Den kommende selvbiografien til prins Harry (38) er allerede varslet å bli «rå og ærlig», men skal vi tro enkelte kongehuseksperter er det ikke nødvendigvis positivt for alle at «hele historien» til prinsen skal deles med offentligheten.

– Boken kan dessverre være en fare for kongehuset, sier kongehusekspert Shannon Felton Spence overfor Fox News.

– Den kan være en stor fare for kongehuset med tanke på omdømmet deres. Institusjonen fungerer ved å rette fokus mot de direkte arvingene, seniormedlemmene. Og tittelen på boken alene skaper en distraksjon fra alt de gjør, sier hun.

Les også: «Bloggerne»-profilen skjulte spillegjeld for kona i to år – nå avslører han summen

Hun får støtte fra Nettavisens kongehusekspert, Per Gunnar Sværen, som påpeker at alt avhenger av innholdet.

– Jeg tror absolutt kongehuset kan ta skade av dette. Det kommer selvsagt an på hva prinsen kommer til å avsløre, men i og med at han blant annet skal fortelle om årsaken til at han forlot kongehuset til fordel for et liv i USA, er det nok ikke bare positivt for kongehuset, sier Nettavisens ekspert.

– Harrys sinne har bygget seg opp

I januar 2021 valgte prins Harry å forlate sine kongelige plikter for godt, og flyttet samtidig til California i USA med kona, hertuginne Meghan (41). Siden stilte de begge i et intervju med talkshow-dronningen Oprah Winfrey (68) der de kom med flere oppsiktsvekkende uttalelser og påstander.

Les også: Nå snur «alle» ryggen til Kanye West

Blant annet hevdet Meghan at det var rasistiske tendenser ved kongehuset – og paret var samtidig tydelige på at det var viktig for dem å ta et oppgjør med alle skriveriene om dem.

Ifølge Felton Spence er det nærliggende å tro at den kommende boken blir enda mer personlig, og hun venter derfor flere overraskelser. Blant annet tror hun leserne vil få den ufiltrerte historien om hvorfor Harry og kona forlot kongefamilien, samt et bilde av Meghans rolle i livet hans.

– Vi vet at Harrys sinne har bygget seg opp. Deler av det er åpenbart et traume etter morens død, men også i det at han alltid har følt seg som en «reserve». Meghan oppfordret ham til å eie disse følelsene. Hennes påvirkning er synlig i alt han gjør, han ble et annet menneske da de to møttes, hevder hun.

– En tittel han ble født med

Tittelen på prins Harry selvbiografi er «Spare», som direkte oversatt til norsk betyr «reserven».

Dermed er det også sannsynlig at 38-åringen vil ta opp forholdet til broren i den kommende selvbiografien, noe som har vært et hett tema i sladderpressen de senere årene. Det har nemlig blitt hevdet at de kongelige brødrene har sklidd fra hverandre og ikke lenger har et like nært forhold som før.

Per Gunnar Sværen tror bokens tittel bekrefter at dette vil bli et av temaene som blir sentrale.

– «Spare» oversettes direkte til «reserven», som jo er en tittel prins Harry på mange måter ble født med, sier han.

– Uttrykket «the heir and the spare», altså «arvingen og reserven», har i mange år blitt brukt i forbindelse med prins William og prins Harry, i og med at det er William som en dag kommer til å arve tronen. Prins Harry har dermed kanskje følt at han har falt litt utenfor, et inntrykk tittelen på selvbiografien kan forsterke eller bekrefte, legger Sværen til.

Les også: Märtha og Durek slaktes i utenlandske medier

Journalist og forfatter Duncan Larcombe mener prins Harry setter seg selv i en offerrolle.

– Det er veldig tydelig at Harry har til hensikt å ta en slags offerrolle ved å gi boken en nedsettende tittel. Det som vil følge er antakelig en bok om hvor tøft det har vært å vokse opp i brorens skygge, sier han overfor Fox News og legger til:

– Når det gjelder kongefamilien, ser det ut til at de kommer til å starte 2023 med store PR-utfordringer.