Se video øverst: Kong Haralds livlege med siste nytt om Kong Haralds tilstand, direkte fra klokken 14.00.

Torsdag meldte kongehuset at Kong Harald (83) ble innlagt på Rikshospitalet for å skifte en hjerteklaff.

Operasjonen ble gjennomført fredag, og kongehuset skriver på sine nettsider at operasjonen var vellykket og at kongens tilstand er god.

Kongen sykmelding vil vare ut oktober, opplyser de videre.

Les også: Dette er risikoen ved kong Haralds hjerteoperasjon: – Kan måtte bruke pacemaker

Overført til intensivavdelingen

Kongens livlege, overlege Bjørn Bendz, leder det medisinske teamet som opererte kongen.

I pressemeldingen fra kongehuset forklarer han hvordan inngrepet ble utført. Det skjedde i et hybridrom, en blanding av et røntgenlaboratorium og en operasjonsstue.

– Det ble først lagt inn en midlertidig pacemaker. Deretter ble selve inngrepet utført via en pulsåre i lysken. En ny biologisk hjerteklaff ble satt inn via tilgangen i lyskepulsåren og plassert inne i den gamle klaffen. Den gamle klaffen ble således presset ut til siden av den nye velfungerende klaffen. Etter inngrepet ble Hans Majestet Kongen overført til Intensivavdelingen for videre observasjon, sier kongens livlege Bjørn Bendz i pressemeldingen.

Fredag ettermiddag vil Bendz ha et kort møte med invitert presse på Rikshospitalet for å svare på spørsmål knyttet til inngrepet.

Les også: Kong Harald må hjerteopereres

Operert i 2005

Kongen gjennomgikk en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren i 2005, og fikk da aortaklaffen erstattet av en kunstig hjerteklaff som blir laget av biologisk materiale. Slike hjerteklaffer har en levetid på mellom ti og 15 år, så det er ikke uvanlig at pasienter må gjenta inngrepet.

Sist kongen ble operert var det en åpen hjerteoperasjon, mens denne gangen var 83-åringen våken under inngrepet, som ble utført via lysken med lokalbedøvelse, såkalt TAVI.

Denne metoden er mest brukt hos pasienter som har stor risko for komplikasjoner ved åpen hjerteoperasjon.