaget.

ØL- og MATBOKAEn praktbok med der øl matches til god mat.
Jeg anmeldte denne tidligere i desember under tittelen "Bok til inspirasjon og glede"

Forfatter: Jørn Idar Almås Kvit
Front Forlag
ISBN: 9788282602983
NOK 395,- (fra forlaget)

ØLSMAKING, finn din favorittøl

Dette er en bok som gir en god innføring i ølets mystiske og fantastiske verden.
Jeg anmeldte den tidligere i år under tittelen "Lærebok i øldrikking"

Forfatter: Gustav Foseid
Kagge Forlag
ISBN: 978-82-489-1652-9
NOK 399,- (fra forlaget)
DEN NORSKE ØLREVOLUSJONEN, Hjemmebrygging i stor skala

Egentlig tre bøker i en: Historien om 8 bryggerier, lærebok i ølbrygging og en nydelig bildebok fra bryggemiljøet.
Jeg anmeldte denne i fjor på Ølportalen

Forfattere: Gahr Smith-Gahrsen, Hugo Ivan Hatland, Skjalg Ekeland
Kagge Forlag
ISBN: 978-82-489-1524-9
NOK 449,- (fra forlaget)


De linkede eksemplarene er også tilsendt fra forlaget, men på den annen side gjelder også dette for alle journalistiske anmeldelser der leser.

#Nettavisen #NAbloggerne #olportalen
#Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #bok

Annonsebilag