Prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41) har den siste tiden skapt overskrifter verden rundt.

Med en mye omtalt Netflix-dokumentar, en nyutgitt selvbiografi og flere eksklusive TV-intervjuer, har hele verden fått et innsyn i privatlivet til den britiske kongefamilien.

Kokainbruk som 17-åring, et påstått fysisk angrep fra prins William og at familien «går til sengs med djevelen» er bare noen av avsløringene som har nådd offentligheten. Og da prinsens selvbiografi, «Spare», ble boken sluppet i butikkhyllene tirsdag, fortsatte overskriftene.

Les også: Prins Harry hevder han ble født av én grunn: For å gi broren organer

Tidligere har prinsen og kona også snakket høyt om at rasisme og mental helse må tas tak i og gjøres noe med i monarkiet.

Men til tross for det massive medietrykket og prinsens til tider krasse uttalelser, tror ikke Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, at dette vil påvirke kongehuset negativt.

De er nok fortvilet og sinte

Vagle er ikke i tvil om at den slags uro svekker britenes tillit til monarkiet, men hun tror mange først og fremst tenker at det er prins Harry som sviker familien sin.

– Vanligvis skaper uro som dette dårlige tider for monarkiet. I dette tilfellet virker det som britene tar det først og fremst utover prins Harry. De synes han sviker familien, mens jeg tror de synes mest synd på hans far, kong Charles, som må stå i dette, forklarer Vagle.

Likevel tror hun at all oppmerksomheten skaper skepsis til monarkiet, men påpeker at dette ikke er første gang kongehuset står i en skandale.

Les også: Petter Simonsen om livet etter Shabana: – Det er stille nå

Hvordan kongefamilien reagerer på intervjuene og prinsens bok er vanskelig å si, men Vagle er ikke i tvil om at familien trolig er fortvilet

– Det er jo slik at i den britiske kongefamilien har det vært en regel at man ikke skal klage eller forklare, men Harry gjør det motsatte nå. Det strider mot alt familien har levd etter i årevis, og jeg er ganske sikker på at de er både fortvilet og sinte, sier hun.

Tror ikke prinsen vender tilbake

Til tross for alle anklagene, har prinsen fortsatt et ønske om forsoning. Personlig synes Vagle at han har blitt dårlig ivaretatt av kongehuset, og at han har all sin rett til å ytre sin historie.

Likevel er hun i tvil om det er den rette måten å gjøre ting på, dersom man ønsker forsoning.

Hun viser til den norske kongefamilien, som var under en konflikt i fjor om prinsesse Martha Louise (51) skulle fortsette å representere kongehuset. Kongehuseksperten mener kong Harald (85) løste situasjonen på en måte som var det beste for familien.

– Kong Harald tok fatt i problemene de sto i på en svært god måte, som jeg tror vi alle kan lære av. Han åpnet for dialog, og familien klarte å bli enige om en løsning alle kunne leve med uten at det ble en offentlig skittentøyvask. De har til og med fortalt at prosessen styrket familiebåndene, sier hun.

Også prins Harry hyllet for øvrig kong Harald i et nylig intervju med ITV, for å ha forsvart datterens forhold til Durek Verrett (48) og fordømt rasisme

På spørsmål om Vagle tror prinsen noensinne vil vende tilbake til kongehuset i England, er svaret:

– Lite tyder på det nå, og han beskriver i boken at han aldri har funnet seg til rette i den institusjonen. Så da tror jeg det må skje mange endringer for at han skal komme tilbake. Det er vel også et spørsmål om familien ønsker han tilbake.

Tror kongehuset vil svare

Foreløpig har ikke kong Charles gitt en uttalelse om verken sønnens nye bok de mange avsløringene prinsen har kommet med på TV.

Vagle er spent på å se om en slags form for uttalelse vil komme i nærmeste fremtid, noe hun derimot ikke nødvendigvis tror kommer. Hun påpeker imidlertid at Prins Harry hevder familien uttaler seg til avisene «under bordet», altså gjennom kilder i pressen.

Les også: Rønning med Stordalen-stikk: – Klarte ikke å la være

– Jeg ser jo at det dukker opp venner og bekjente som snakker familiens sak, men hvorvidt det er avtalt eller ikke, vet vi ikke, forklarer eksperten.

Hevder «Diana-saken» var verre

Omdømmeekspert Trond Blindheim (67) er enig med Vagle, og tror ikke kongefamiliens omdømme vil bli rammet i stor grad.

Blindheim tror skandalen mellom prinsens foreldre, Diana og Charles, skadet familiens omdømme i større grad.

– Det er nok flere som tenker på Diana-saken i ettertid, hun var ekstremt populær verden rundt, og kongehuset kom i skyggen av henne den gang. Jeg tror det skadet ryktet til kongehuset mer enn det vi ser nå med prins Harry, forklarer Blindheim.

Også Blindheim tror en eventuell uttalelse fra kongefamilien vil komme i form av en anonym kilde, men noe uttalelse fra kongen selv tror ikke eksperten vil skje. Det mener han er kongens rådgiveres verk.

– Han har jo vært en løs kanon, men nå er han omringet av rådgivere som antakeligvis sier at «desto mindre vi snakker om det, desto fortere går det over», hevder han.