I boken roser Kong Harald barnebarnet, Maud Angelica Behn, for talen hun holdt i sin egen fars bisettelse. Kongen mistet selv sin egen mor da han var tenåring.

- Det var sterkt å høre den. Jeg hadde ikke hørt den på forhånd, men visste hun skulle gjøre det. Hun hadde holdt talen for en liten krets ved båren da den sto på Ullevål sykehus. Der var ikke jeg, sier kong Harald i boka «Kongen forteller» og legger til:

- Det var en sterk tale. Jeg var stolt over henne. «At hun greier det,» tenkte jeg. Det hadde ikke jeg greid.

Les også: Datteren med sterk oppfordring på Ari Behns bursdag

Det var NRK som først omtalte saken.

Se talen til Maud Angelica Behn i vinduet under:

Mistet selv moren som ung

Kong Harald, eller Prins Harald som han da var, mistet moren sin til sykdom i april 1954 som 17-åring. Kronprinsesse Märtha ble bare 53 år gammel.

Akkurat som ved Ari Behns dødsfall, var det en tenåring i dyp sorg etter kronprinsesse Märthas død.

- Jeg har tenkt på akkurat det. Det er derfor jeg sier at jeg ikke kunne ha greid å holde den talen, sier kong Harald.

Onsdag lanseres boka «Kongen forteller» av mangeårig journalist og redaktør Harald Stanghelle. Den har kommet til etter elleve samtaler de to imellom.

Les også: Maud Angelica om Ari Behns bisettelse: – Den talen betyr veldig mye for meg

Takket for støtten

Ari Behn var gift med prinsesse Märtha Louise i 14 år fram til de skiltes i 2016.

Men selv etter skilsmissen fortsatte kunstneren og forfatteren å holde kontakten med kongefamilien.

Prinsesse Märtha Louises eksmann tok sitt eget liv hjemme i Lommedalen 1. juledag i fjor. Han skulle besøkt familien på Kongsseteren samme dag.

Så kom den rystende beskjeden.

- Vi var sammen da det skjedde. Det var et sjokk. Vi ble så overrasket, selv om vi visste at han hadde problemer. Det er smertefullt, og det tar lang tid å komme over. Det at vi var samlet da vi fikk vite om dødsfallet, gjorde at vi som besteforeldre fikk anledning til å komme nærmere barnebarna. Vi har kommet mye nærmere hverandre, sier kongen i boken.

Les også: Ebba Rysst Heilmann om savnet etter Ari Behn: – Det skulle være oss to for alltid

Familien var tidlig åpen om at Behn hadde tatt livet sitt, noe som kom fram i den første beskjeden fra Kongehuset.

Det førte til at folk umiddelbart tok til Slottsplassen for å tenne lys og legge ned blomster, til ære for Behn.

Kong Harald benyttet også anledningen i nyttårstalen sin til å takke for støtten.

- Vi er sterkt preget av Ari Behns død denne julen. Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen. Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som har blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn, sa han.

Les også: Anja Bjørshol forteller om Ari Behns store sorg: – Han tok all skyld selv

- Trodde det kunne være en gasseksplosjon

Kongen skriver også om hvordan kongefamilien opplevde 22. juli.

Kongefamilien var som alle andre svært usikre på hva som hadde skjedd etter at den første meldingen om en eksplosjon i regjeringskvartalet kom 22. juli 2011.

– Det var ikke åpenbart for meg at det som hadde skjedd, var terror. Jeg trodde det kanskje kunne være en gasseksplosjon, sier kong Harald i den ferske boka «Kongen forteller», skrevet av Harald Stanghelle.

Også dronning Sonja og kronprins Haakon forteller her om hvordan de opplevde det da regjeringskvartalet og deretter AUFs sommerleir på Utøya ble angrepet.

Kongeparet var på ferie på Mågerø, men var på besøk på andre siden av fjorden, på Märtha Louises feriested Bloksberg, da de første nyhetsmeldingene kom. Kongeparet ble raskt evakuert tilbake til Mågerø.

– Der hadde vi bedre forbindelse om det ble bruk for oss. Ingen visste at vi var på Hankø, sier kongen.

Preget av usikkerhet

– Vi skjønte ikke omfanget, men vi skjønte at vi måtte hjem. Der hvor vi hørte til. Jeg husker ikke engang hva slags vær det var. Usikkerheten preget oss, sier dronning Sonja.

Kongen fikk ikke løpende orientering, i stedet fulgte kongeparet nyhetene på direktesendt fjernsyn. Hoffsjefen hadde kontakt med Statsministerens kontor, og politieskorten fikk noe informasjon via sine politikolleger. Etter hvert kom også nyheten om skytingen på Utøya, der 69 mennesker ble drept.

Kongen i tvil

Kongen forteller at han var i tvil om han skulle komme med en uttalelse samme kveld, og fryktet at det ville bidra til å hausse opp situasjonen. Samtidig var det viktig å hindre rykter om at noe skulle ha skjedd med kongen. Opptaket av en kort uttalelse ble gjort i kjelleren på Mågerø, for ikke å avsløre hvor kongeparet befant seg.

– Vi ville samle «troppene». Og med troppene mener jeg det norske folk, sier kongen.

I boken går det fram at det var kronprinsen som tok initiativ til at han og kongeparet burde dra til Sundvollen, der de overlevende og pårørende var samlet. Kongen var i tvil om de var velkomne der, men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var tydelig på at de var ønsket.

– Jeg har aldri følt meg så maktesløs, sier kongen om møtet med de pårørende.