4. november kom nyheten om at den folkekjære skuespilleren og regissøren Toralv Maurstad hadde gått bort, 95 år gammel. 24. november, på det som skulle ha vært 96-årsdagen hans, ble skuespilleren bisatt fra Oslo domkirke.

Regjeringen æret ham med en bisettelse på statens bekostning, en utmerkelse som tildeles av Norges regjering.

Det var ventet et stort oppmøte i domkirken torsdag, der blant andre statsminister Jonas Gahr Støre og stortingspresident Masud Gharahkhani var til stede. Også kong Harald var på plass under bisettelsen i hovedstaden.

Under bisettelsen fikk Maurstad en siste applaus. Se det rørende øyeblikket i videoen under:

Griegs «Dovregubbens hall» og «Åses sang» sto på programmet, samt «Morgenstemning».

– Døde mens Beate holdt om ham

Blant dem som holdet minnetale, var statsminister Jonas Gahr Støre, Det norske teatrets sjef Erik Ulfsby og manusforfatter og produsent Petter Skavlan. Maurstads kolleger, Lise Fjeldstad og Svein Tindberg, holdt også tale.

Men først holdt presten Trond Bakkevig en minnetale der blant annet kjærligheten mellom Maurstad og kona gjennom hele 22 år, skuespiller Beate Eriksen (62), var et av temaene.

– Han døde mens Beate holdt om ham, sa Bakkevig.

– Beate, de var tvillingsjeler. Hun ble aldri sjalu da han sa at han elsket teateret mer enn henne, la presten til.

– Et langt og usedvanlig rikt liv i og for kunsten, er over. Vi tar farvel med en av de største fra norsk teaterkunst, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sitt minneord i domkirken.

– Nå er vi samlet her ved hans bortgang, vi hedrer hans minne, og kan trygt omtale ham som en legende, la han til.

Se hele talen i videoen under:

– Som et jordskjelv inni meg

Maurstads kone, Beate Eriksen, hyllet også sin avdøde ektemann i Oslo domkirke torsdag. Hun fortalte blant annet om et øyeblikk like før Maurstad gikk bort til de oppmøtte:

– Toralv gikk på tur, han ble lenge borte. Han var alvorlig da han kom hjem. Sett deg, sa han. Det var som et jordskjelv inni meg. Jeg kan ikke huske hva du heter, sa han. Ja, så har det altså skjedd, det jeg fryktet, var blant det hun sa i talen.

Se hele Eriksens minneord i videoen under:

Anerkjent skuespiller

Toralv Maurstad tok skuespillerutdanningen sin ved Royal Academy of Dramatic Art i London.

I 1949 debuterte han på scenen som Holt i «Det lykkelige valg» ved Trøndelag Teater. Fra 1951 til 1954 var han ansatt ved Det Nye Teater og fra 1954 til 1967 på Nationaltheatret.

Toralv Maurstad var også teatersjef ved flere anledninger i løpet av karrieren, og ledet Det Nye Teater fra 1967 til 1978.

Fra 1978 til 1986 var han sjef ved Nationaltheatret.

I tillegg til å være teatersjef var Toralv Maurstad også skuespiller i flere store oppsetninger, og huskes kanskje best fra Henrik Ibsens «Peer Gynt», John Osbournes «Se deg om i vrede», Knut Hamsuns «Mysterier» og Lars Noréns «Natten er dagens mor», samt «Cabaret» og «En sommernattsdrøm».

Og Maurstad sto ikke bare på teaterscenen, han hadde også flere roller innen tv og film.

Mange vil nok blant annet huske ham som stemmen til Ludvig i Ivo Caprinos «Flåklypa Grand Prix», i tillegg til at han spilte rollen som Georg Anker Hansen i «Hotel Cæsar».