Gå til sidens hovedinnhold

Kong Harald må opereres

Skal bytte en hjerteklaff.

Kong Harald (83) legges torsdag inn på Rikshospitalet for å gjennomgå en operasjon der han må skifte en hjerteklaff.

Det skriver kongehuset på sine nettsider, der det også kommer frem at operasjonen skal gjennomføres fredag 9. oktober. Når på dagen er foreløpig ikke offentlig kjent.

Les også: Kongens sykemelding forlenges

Ble operert i 2005

Kong Harald ble 25. september innlagt på sykehus med pustevansker, og utredningen fortsatte etter at han ble skrevet ut av Rikshospitalet tre dager senere.

Det er som følge av denne utredningen at legene har funnet ut at hjerteklaffen må byttes ut.

Kongens livlege, Bjørn Bendz ved Hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet, og hans medisinske team vil utføre operasjonen.

Kongehuset skriver på sine nettsider at kongen gjennomgikk en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren i 2005.

Den gang ble kongens aortaklaff erstattet av en kunstig hjerteklaff laget av et biologisk materiale. Kunstige hjerteklaffer har en levetid på mellom ti og 15 år, og derfor er det ikke uvanlig at inngrepet må gjentas.

Denne gangen er det derimot ikke en åpen hjerteoperasjon, og kongen vil være våken under inngrepet, som utføres via lysken med lokalbedøvelse.

Etter operasjonen for 15 år siden har kong Harald gått til jevnlige kontroller.

– Utredningen vi har foretatt den siste tiden har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre Kongens pust. Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, sier Bendz i pressemeldingen.

Kronprinsen tar over arbeidet

Da kongen ble innlagt på sykehus, ble han først sykmeldt til og med 4. oktober. Denne ble noen dager senere utvidet, men det er foreløpig ikke kjent hvor lenge han blir sykmeldt.

Mens kongen er sykmeldt er det kronprins Haakon (47) som tar over arbeidsoppgavene hans.

Det vil han fortsette med nå som faren skal hjerteopereres, og blant annet reiser kronprinsen til Trondheim 11. oktober for å delta på festgudstjenesten i Nidarosdomen i anledning ny preses i Den norske kirke. Dronning Sonja (83) avlyser sin planlagte tur dit.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken