I slutten av juli ble det kjent at Durek Verrett (47) ble smittet med koronaviruset, da han hadde vært på norgesbesøk for å delta i Ingrid Alexandras 18-årsfeiring i juni.

– Mange har spurt om hvor jeg har vært. Jeg var i Norge, som dere vet, og jeg kom tilbake og jeg fikk korona, er noe av det Verrett sier en 48 minutter lang video på Instagram.

Det kom også fram da at Verrett nektet å ta medisiner og ble frisk igjen av seg selv, til tross for at Verrett fortalte at han måtte på sykehus etter å ha fått viruset. Prinsesse Märtha Louises forlovede påsto at én håndlaget medaljong gjorde han frisk. På sin egen hjemmeside selger Verrett medaljongen til «hvermannsen» til en pris av drøye 2150 kroner, med påstander om at den vil kurere sykdom. Dette har naturligvis skapt rabalder, og mange har reagert de siste dagene. Noen som imidlertid ikke har reagert, i hvert fall ikke utad, er Kongehuset.

Gunnar Stavrum: Kongefamilie med sjaman som helbreder kreft og prinsesse som snakker med engler

– En strategi

Caroline Vagle er kongehusekspert i Se og Hør, og hun har fulgt saken tett i det siste. Hun er ikke overrasket over tausheten fra Kongehuset.

– Det er ingen overraskelse at de kongelige er tause. Deres strategi er stort sett å ikke kommentere den slags. I dette tilfellet er Durek forlovet med prinsesse Märtha Louise, og derfor er ikke Kongehuset ansvarlig for han kommunikasjonsmessig. Det virker kanskje som at de forsøker å tie det i hjel nå. Men vi må huske på at Kronprinsen tidligere faktisk har uttalt at han var uenig med noen av Verretts påstander, sier Vagle til Nettavisen.

En annen og svært sjelden anledning, hvor Kongehuset faktisk var ute og sa ifra, var i desember 2019. Da hadde Verrett bedt om å sette premissene før han skulle intervjues i VG og NRK. Da var Det kongelige hoff raskt ute, og sa at Kongehuset ikke ønsker at det skal legges føringer på omtalen av Kongehuset.

Kongehuset har fått tilsendt flere spørsmål fra Nettavisen, men har også i denne anledning valgt å avstå fra og kommentere.

– Vi har ingen kommentarer til saken, skriver assisterende kommunikasjonssjef Svein Gj. Gjeruldsen i en kortfattet e-post.

Reaksjoner

Kongehuseksperten er imidlertid glad for at det har kommet reaksjoner.

– Det han sier er polariserende og kontroversielt. Det kan være farlige påstander, og det er bra at det blir motsagt av fagfolk som for eksempel leger, understreker kongehuseksperten.

Et av fagfolkene som har reagert er FHI-topp og overlege Preben Aavitsland. Han forteller til Nettavisen i en sms at han ikke har tid til å utdype mer overfor Nettavisen, men han skrev følgende på Twitter tirsdag ettermiddag.

– Bra om sjarlatanen Durek.

Da viste han til et debattinnlegg i Nettavisen, hvor debattforfatteren skrev følgende i ingressen: «Som en slags moderne hoffnarr gjør sjamanen Kongehuset til latter, og setter kongeparet i en ytterst pinlig situasjon».

Les hele innlegget her: Nordmenn er romslige, men det går en grense et sted. Den går akkurat her

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen, har også reagert sterkt.

– Det er en alvorlig ting når offentlige personer med en stor følgerskare kommer med ikke-dokumenterte medisinske påstander, som kan gjøre at mennesker velger bort viktig medisinsk hjelp de burde fått, sa Gerhardsen til Nettavisen.

Nettavisen har sendt flere spørsmål til Durek Verretts team, men spørsmålene har ikke blitt besvart i skrivende stund.

Ikke i den innerste kretsen

Vagle forklarer også at prinsesse Märtha Louises posisjon gjør det «lettere» for Slottet å avstå og blande seg inn. Hun tror heller ikke at Kongehuset mister noe anseelse på grunn av Verrett-kontroversene.

Les også: Mads Hansen ble blokkert på Instagram av Durek Verrett etter dette

– Prinsessen er noe på siden av Slottet, og jeg tror at folk flest klarer å skille på dette, selv om mange reagerer, sier kongehuseksperten.

Og hun legger til:

– Jeg har respekt for at folk har ulike syn på ting, og selvsagt også Durek Verrett. Men jeg tenker som sagt også at det er viktig at han får motstand på ikke-dokumenterte medisinske påstander. Det virker ikke som at Verrett har tenkt å tie fremover, selv om han skal gifte seg med prinsesse Märtha Louise, så det vil nok komme kontroverser jevnt og trutt.