Gå til sidens hovedinnhold

Kom du plutselig på noe du «hadde på tunga»? Dette skjedde i hjernen din

Hjernen din fortsetter å lete etter minner du har gjemt bort, selv etter du tror du har gitt opp.

«Husker du han høye fyren som gikk i parallellklassen vår på barneskolen? Han med krøllete hår som var så god i fotball, hva var det han het igjen? Jeg så han på butikken i går, nemlig. Har ikke sett han på 20 år. Var det Christian? Nei... Thomas?»

Vi har alle opplevd det. Du vet egentlig godt hva han med krøllete hår i parallellklassen het, men du greier ikke å huske det. Men glemt det har du opplagt ikke, for du vet med sikkerhet at han verken het Christian eller Thomas.

Det nytter ikke å rote rundt i hodet etter navnet heller. Men du «har det på tunga», som vi sier, du bare greier ikke å huske det.

Til slutt gir du opp. Drar på trening, spiser middag, går i dusjen. Og der, mens du egentlig står og tenker på hva du skal kjøpe i bursdagsgave til kjæresten, så dukker det opp:

Magnus. Det var det han het!

Hjelp til å hente frem

Kaja Nordengen kan mye om hjernen. Hun er lege i spesialisering i nevrologi. I 2014 fullførte hun en doktorgrad om hjernen, men mest kjent er hun nok for bølkene «Hjernen er stjernen: Ditt eneste uerstattelige organ» og «Hjernetrening».

I «Hjernen er stjernen» forklarer Nordengen hva som skjer når du plutselig kommer på noe du «har noe på tunga», og skriver at forskerne bruker dette for å argumentere for at enkelte minner ikke slettes - de er bare vanskelige å hente frem.

LES OGSÅ: En av ti nordmenn har denne lidelsen: - Du kan ikke tenke deg hvor desperat du blir

Hjernen gjør nemlig en sorteringsprosess, hvor de viktigste minnene er enkle å hente frem, mens de mindre viktige kan ligge litt gjemt.

Når man etter hvert gir opp å huske på noe, er det ikke nødvendigvis slik at hjernen også gir opp. Den kan ubevisst fortsette å lete etter hint slik at minnet til slutt dukker opp:

- En lyd, en lukt eller en historie som inneholder et element tilknyttet det du prøver å huske på kan plutselig dukke opp, og da kommer minnet frem. Tankene flyter ubevisst hele tiden og plutselig kommer de inn på noe som er avgjørende for å hente frem det minnet du ønsker å hente frem, forklarer Nordengen til Nettavisen.

Husker hvis du får nok hint

I noen tilfeller leter hjernen bevisst etter disse hintene, mens andre ganger kan vi selv oppleve å nærmest ha glemt at vi «lette» etter et minne, men så dukker det bare opp når du minst venter det - kanskje etter flere dager.

- Ting man irriterer seg over at man ikke husker blir oftere hentet frem i hjernen din og derfor finner hjernen lettere de hintene den trenger for å huske. Men det kan også komme helt overraskende og bardust på.

Det å glemme og huske ting er nemlig ikke så svart-hvitt som vi gjerne føler det er, forklarer Nordengen.

Les også

Faller du ofte for fristelser? Slik trener du opp viljestyrken din

De fleste av oss har nok opplevd at noen forteller om en hendelse hvor du var delaktig, men som du ikke har noe minne av selv.

«Hva? Husker du ikke at vi var på den restauranten i Barcelona? Du spiste den pizzaen du likte så godt. Og så spiste vi verdens beste is. Hvordan kan du ha glemt det?» sier venninna di.

Det kan nærmest oppleves som litt skremmende at du ikke husker noe av det du blir fortalt. Men hvis du senere smaker på en is som ligner den du spiste den kvelden, så dukker det kanskje opp et minne av restaurantbesøket i Barcelona likevel, det lå bare litt gjemt.

- Som regel så er det slik at hvis man bare får nok hint og beskrivelser, så vil man huske deler av en hendelse likevel, spesielt hvis minnet er tilknyttet lukt, smak, lyd eller andre følelser, forklarer Nordengen.

Les også

Kan du ta igjen tapt søvn? Psykologer avliver søvnmyte

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie

Kommentarer til denne saken