En fersk undersøkelse utført av Ipsos for alkovettorganisasjonen Av-og-til viser at nesten 1 av 2 nordmenn ikke vet at alkohol er ødeleggende for søvnen.
Professor og søvnspesialist Ståle Pallesen fra UiB og Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus mener vi må få mer informasjon om hvordan alkohol ødelegger søvnen vår.
– Alkoholinntak er den vanligste formen for selvmedisinering for søvnvansker. Selv om det forkorter innsovningstiden, og gjør søvnen noe dypere i første del av søvnen – blir søvnen mer fragmentert utover natten, med flere oppvåkninger. I tillegg blir REM-søvnen (drømmesøvnen) forstyrret. Til tross for noen positive effekter tidlig i søvnen, får man samlet dårligere søvnkvalitet og svekket restitusjon av alkohol, sier Pallesen.
Les også: Raser mot alkohol-smell: – Nå jubler svenskene
– Unngå alkohol som sovemiddel. Alkohol kan lette innsovningen, men gir urolig søvn, skriver Nasjonalt kompetansetjeneste for søvnsykdommer på sine nettsider.
Av-og-til er bekymret over tallene i undersøkelsen, og mener nordmenn må få mer kunnskap om hvordan alkohol ødelegger søvnen vår. Ikke minst blant menn og de over 60, hvor færrest kjenner til sammenhengen.
– Myten om at man sover bedre på et glass vin eller to lever dessverre i beste velgående, selv om søvnkvaliteten blir dårligere allerede ved to glass. 1 av 3 nordmenn sliter ukentlig med søvnen, og vi tror mange av dem ville fått det bedre om de var klar over den negative effekten alkohol har på søvnen vår, mener generalsekretær Katrine Gaustad Pettersen i Av-og-til.
– Er det lurt å drikke i helgen hvis man vil stille uthvilt på mandagen da? Er det ikke i helgen man egentlig skal kunne nyte et glass eller to?
– Det er en god refleksjon. Jeg tror mange tenker sånn, sier Gaustad Pettersen til Nettavisen.
Les også: Så mye dyrere blir alkohol, tobakk, drivstoff og elbil i 2022
– Man vet jo at det er et vanlig drikkemønster i Norge, at mye av alkoholen man drikker den drikker man på én gang, og gjerne i helgen, men for søvnen så gjør det ikke underverker. Det gjør kanskje at man sovner raskere, men søvnkvaliteten blir såpass mye dårligere at du blir mindre uthvilt selv om man sovner kjappere, sier generalsekretæren.
Hun viser til undersøkelsen Ipsos har utført med rundt 6000 respondenter. Der har nordmenn fått spørsmålet: «Hvilke(n) av følgende helseutfordringer/ sykdommer mener du kan ha sammenheng med alkoholinntak?». 44 prosent svarte ikke at de mener søvnvansker kan ha en sammenheng med alkoholinntak.
Les også: Utenlandsk journalist utløste latterbølge: - Unnskyld meg, hvem styrer Sverige nå?
– Noen tenker kanskje at det er en positiv sammenheng, at man bruker alkohol for å slappe av eller koble av, sier Gaustad Pettersen.
– Men dere heter jo Av-og-til, som jeg tolker i retning av at «av og til er det greit med et glass eller to». Men hvis det ødelegger søvnen, så er spørsmålet: Når man kan gjøre det?
– Jeg tenker at det er lurt å ikke gjøre det dagen før du skal noe viktig, mens hvis du skal ha en rolig, «slack» søndag så har det kanskje ikke så mye å si? Så blir du kanskje ikke fullt så aktiv som du hadde tenkt den søndagen, men det er kanskje ikke så farlig, hvis det ikke går utover noe du har planlagt? svarer Gaustad Pettersen.
Les også: Strømprisen til himmels: Tidoblet på under én uke
– Det viktigste er frekvensen på det. Ett glass vin eller to før man legger seg i blant er ikke noe problem. Problemet oppstår hvis du kommer inn i en sirkel der du drikker ett glass for å sovne først en dag, og så neste dag, og så merker man at effekten avtar, og man øker dosen til to glass. Da er man på vei inn i et mønster som ikke er bra på sikt.
Slik ødelegger alkohol søvnen:
- Du får flere oppvåkninger. Dette er oppvåkninger man gjerne ikke husker, så man er ikke nødvendigvis klar over at søvnen har vært dårlig og oppstykket.
- Du får dårligere søvnkvalitet. En god natt søvn består av ulike søvnfaser, mens alkohol ødelegger REM-søvnen.
- I REM-søvn bearbeides det man har lært på dagen slik at man husker det, og det er også viktig i bearbeidelse av følelsesmessig sterke inntrykk. Alkohol vil derfor forstyrre kunnskapsbearbeiding, hukommelse/minner, og bearbeiding av følelser.
- Du er bedøvet. «Søvnen» som oppstår når du har drukket er ikke «naturlig» søvn, men en bedøvelse som gir dårligere søvnkvalitet. Under naturlig søvn har man elektriske hjernebølger, men hjernebølgene man får under alkoholbedøvelse likner en lett form for anestesi.
- (Kilde: Av-og-til)