Knut Haavik er død

VETERAN: Knut Haavik ble 75 år.

VETERAN: Knut Haavik ble 75 år. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

08.02.19 11:55

Tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik er død. Han ble 75 år.

– Han døde i natt, i Spania, bekrefter sønnen Svein Arne Haavik overfor VG fredag morgen.

Han var i Spania med sin kone Solveig Halseth Haavik da han døde. Haavik etterlater seg også barna Cecilie, Svein Arne og Knut jr., samt fem barnebarn.

Svein Arne forteller til VG at faren var i Spania med kona Sol da han døde, og var oppegående nok til å spille golf så sendt som torsdag kveld. Dødsfallet var udramatisk, ifølge sønnen.

I et intervju med VG i 2014 innrømte Haavik at han aldri har vært flink til å ta vare på helsen, og har hatt hele 18 magesår og fått diabetes.

JOURNALIST: Knut Haavik avbildet i 1975, da han jobbet som journalist i VG.  Foto: SCANPIX

Grunnlegger av Se og Hør

SPILTE GOLF: Knut Haavik har spilt golf lenge, og her er han avbildet da han spilte golf i 2003. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Knut Haavik var redaktør og grunnlegger av den norske utgaven av ukebladet Se og Hør, som kom ut første gang 21. september 1978. Han gikk av som redaktør for bladet i 2004.

Han begynte sin journalistiske karriere som journalistlærling i Ullern Avis/Akersposten tidlig på 1960-tallet. Derfra var han innom Larvik Morgenavis og Sandefjords Blad. Her tilbrakte han mye tid sammen med politiet på utrykning, og var blant annet med på å avsløre Norges første narkotikaliga.

I 1969 ble han kriminalreporter i VG, og senere ble han nyhetssjef i avisen. Haavik sluttet i VG i 1978 for å starte den norske utgaven av det danske kjendisbladet Se og Hør. Ti år senere ble Haavik konsernsjef i Norsk Aller, en stilling han hadde fram til 2003.

- Særegen

Haaviks tid i Se og Hør har satt sine spor - også hos redaktørene som kom etter Haavik gikk av.

- Knut Haavik har satt dype spor etter seg i norsk presse. Han var en unik leder, og en særegen redaktør, som alltid så kreative løsninger, sier nåværende redaktør Ulf André Andersen til Se og Hør.

Han forteller at han prøver å forvalte arven etter Haavik så bra som mulig. Andersen forteller videre at alle er preget av det tunge budskapet om Haaviks bortgang, og har hans nærmeste i tankene.

SELVBIOGRAFI: Sjefredaktør Knut Haavik i Se og Hør presenterte sin selvbiografi "En ramp i rampelyset" på Tostrupkjelleren i 2002.  Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

En ramp

I 2004 kom boka «En ramp i rampelyset» som var en ren selvbiografi skrevet like etter hans første kones død. Hans neste bok kom i 2006, kriminalromanen «Ulven og den røde hane».

Han har også sittet som medlem av Norsk kulturråd og Kringkastingsrådet.

Haavik, som var gift for andre gang, etterlater seg datteren Cecilie og sønnene Svein Arne og Knut jr. samt seks barnebarn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.