Det norske publikum har i 16 år samlet seg i sofakroken hver høst for å få med seg lørdagsprogrammet «Skal vi danse». Gjennom 17 sesonger har en rekke kjendiser forsøkt å danse seg til topps i konkurransen, og flere kjente fjes har også fått prøvd seg i programlederrollen.

«Skal vi danse» hadde premiere i 2006, og er basert på det britiske danseprogrammet «Strictly Come Dancing». Førstkommende lørdag går programmet inn i sin 18. sesong, men denne høsten skal tidligere deltakere få prøve seg på nytt i den populære dansekonkurransen i «Skal vi danse: All Stars».

Etter snart 20 år på skjermen har imidlertid ikke det direktesendte TV 2-programmet vært foruten problemer, og «Skal vi danse» har bydd på flere skandaler og snakkiser.

Nakensjokk

For fire år siden sto Frank Løke (42) for en av de største skandalene i danseprogrammets historie. Løke, også kjent som «Action Frank», har en tendens til å overraske, noe han virkelig gjorde i sesong 14 i 2018.

Den tidligere håndballspilleren danset med Tone Jacobsen, og takket være Løkes nakenstunt ble danseparet diskvalifisert fra konkurransen.

Det var ingen som visste hva han pønsket på, for verken dansepartner, produksjonen, eller dommerne var klar over stuntet «Action Frank» hadde planlagt. Idet han steg ut på parketten, rev han av seg dressen og danset i stedet i en rød og glitrende «mankini», som ofte refereres til som «boratkostyme».

Les også: Reagerer på nytt «Skal vi danse»-grep: – Gitt opp

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og «Borat»-stuntet fikk alvorlige konsekvenser for Løke. Ikke bare ble han den første deltakeren kastet ut av konkurransen, han mistet også sin plass i realityserien «Kjendis søker kjæreste».

Det ble også en pinlig affære for hans dansepartner, Jacobsen. Hun har tidligere sagt til Nettavisen at hun fikk krisehjelp fra TV 2 etter nakenstuntet.

– Det som skjedde har vært et sjokk for mange. Han innså at mine følelser var blitt såret, og jeg synes han tråkket ganske langt over streken, uttalte Jacobsen i 2018.

Til slutt kom det en unnskydning til Jacobsen via Løkes Instagram.

«Aldri meningen å såre deg, Tone. Takk for at du holdt ut med meg disse ukene», skrev han på sosiale medier noen dager etter det famøse stuntet.

I tillegg til å bli diskvalifisert fikk han heller ingen invitasjon til «Skal vi danse»-finalen.

– Frank brøt bevisst med produksjonens retningslinjer og dermed brøt han også grunnlaget for videre samarbeid. Han er derfor ikke en del av finaleprogrammet, uttalte TV 2s pressesjef, Jan-Petter Dahl, den gang.

Klinte til

Etter Løkes exit i sesong 14 tok ikke snakkisene slutt med det første. Influenser Sophie Elise Isachsen (27) deltok i samme sesong, og også hun vekket oppsikt på parketten.

I 2018-sesongen danset hun med Benjamin Jayakoddy (28), og i en av episodene steppet artist Jorun Stiansen (38) inn som en tredje dansepartner. Trioen fremførte en dans inspirert av popstjernen Britney Spears, og iført skolepikeuniformer overrasket Isachsen alle da hun klinte til med Stiansen på direkten.

– Det er så gøy, alle som er Britney-fans husker da Britney og Madonna kysset. Så selvfølgelig må vi ha det med når vi først får lov til å leke Britney. Det var supergøy å danse, jeg har kost meg, har Stiansen tidligere sagt til Dagbladet.

Stiansen bekreftet dermed overfor avisen at kysse-stuntet var inspirert av det verdensberømte kysset mellom Britney Spears og Madonna i 2003 under MTV Video Music Awards.

Løp av scenen etter kysset

Men Isachsen og Stiansen er ikke de eneste som har kysset på parketten. I 2017 sjokkerte Helene Olafsen (32) og Jørgen Nilsen (32) alle da de klinte til, og kort tid etter bekreftet duoen at de var mer enn bare venner.

I dag har de to barn sammen, og ble forlovet i 2019. Olafsen og Nilsen er for øvrig tilbake i danseprogrammet i år, henholdsvis som programleder og proffdanser, men det spørs om de to deler et kyss på dansegulvet denne gangen.

Olafsen og Nilsens kyss var langt ifra programmets første, for fire år tidligere delte også et annet dansepar et lidenskapelig kyss på parketten. I 2015 danset artist Adelén Rusillo Steen (25) sammen med Benjamin Jayakoddy, og publikum fikk hakeslepp da de to klinte til under en intim dans.

På daværende tidspunkt la danseparet lokk på romanseryktene, og det var ikke før året etter at de bekreftet at de var blitt et par. Forholdet tok imidlertid slutt i 2019.

Les også: Tilbake etter sju år: Dette har «Skal vi danse»-proffen gjort siden sist

Fjorårets sesong bød på en liten dose lidenskap, som da danseparet Royane Harkati (29) og Ole Thomas Hansen (23) delte et intimt kyss på parketten.

– Kysset dere på ordentlig? brøt det ut fra dansedommer Merete Lingjærde da dansen var over.

Umiddelbart etter nektet danseparet å kommentere kysset, og da de fikk øye på pressen stormet de bokstavelig talt av dansegulvet.

Les også: Uteblir fra årets «Skal vi danse»sesong: – TV 2 har lokket meg

Eli Hagen (74) benyttet også «Skal vi danse»-deltakelsen for å snike seg til et lite kyss i 2013. Etter hun fikk strålende tilbakemeldinger fra dommer Tor Fløysvik (74), takket hun ham med et kyss.

Hagens ektemann, Carl I. Hagen (78), satt i publikum og ble vitne til da kona plantet et kyss på dommeren. Han tok det hele imidlertid med et smil, og overfor TV 2 uttalte han at han syntes kysset var «veldig festlig».

Stemmetrøbbel

Som nevnt byr årets sesong på en ny sjanse for 13 kjendiser. Denne høsten skal blant andre Nathan «Nate» Kahungu (25) få revansje etter at han røk ut på noe urettferdig vis i 2020.

For to år siden var «Skal vi danse» preget av koronarestriksjoner som satte en demper på programmet, men den største demperen for Kahungu var da han og dansepartner Helene Spilling (26) ble stemt ut – ved et uhell.

De måtte forlate den populære dansekonkurransen etter de tapte en danseduell. Danseparet ble fort både en dommerfavoritt og seerfavoritt, og det var ikke bare Kahungu og Spilling som var knust etter at de røk ut tidlig i sesong 16.

Les også: Byttet ut dansepartneren til fordel for en annen: – Ikke noe jeg kan gjøre med

Men så oppdaget TV-kanalen at det hadde skjedd en grov feil med stemmesystemet. Flere fortvilte seere meldte at det ikke var mulig å stemme på TV 2s nettsider, og dagen etter «Skal vi danse»-avskjeden kom kontrabeskjeden: Danseparet fikk fortsette i programmet likevel.

Pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl fortalte den gang til Nettavisen at rekordmange stemmer førte til at kapasiteten i systemet ble sprengt midt under danseduellen.


Derfor fikk det populære danseparet en ny sjanse, og de kom nesten helt til topps i «Skal vi danse». Til tross for at de fikk full pott av dommerne i finalen, var det likevel Andreas Wahl (39) som stakk av med seieren.

Oppsiktsvekkende blåmerke

Det direktesendte programmet har også sørget for en del dramatikk på parketten, og både dommere, publikum og seere har ofte blitt vitne til flere oppsiktsvekkende skader på parketten.

I 2008 deltok TV-profilen Sigurd Sollien (56) i den fjerde sesongen av danseprogrammet, men hans tid i «Skal vi danse» ble imidlertid kort. Han pådro seg kanskje en av de styggeste skadene i «Skal vi danse»-historien, som førte til et ellevilt blåmerke.

56-åringen fikk nemlig en stygg muskelskade under et dansenummer, og skaden ble så alvorlig at han til slutt måtte trekke seg fra programmet.

– Jeg hadde lyskestrekk før jeg begynte. Jeg hadde ikke sagt noe til noen, men det var ganske vondt, sa Sollien fra parketten for 14 år siden.

Han trodde selv at skaden ikke var så alvorlig som først antatt, og han behandlet lyskestrekken med en ispose og noen Paracet. Men så ble det verre, og etter å ha fått et gigantisk blåmerke måtte Sollien ta MR og ble til slutt sykmeldt.

Fikk skulderen ut av ledd

Gjennom 17 sesonger har skadene kommet på løpende bånd, både for kjendisene og for de profesjonelle danserne. For tre år siden ble Santino Mirenna (28) hentet av ambulansen etter at skulderen hans gikk ut av ledd i beste sendetid.

Da Mirenna løftet opp dansepartneren Emilie «Voe» Nereng (26), gikk nemlig alt galt. Men det var ingen som visste omfanget av skaden før dommerne delte ut dansepoeng, og da ble det fort tydelig at 28-åringen hadde store smerter.

– Nå tror jeg det har skjedd noe med skulderen din! Nå må du løpe ut og få hjelp, utbrøt en tydelig sjokkert Kathrine Moholt etter at dansen var over.

Nereng havnet nærmest i en sjokktilstand etter at Mirenna stormet ut for å få medisinsk hjelp, men hun klarte ikke å skjønne at han hadde skadet seg under dansen.

– Jeg ble helt satt ut av spill, jeg visste ikke hvor vondt han hadde det og man kunne ikke se det på han, det var først da han hadde gått ut av jeg kjente at dette hadde han ikke gjort om han ikke hadde det veldig vondt, sa Nereng til Nettavisen da.

Les også: Sinte seere, debatt og rørende scener. Dette er statsrådenes beste TV-øyeblikk

Dagen etter delte Mirenna en oppdatering fra sykesengen hvor han takket «Skal vi danse»-familien for støtten, og i mellomtiden steppet danseren Ivo Havranek inn som vikar for ham. Først tre uker senere var den italienske proffdanseren på plass igjen.

Trakk seg etter skade

For fjellklatrer Cecilie Skog (46) ble også «Skal vi danse»-deltakelsen en smertefull affære. Da hun deltok i programmet i 2010 brakk hun to ribbein under dansetrening.

Skog prøvde å danse seg gjennom smertene på direkten, og hun måtte bruke sterke medisiner for å takle de sterke smertene. Men så klarte hun ikke mer.

– Jeg har så vondt i disse to ribbena, og jeg blir ikke bedre av å trene opptil åtte timer hver dag. Nå må jeg tenke på helsa først, sa Skog om avgjørelsen om å trekke seg fra dansekonkurransen.

Hennes dansepartner, Tobias Karlsson (45), har også vært preget av skader. Da han danset med Triana Iglesias (40) i programmets femte sesong ble et av dansenummeret fort svært dramatisk da Karlssons skulder gikk ut av ledd - hele tre ganger.

Ny sjanse

Sexolog og influenser Iselin Guttormsen (35) opplevde både kjærlighetssorg og brudd på én og samme gang under fjorårets sesong av «Skal vi danse». Hun overrasket alle da hun møtte opp på parketten med krykker og avslørte at hun hadde fått brudd i ankelen.

– Jeg har brukket ankelen som et resultat av overbelastning, et klassisk tretthetsbrudd. Medisinske fagfolk er enige om at jeg ikke kan fortsette å danse. Alternativet hadde vært én dans til, men da ende opp med varige mén, sa Guttormsen til Nettavisen i fjor.

Å delta i «Skal vi danse» var en drøm som gikk i oppfyllelse for 35-åringen, men den lykken var kortvarig. Hun måtte nemlig holde skaden skjult noen dager, og fortalte til Nettavisen at den dramatiske exiten føltes som kjærlighetssorg.

I år har hun derimot fått en ny sjanse i «Skal vi danse: All Stars».