I en pressemelding tirsdag melder Kongehuset at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver for dem.

«Prinsesse Märtha Louise ønsker å bidra til et tydeligere skille mellom egne aktiviteter og tilknytningen til Kongehuset. Prinsessen har derfor, i samråd med Hans Majestet Kongen og den nærmeste familien, bestemt at hun på det nåværende tidspunkt ikke skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset», lyder meldingen.

Nyheten kommer etter lang tid med debatt om hvorvidt prinsessen bør representere kongehuset eller ei. Det har også blitt diskutert om hun bør gi fra seg prinsessetittelen sin, men den beholder hun.

Beskjeden slo ned som en bombe tirsdag formiddag, men nyheten i seg selv var ikke særlig overraskende, ifølge kongehusekspert Caroline Valge.

– Var nødt til å ta grep

Overfor Nettavisen sier Vagle at hun ikke er særlig overrasket over at prinsessen trekker seg tilbake fra sine kongelige plikter.

– Jeg tror det er veldig bra at det kommer en avklaring, det har man ventet på lenge. Også ble jeg ikke så veldig overrasket over at det var akkurat det som var resultatet, ettersom kronprinsen nylig ga et hint om at det ikke så ut til at hun skulle miste prinsessetittelen, sier hun til Nettavisen.

– Men jeg vet ikke om det vil gjøre så mye forskjell, for hun har representert kongehuset veldig lite. Men det har nå i hvert fall blitt satt et enda tydeligere skille som jeg tror er viktig, legger kongehuseksperten til.

Kongehuseksperten tror dette har vært en åpen diskusjon innad i kongefamilien, der alle har fått si sitt.

– Jeg tror de så at de var nødt til å ta grep. Kongen har selvfølgelig makt til å bestemme det her, men han er jo en dialogens mann, og jeg er ganske sikker på at de har snakket mye sammen som familie og har ønsket å bevare de gode relasjonene. Det har nok vært en åpen dialog mellom de hvor de har konkludert i lag, sier Vagle.

Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser. Heller ikke Slottet har svart på Nettavisens henvendelser

Dette blir forskjellen

Vagle forteller at den tydeligste forskjellen man kommer til å legge merke til nå, er at prinsessen ikke kommer til å jobbe for de organisasjonene hun har vært beskyttet for tidligere.

– Hun kommer ikke til å være ute på jobb for de organisasjonene hun har vært beskyttet for. Det er vel egentlig den åpenbare forskjellen og ikke så mye mer, sier Vagle.

Les også: Erik Stephansen: Dette kan bare få én verdig utgang

Hun legger derimot til at prinsesse Märtha Louise fortsatt kommer til å delta på de store anledningene.

– Hun vil fortsatt være en del av kongefamilien og vil komme til å delta på de store anledningene som for eksempel prinsesse Ingrid Alexanderas 18-årsdag som vi nylig så i våres, sier hun.

Vil fortsatt være oppe til debatt

Om kongeeksperten tror den pågående kritikken og debatten rundt prinsesse Märtha Louises forhold med Durek Verrett, vil ta seg ned svarer hun følgende:

– Kongehusets intensjon ved å gjøre det her, er å skape en større avstand mellom Kongehuset og prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett, men hun vil jo alltid være knyttet til kongehuset. Så jeg tror at det hun og Durek gjør vil fortsatt være oppe til debatt, men kanskje på en litt annen måte, sier Vagle til Nettavisen.

Vagle har ingen tydelig mening om hun syntes prinsesse Märtha Louise bør markere bruddet med kongefamilien. Hun tror derimot at prinsessen vil kommentere det.

– Hun kommer jo sikkert til å kommentere det vil jeg tro, men det blir sikkert når hun føler at det blir riktig, sier Vagle.

Les også: Nesten seks av ti nordmenn vil at Märtha Louise frasier seg prinsessetittelen

Var på høy tid

Anders Stavseng, som også er kongelig ekspert i Se og Hør, forteller at han regnet med et slik utfall og at mange nordmenn sier at dette var på høy tid, etter å ha lest i ulike kommentarfelt.

Selv om prinsessen selv hevder det var en felles avgjørelse, legger han ikke skjul på at hun trolig kan ha blitt presset av slottet.

– Prinsesse Märtha hevder selv at dette var en felles avgjørelse. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at Prinsessen ved forrige «familieråd» ønsket å fortsatt bruke prinsessetittelen kommersielt, men tapte. Trolig har både prinsesse Märtha og familien innsett at det beste for Märtha er å distansere seg fra kongehuset, sier Stavseng til Nettavisen.

Videre opplyser han at prinsessen foreløpig har fått beholde prinsessetittelen sin, noe han tror hun fortsatt kommer til å forsøke å holde på.

– Prinsesse Märtha kommer aldri til å gi fra seg prinsessetittelen frivillig. Tittelen gir prinsessen enorm status og åpner dører over hele verden, ikke minst i USA, hvor kongelige nærmest er som guder å regne. Märtha vil nok hevde at å være prinsesse er hennes identitet, men hun hadde trolig vært akkurat samme menneske om hun hadde tatt etternavnet Haraldsen, sier han og legger til:

– Prinsesse Märtha må gjerne kalle seg prinsesse for min del, men jeg tror uansett dagens avgjørelse om å ikke lenger representere kongehuset er en klok beslutning.

Les også: (+) Nettavisen avslører: Dette inneholder Durek Verretts amuletter