Natt til torsdag slapp Sophie Elise Isachsen (28) og podkastmakkeren Fetisha Williams (29) en ny episode av podkasten «Sophie & Fetisha».

Dette er den første episoden som kommer etter at de to valgte å ta hånd om podkasten selv og brøt samarbeidet med NRK som følge av mediestormen som har oppstått den siste måneden.

Les også: Dette er Sophie Elise-saken

Den siste uken har influenserne varslet lytterne om en ny kommende «storm» da de for første gang skal bryte tausheten, og blant annet snakke om hvorfor de ikke stilte til Debatten på NRK der det tidligere samarbeidet ble tatt opp til diskusjon.

Les NRKs svar på kritikken lenger ned i saken!

Har hatt det tøft

I den ferske podkast-episoden åpner blant annet Isachsen opp om den siste tiden. Hun forteller at det har vært tøft og at hun aldri har vært så nære på å ikke vite hvordan hun skal komme seg gjennom noe som den siste perioden.

I tillegg forteller hun at etter mange år med yrket sitt har hun blitt lært opp til at man ikke skal være et offer og vise følelser i offentligheten. Noe som kan være mye av årsaken til at enkelte oppfatter henne som «kald» og taus.

Les også: NRK får kritikk i Kringkastingsrådet: – Det må være skjerpings til NRK i denne saken

For å ta lytterne gjennom hele historien i korte trekk innleder Isachsen med å fortelle at det var hun som selv pitchet inn podkasten til NRK. Årsaken til at kanalen deretter valgte å inngå et samarbeid, var ifølge Isachsen for å nå målgruppen 20-30 år og for å få flere lyttere inn NRK-appen.

– Når det har blitt kommunisert ut at vi skal nå ut til unge lyttere, så er ikke det riktig. Vi skulle nå ut til de på vår alder, understreker Isachsen.

Les også: NRK får kritikk i Kringkastingsrådet: – Det må være skjerpings til NRK i denne saken

Videre tror Isachsen at årsaken til at så mange internt i NRK reagerte på samarbeidet deres, var fordi enkelte hadde inntrykk av at de fikk betalt høye lønninger av statskanalen. Det avkrefter derimot duoen og understreker at de kunne tjent mye mer.

Overrasket over «Debatten»

I et spørsmål sendt inn fra en av lytterne deres spør vedkommende hvorfor ingen av de to stilte til «Debatten» på NRK, der samarbeidet var et tema for noen uker tilbake..

Williams forteller at hun aldri hadde turt, mens Isachsen på sin side sier at hun «oppriktig ikke skjønte hva hun hadde å gjøre der».

– Skal jeg stå der og forsvare at podkasten vår finnes, eller at jeg finnes. Eller om Kristin (Gjelsvik Journ. Anm.) synes at jeg er et dårlig forbilde. Det var bare veldig mange hatter og kok, sier hun blant annet.

Videre trekker Isachsen frem opptredenen til kringkastingssjefen, Vibeke Fürst Haugen, som overraskende. Hun mener nemlig det som ble sagt i «Debatten» var noe helt annet enn hun ble forelagt før sending.

Isachsen forteller at Fürst Haugen hadde ringt henne kvelden i forveien for å forberede henne på hva som kom til å skje, og hva hun skulle si. Ifølge Isachsen var samtalen hyggelig, og kringkastingssjefen skal ha sagt følgende til henne:

– Hun sier hun digger innholdet vi lager og er superstolt av å ha det på NRK. Hun skjønner at det er en annen målgruppe enn henne åpenbart, men hun digger det og skulle støtte det i «Debatten», hevder Isachsen og sier at hun derfor ble overrasket over at det ikke var slik hun opptrådte.

Les også: Spår podkastsuksess for Sophie Elise: – Markedsføring verdt millioner

Williams skyter inn at hun er sjokkert over NRK-sjefens uttalelser og «hadde kjeven på knærne».

– Jeg gidder ikke å tenke på NRK som en stor og stygg ulv, jeg føler bare at det er en massiv organisasjon og at det blir vanskelig å håndtere, kontrer Isachsen.

Duoen påpeker til slutt også at de kun har gjort jobben sin, som er å levere lyttertall. I tillegg understreker de begge at det hele veien har vært et redaksjonelt samarbeid og at de hele veien har fått grønt lys av NRK på innholdet sitt.

Underholdningsredaktør i NRK, Charlo Halvorsen forteller til Nettavisen at han ikke har hørt den ferske podkast-episoden, men er glad for at Sophie Elise sier hun er fornøyd med sitt samarbeid med innholdsmiljøet i NRK.

– NRK har tatt sitt arbeidsgiveransvar på alvor og har vært i dialog med Sophie Elise og Fetisha underveis i prosessen. For NRK var det nødvendig å sette tydeligere rammer rundt innholdet og Sophie Elises kommersielle virksomhet. Nå ønsker vi dem lykke til videre, skriver Halvorsen i en e-post.

Brøt samarbeid med NRK

Det var i starten av mars det ble kjent at Isachsens podkastsamarbeid med NRK var ferdig for godt. Nyheten var det Isachsen selv som da bekreftet i en pressemelding.

– NRK har ønsket at dagens avtale skal endres på en måte som legger sterke begrensninger på vår øvrige kommersielle virksomhet. Jeg har ikke ønske om eller anledning til å legge ned resten av min virksomhet for å redde omdømmet til NRK, og vi ser oss derfor nødt til å avslutte samarbeidet, var blant det Isachsen skrev i pressemeldingen på Instagram.

Samarbeidet ble brutt etter at Isachsen delte et bilde av seg selv og venninnen Nora Haukland (26), der sistnevnte holdt en liten pose med foreløpig uidentifisert hvitt innhold.

Få oversikt over saken her: Influensere, kongehuset, NRK og mulig partydop – alt i ett bilde: Dette er Sophie Elise-saken

Innlegget ble raskt slettet, men flere rakk å ta et skjermbilde av innlegget før det ble slettet, og siden har bildet blitt spredt videre i sosiale medier.

Bildet førte til en klagestorm mot NRK, og statskanalen har måttet tåle mye kritikk for at de fortsatte samarbeidet med 28-åringen. NRK-samarbeidet ble også tema på «Debatten». Der sa NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen at de skulle diskutere samarbeidet, og da saken siden ble tatt opp i Kringkastingsrådet understreket hun at NRK ikke kom til å inngå liknende avtaler igjen.

I rådsmøtet ble det også rettet sterk kritikk mot NRK for at de hadde inngått en avtale med en influenser som de ikke har gjort med andre profiler. Avtalen handlet om Sophie Elises kommersielle bindinger utenfor NRK.