Torsdag morgen våknet det britiske folk til avisforsider som handlet om alt annet enn fødselsdagen til dronningen deres.

21. april fyller nemlig dronning Elizabeth av Storbritannia 96 år, men den store snakkisen i landet er imidlertid dronningens barnebarn, prins Harry (37). Han var forrige uke tilbake i hjemlandet for første gang på lenge etter at han flyttet til USA – og har naturligvis fått mye oppmerksomhet.

Så da amerikanske NBC natt til torsdag delte flere klipp fra et kommende intervju med den britiske prinsen, ble det enda mer oppmerksomhet rundt prinsen. Det er nemlig ikke alle som er så veldig begeistret for uttalelsene til 37-åringen.

Les også: Pia Tjelta skulle ta en selfie med superstjernen, så skjedde det uventede

– Det var flott å være sammen med henne, det var bare så hyggelig å se henne, og hun er i god form. Hun har alltid en god sans for humor med meg, og jeg sørger bare for at hun er beskyttet og har de rette menneskene rundt seg, sier prinsen om da han og kona drakk te med bestemoren forrige uke.

Og det er spesielt sistnevnte uttalelse som har fått enkelte til å reagere kraftig.

– Skamløsheten er sjokkerende

Det er nemlig flere som lurer på hvordan prins Harry mener han beskytter dronningen.

«Alle vet at den personen dronningen trenger å beskyttes fra er Harry selv. Mannen som ene og alene har gjort mest skade på det britiske monarkiet siden Oliver Cromwell», skriver Daily Mail-skribent Jan Moir i en sint kommentar for avisen.

Moir begrunner videre utsagnet sitt ved å hevde at prinsen tidligere indirekte har kalt dronningen en dårlig mor og hintet om at noen medlemmer av kongefamilien er rasister.

«Skamløsheten er sjokkerende», skriver hun.

Les også: Dette svarer Linni Meister på kjæresteryktene

Kongehusekspert Angela Levin, som har skrevet biografi om prins Harry, er også kritisk.

«På 15 minutter sørget Harry for at dronningen er 'beskyttet og har de riktige folkene rundt seg'. Kommentarene hans på amerikansk TV er en grov fornærmelse mot kongefamilien, de kongelige legene og alle rundt hennes majestet. Arrogansen hans har ingen grenser», skriver hun i et innlegg på Twitter.

– En grov fornærmelse

I en kommentar i The Sun utdyper Levin, og mener Harry er den siste som har tatt vare på dronningen i det siste.

«La oss være ærlige. Mens prins William, prins Charles og deres respektive partnere har jobbet for å sørge for at hennes majestet er tatt vare på, har ikke Harry tatt bryet med å besøke Storbritannia på over et år. Hertugen har i stedet brukt tiden sin på å angripe kongefamilien på TV og saksøke dronningens regjering», skriver Angela Levin og legger til:

«Å antyde noe annet er en grov fornærmelse».

Les også: Juliane Snekkestad etter bruddnyheten: – Deilig å være meg selv igjen

Mye av det samme mener også den britiske journalisten Robert Jobson, som blant annet har skrevet en bok om prinsesse Diana. På Twitter gir han uttrykk for at de øvrige medlemmene av den britiske kongefamilien er de som i størst grad beskytter og støtter dronningen i det daglige.

«Jeg tror du vil oppdage at prins Charles, resten av hennes majestets barn og William gjør nettopp det, støtter dronningen. Med handlinger – ikke bare ord», skriver han.

Lykkeønskninger i sosiale medier

Verken prins Harry eller det britiske kongehuset har kommentert reaksjonene som har kommet etter at deler av det ferske intervjuet ble offentliggjort. Men til tross for mye negative skriverier på dronningens bursdag, har feiringen tilsynelatende gått som planlagt. I alle fall i sosiale medier.

Torsdag ble det blant annet offentliggjort et nytt bilde av den 96 år gamle dronningen med to av hestene sine:

Flere i kongefamilien har også delt sine lykkeønskninger.

«Ønsker hennes kongelige høyhet dronningen en veldig fin 96-årsdag i dag! En inspirasjon for så mange i Storbritannia, Samveldet og verden», skriver prins William (39) og hertuginne Kate (40) til et bilde av monarken på Instagram.

Også prins Charles (73) og hertuginne Camilla (74) har delt en bursdagshilsen på Instagram: