Etter nesten én måned i retten med tett oppfølging av media, er det ventet at dommen mot den tidligere fotballstjernen, Ryan Giggs (48) skal falle på plass. Rettssaken har foregått i Manchester, hvor 48-åringen er tiltalt for blant annet vold mot sin tidligere kjæreste, Kate Greville (38) og hennes lillesøster Emma Greville.

I tillegg til voldsbruk mot ekskjæresten og hennes søster, er han også tiltalt for kontrollerende eller tvangsmessig oppførsel mot sin daværende kjæreste mellom august 2017 og november 2020. Han ble arrestert 1. november 2020 etter at han skal ha skallet henne.

Les også: Ryan Giggs gir seg som Wales-manager

Giggs har hele veien avvist alle anklager. Detaljene i tiltalen er blant annet at fotballstjernen sparket henne i ryggen og kastet henne naken ut av et hotellrom etter at hun anklaget ham for utroskap.

48-åringen har imidlertid innrømmet i retten at han kan ha «truffet» ekskona under slagsmål.

– Det er riktig at Kate og jeg dessverre havnet i en krangel som resulterte i at vi begynte å slåss, sa den tidligere fotballstjernen i uttalelsen ifølge Mirror.

– Hun (Kate Greville) slo meg i ansiktet, og jeg begynte å blø fra leppen og munnen. Jeg kan ha truffet henne og søsteren hennes under slåsskampen, men det var aldri med forsett, fortsatte han til politiet tidligere i rettssaken.

Hvordan kunne en av Englands beste fotballspillere gå fra å bli beskrevet som en med «rikelige ferdigheter» og en «skjønnhet på banen» til en som utøver vold mot kvinner?

Ungt talent

Ryan Giggs, født Ryan Joseph Wilson, vokste opp i hovedstaden i Wales, Cardiff. Han valgte å ta morens etternavn da foreldrene skilte lag. I tidlig alder visste den unge gutten at han hadde potensial til å nå langt i engelsk fotball.

Han var en allsidig spiller som mestret alle posisjoner på banen.

Det var under en prøvespilling for Manchester City at han som 14-åring ble oppdaget av talentspeidere fra laget på motsatt side av byen, Manchester United.

Sir Alex Ferguson ble overbevist av ryktene om et ungt talent fra Wales, og dro personlig hjem til Giggs for å rekruttere han til Uniteds ungdomslag.

Valget var lett for den unge gutten og han takket ja.

Les også: Willow Smith bryter tausheten etter farens Oscar-slag: – Vår menneskelighet er ikke alltid akseptert

Proff som 17-åring

På 17-årsdagen sin signerte han proffkontrakt med Manchester United, og debuterte kort tid etter for a-laget i 1991 på hjemmekamp mot Everton på Old Trafford.

Han er i senere tid blitt én av fire til å bli tildelt prisen, «PFA Young Player of the Year» hele to ganger for flest seriemesterskap i England, nemlig tretten ganger.

Med alle utmerkelsene til Giggs er det ingen tvil om at han har vært en av de større legendene innenfor engelsk fotball. Han er i tillegg engelsk fotballs mestvinnende spiller med 35 vinnermedaljer og en klubbrekord med 759 opptredener for United.

Giggs ble utnevnt «offiser» av Order of the British Empire i 2007. Resten er historie for det britiske fotballtalentet.

Turbulent forhold

Det er i tidsrommet august 2017 og november 2020 at den tidligere fotballspilleren skal ha oppført seg voldelig og kontrollerende overfor ekskjæresten, Kate Greville. Forholdet skal ha vært preget av mye fysisk og psykisk vold.

De to møttes gjennom jobb i 2013 og Greville har beskrevet han som hennes store kjærlighet. De fant raskt kjærligheten og innledet et forhold mens Greville fortsatt var gift, ifølge britiske medier.

I den pågående rettssaken har Greville beskrevet Giggs som sin bestevenn, men fortalt at hun var naiv til tross for tydelige «røde flagg» ved den mangeårige Manchester United-stjernens oppførsel.

Etter et turbulent forhold skal hun ha gjort det slutt med fotballstjernen i 2016 og flyttet til Abu Dhabi, men der skal han ikke latt henne være i fred. Senere gjenopptok de forholdet, og det var i dette tidsrommet den angivelige voldsbruken skal ha funnet sted.

Kastet naken ut av hotellrom

Rettssaken pågår som nevnt i disse dager i Manchester Minshull Street Crown tinghus, der det stadig dukker opp rystende detaljer.

Greville har hevdet at Giggs «klikket» på henne på en suite på et femstjerners hotell i London i 2017, hvor sistnevnte skal ha sparket henne i ryggen og kastet henne naken ut av et hotellrom, etter å ha anklaget ham for utroskap.

Han skal ifølge ekskjæresten fortalt hun at hun var paranoid, men i retten hevder hun selv å ha funnet ut at han var i et forhold med en annen kvinne.

Greville har uttalt i retten at hun følte seg som en slave i forholdet med Giggs.

Det skal angivelig ha vært mye fysisk og psykisk vold de tre årene han er tiltalt for vold og tvangsmessig oppførsel.

Les også: Aktor i retten: Giggs hadde «en styggere og mer uhyggelig side»

Ifølge retten skal Giggs ha sendt flere truende meldinger til Greville, blant annet én som er kommet frem i retten:

– Jeg er jævlig forbannet og redd for meg selv, fordi jeg kan gjøre hva som helst.

Dømt for å skalle henne

Etter mye frem og tilbake skal Greville ha forsøkt å gjøre det slutt igjen med fotballstjernen på en restaurant. Årsaken var angivelig at han «nok en gang hadde bedratt henne». I retten har det blitt beskrevet at hun dro hjem fra restauranten sammen med søsteren sin for å pakke sammen eiendelene sine.

Giggs skal ha møtt de to søstrene hjemme kort tid etter, hvor det angivelig skal ha oppstått en krangel som endte med fysisk vold.

Ifølge Sky News skal krangelen ha startet med at de tok telefonen til hverandre, som til slutt brøt ut i en slåsskamp på gulvet. Til slitt skal den tidligere United-spilleren ha skallet henne i ansiktet.

Søsteren til Greville hevder å ha forsøkt å bryte inn i krangelen, men skal ha blitt servert en albue. Hun skal deretter ha kontaktet politiet som ankom hjemmet til det tidligere kjæresteparet og arresterte Giggs.

Det er denne voldshandlingen han nå blant annet møter i retten for, hvor aktor hevder at Giggs mistet kontrollen.

– Ville aldri tydd til vold

Giggs advokat, Chris Daw, sier at Giggs har akseptert at oppførselens hans er langt fra perfekt. Han mener at forholdet mellom det tidligere kjæresteparet var umodent, og hevdet at de begge har «oppført seg som barn». Giggs understreker imidlertid at han aldri ville krysset en linje som tyr til vold og kontrollerende oppførsel.

Påstander som skalling mener han er en «stygg løgn».

Dette er ikke første gang Giggs havner i overskrifter som ikke handler om fotball. I 2011 ble han beskyldt for å ha en åtte år lang affære med sin egen brors kone.

Rhodri Giggs – som har stått fram flere ganger – har mildt sagt hatt et anstrengt forhold til storebror Giggs etter dette.

Ferguson dukket opp i retten

Tidligere i rettssaken dukket Manchester United-profilen sir Alex Ferguson opp i rettssalen for å vitne i saken.

Ferguson beskrev Giggs som en rolig gutt som lyttet til det den tidligere manageren sa.

Den tidligere Manchester United-manageren kunne videre fortelle at Giggs opplevde stor medieoppmerksomhet utover i karrieren.

– Vi måtte beskytte ham, sa Ferguson fra vitneboksen.

Skotten beskrev videre en behersket Giggs under hans tid i klubben.

– Han var utvilsomt det beste eksempelet jeg hadde i klubben, fortalte Ferguson før han forlot vitneboksen.

Risikerer fengsel

Rettssaken er ventet å vare i om lag to uker. Siktelsene mot den tidligere Manchester United-stjernen har en strafferamme på fem års fengsel.

Saken var oppe for første gang i rettsapparatet i april i fjor. Giggs erklærte seg uskyldig og saken ble berammet til disse dager. United-profilens forsvarere oppfordrer juryen til å bruke fornuften.

Giggs sluttet som landslagssjef for Wales i juni som følge av saken.