Kongeparet er på tur i Møre og Romsdal i disse dager. I den anledning uttalte de seg for første gang om Märtha Louises forlovede, Durek Verrett.

– Vi kommer til å snakke med ham. Det er en kulturkollisjon vi merker nå, sa Kong Harald til NRK.

Durek Verrett er mye omdiskutert i Norge, og kommer stadig med uttalelser som setter sinnene i kok. Spesielt når det kommer til hans uttalelser rundt sykdom og helbredelse av kreft.

– Vi er i en prosess, og det kommer til å løse seg etter hvert. Vi blir bedre kjent og vil snakke mer med ham. Så det vil nok løse seg. Det er ingen utfordring egentlig, sier kong Harald.

Kongeparet møtte pressen tirsdag ettermiddag på kaien i Sykkylven i forbindelse med en tre dager lang fylkestur i Møre og Romsdal. Der fikk de flere spørsmål om Durek Verrett, også kalt sjaman Durek, som er forlovet med prinsesse Märtha Louise.

– Vi blir bedre og bedre kjent, og vi kommer til å snakke mer med ham, som vi gjør i en familie. Men jeg lover ikke at det løser seg i morgen, sier kongen.

Dronning Sonja påpekte at det er stor forskjell på Norge og Amerika.

Verrett hevdet senest i sommer at en medaljong hjalp han med å bli frisk etter koronasmitte. Den samme medaljongen selger han på sin nettside for 2000 kroner.

– Nå er jeg så heldig, eller uheldig, at jeg nettopp har vært syk selv. Og i dette landet har vi et utmerket helsesystem, jeg kan bare si at det er veldig bra å ha et sånn helsesystem som vi har i Norge. Og selv Durek Verrett har nytt godt av vårt helsesystem, sier kong Harald til NRK.

Durek Verrett har også fortalt at han har opplevd rasisme i Norge.

– Jeg er ikke Durek, så jeg vet ikke hva han har opplevd. Men det er ikke tvil om at i kroker og kriker i Norge, finnes det en del som driver med den slags. Han merker det nok. Det gjør nok flere som ikke er etnisk norske her i landet, sier kongen på spørsmål fra NTB.