*Nettavisen* Livsstil.

Kong Carl Gustav fratar prinsesse Madeleines og Carl Phillips barn den kongelige tittelen

Det svenske kongehuset:

Kommer ikke lenger til å tilhøre kongehuset, og vil fratas apanasje.

07.10.19 14:30

Mandag morgen kommer det svenske kongehuset med en noe oppsiktsvekkende beskjed.

– H.M. kongelige høyhet avgjørelse innebærer at DD.KK.HH. Prins Carl Philips og Prinsesse Sofias barn samt H.K.H. Prinsesse Madeleines og herr Christopher O’Neills barn ikke lenger tilhører det kongelige huset, heter det i en pressemelding.

Svenske kong Carl Gustav har dermed besluttet at prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne ikke vil representere kongehuset i deres oppdrag for Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre.  

MISTER TITTELEN: Prins Carl Philip og Sofia av Sverige sine barn, Alexander og Gabriel, mister sine kongelige titler. Her er de avbildet sammen med sønnen Alexander. Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se

Mister apanasje og får mer frihet

Klokken 12 holdt riksmarskalk Fredrik Wersäll pressetreff på det svenske slottet. Der orienterte han om hvordan dette vil påvirke barna.

– I denne beslutningen ligger det at barna i fremtiden ikke skal ta ansvar for oppdrag som knyttes til statsjefen. De kommer på den måten til å betraktes mer som privatpersoner, sier Wersäll.

Klikk på bildet for å forstørre.  

KAN DRIVE NÆRINGSVIRKSOMHET: Prinsesse Madeleines ektemann valgte å avstå fra en prinsetittel da han giftet seg med prinsessen, fordi han ville fortsette i samme jobb som tidligere. Når barna hans nå mister tittelen «deres kongelige høyhet» vil de få mulighet til å velge hva slags skole de skal gå på selv, og de får drive egen virksomhet eller ansettes i hvilke jobber de ønsker i fremtiden. Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se

Han påpeker at tittelen «kongelige høyhet», som nå fjernes, påvirker barnas frihet, både hva gjelder skolevalg, men også i hvilken grad de i fremtiden kan drive næringsvirksomhet.

– De vil ikke ha begrensninger når det gjelder ansettelser eller å drive egen næring, forteller riksmarskalken.

I tillegg vil ikke kongens barnebarn bli lønnet av skattebetalerne.

– Det innebærer også at de ikke kan forvente å få sine levekostnader å dekket av hoffet, fortsetter riksmarskalken.

Klikk på bildet for å forstørre.  

MISTER OGSÅ TITTELEN: Barna til prinsesse Madeleine og Christopher O'Neill, Adrienne, Leonore og Nicolas, mister også sine tittler. Her er den lille familien avbildet under Adriennes dåp. Foto: NTB Scanpix

Vil fortsatt være arvinger til tronen

Kongehuset vil med dette telle færre personer, for de som er medlemmer av kongehuset bærer også tittelen kongelige høyhet og representerer Sverige på oppdrag av kongen.

Selv om man ikke lenger er medlem i kongehuset, vil kongens barnebarn riktignok regnes som medlemmer av kongefamilien.

Foreldrene, prins Carl Philip, prinsesse Sofia og prinsesse Madeleine vil ikke påvirkes av beslutningen og vil fortsette å representere Sverige på samme måte som i dag.

Madeleines ektemann Chris O'Neill har aldri hatt, eller ønsket seg, noen form for kongelig tittel, slik at også hans rolle forblir upåvirket.

Klikk på bildet for å forstørre.  

VIL FORTSATT KUNNE DELTA I OFFISIELLE SAMMENHENGER: Som medlemmer i kongefamilien vil kongens barnebarn fortsatt bli å se ved offisielle hendelser som bryllup og dåp i fremtiden. Her er Carl Philip og Sofia med sønnen Alexander. Foto: NTB Scanpix

Tronfølget, som i dag teller ti personer, vil ikke påvirkes av beslutningen kongen har fattet. Barna til prins Carl Philip og prinsesse Madeleine vil dermed fortsatt være arveberettiget til tronen.

De vil også bevare sine prins- og prinsessetittler, og vil fortsatt omtales som hertug og hertuginne, som de ble tildelt ved fødselen.

Avgjørelsen vil gjøre at kronprinsessefamilien, som inkluderer kronprinsesse Victoria, prins Daniel, prinsesse Estelle og prins Oscar, i tiden fremover vil få en enda større rolle i den svenske kongefamiliens arbeid.

Klikk på bildet for å forstørre.  

PÅVIRKES IKKE: Prinsesse Estelle og prins Oscar omfattes ikke av kongens beslutning. Estelle skal i fremtiden overta tronen og bli dronning i Sverige. Fra dagen Estelle og Oscars er myndige vil deres arbeid for kongefamilien trappes kraftig opp. Foto: Linda Broström Kungl. Hovstaterna / Linda Broström, The Royal Court of Sweden.

– Vil frigjøre barna

Expressens kongehusekspert, Karin Lennmor, fikk seg et lite sjokk da beskjeden kom.

– Det var fullstendig uventet at kongen skulle gjøre dette. Jeg mistenker at dette er blitt avgjort i et familieråd på Drottningsholms slott, eller at de har diskutert på Solliden i løpet av sommeren, sier kongehuseksperten til avisen og mener at det handler om at prinsesse Madeleine og prins Carl Philip ønsker å frigjøre barna sine fra kongelige ærender.

Klikk på bildet for å forstørre.  

MER JOBB: Avgjørelsen til kongen vil gjøre at kronprinsfamilien, kronprinsesse Victoria og kronprins Daniel, får en mer sentral rolle i den svenske kongefamilien. Foto: Sören Andersson (NTB Scanpix)

Tittel-problemer

Her til lands har blant andre prinsesse Märtha Louise gjort det samme. I 2002 ga hun fra seg tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet», som følge at hun ønsket å være selvstendig næringsdrivende.

I senere tid har dette imidlertid skapt noe forvirring, og tidligere i år skapte bruken av prinsessetittelen i kommersiell sammenheng voldsom debatt, der flere har vært kritisk til bruken av den kongelige tittelen som del av foredraget hun har sammen med kjæresten Durek Verrett.

I august valgte Märtha Louise imidlertid «å bøye av» etter den voldsomme stormen.

«Diskusjonene er noe jeg har tatt seriøst, og i samarbeid med min familie har vi funnet ut at det er best at vi gjør noen endringer», skrev hun på sin Instagramkonto før hun fortsatte:

«Vi har derfor i fellesskap kommet fram til at jeg bruker tittelen prinsesse når jeg representerer Kongehuset, gjør mine offisielle oppdrag i inn og utland og i private sammenhenger. Jeg skal fra nå av ikke bruke min prinsessetittel i kommersiell sammenheng».

Prinsessen skal imidlertid fortsette å bruke tittelen når hun representerer Kongehuset på offisielle oppdrag, både i inn- og utland og i private sammenhenger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.