Onsdag denne uken delte ELLE Norge bilder av den nye juli-utgaven deres via Instagram. Med påskriften «Let love rule!» i ulike farger, hadde de valgt seg ut skuespiller Pia og Sofia Tjelta, modell Catharina Zeitner og modell, eventyrer og aktivist Aleksandra Orbeck Nilssen til å pryde hver sin forside.

– Temaet for denne ekstra store sommerutgaven er kjærlighet! Sjelden har vi følt på en så stor lykke og kjærlighet til omverdenen, som nå når vi har fått friheten vår nesten helt tilbake, skriver magasinet på Instagram blant annet.

Dette får flere til å reagere. Spesielt fordi det blir brukt regnbuefarger og et typisk Pride-slagord, uten å ha inkludert LHBTQI-personer på forsiden, nøyaktig nøyaktig samtidig som Pride Oslo kicker igang.

– Misbruker pride

Skuespiller og skribent Mario Bøckman er blant de som uttaler seg om saken via Instagram Stories.

– Dette er det beste eksempelet jeg har sett i Norge på misbruk av Pride og vår symbolikk, sier han og fortsetter:

– Dere lager en forside, faktisk tre stykker, hvor dere bruker tittelen Let Love win eller noe sånt (Let love rule. red. anm) i regnbuefarger i Pride Month. Og så har dere ikke castet noen LHBT-mennesker. BTW, Pia og Sofia Tjelta, fantastiske mennesker. Kjempenice å ha på de på det. Men hvorfor de er på dette coveret … det ser bare dumt ut for dem og for dere.

Bøckman omtaler forsidene som performativt, og mener det både er skuffende, tonedøvt og et tegn på at ingen i Elle har noe kunnskap om Pride eller LHBT-miljøet.

– Dette er pinkwashing på sitt beste. Dere nevner ikke et ord om LHBT-mennesker, dere nevner ikke et ord om Pride eller noen ting, men likevel skal dere bruke fonten, let love win, bruke disse bildene av hvite CIS-personer – eller, greit, det var én som ikke var det – og disse kjærlighetsbildene. Dette er det vi snakker om. Slutt å kapitaliser på Pride hvis dere ikke skal gjøre noe.

Les også: Pride-illustrasjonen til norske Samra Avdagić går viralt: – Jeg er målløs

Videre i sin hardnakkede kritikk ber han sjefsredaktøren i Elle, Petra Middelthon, om å komme på banen og forklare det hele.

– Jeg synes ikke det er noe gøy. Jeg synes også det er skummelt å kritisere folk som jeg kanskje potensielt kunne jobbet med. (…) Men det er mange som reagerer og det er ikke alltid folk som tør å si fra, hvert fall ikke offentlig, sier han.

Ikke enig i kritikken

Til Melk og Honning kommer sjefredaktør i ELLE med tilsvar.

Middelthon forteller hun at juni-utgaven deres, som fremdeles er i salg i butikkene ut denne uka, kom ut i Pride-måneden og hadde den norske modellen Ceval Omar på coveret.

– I intervjuet snakker hun åpent og ærlig om sin opplevelse av å være født i feil kropp. Juni-utgaven vår er dedikert til temaet «frihet». Frihet til å være den man er, frihet til å gjøre det man vil og det faktum at vi alle snart får friheten vår tilbake.

Middelthon forklarer også at forsiden, som blant andre Bøckman reagerer på, er magasinets sommerutgave som skal ligge i butikkhyllene i hele juli og august.

– Den utgaven har fokus på kjærlighet generelt. Dette med tanke på at vi endelig nærmer oss slutten på pandemien, og endelig kan være sammen med dem vi er glade i. I magasinet har vi forøvrig – i tillegg til Pia og datteren – et stort intervju med Bjarne Melgaard og hans forlovede Patrice Deste, sier Middelthon.

Ifølge Middelthon er ikke de fargerike bokstavene på coveret til juli/august-utgaven et forsøk på et Pride-statement. Fargene representerer heller sommer, glede og lykken over at samfunnet åpner opp igjen.

– Sitatet «Let love rule» er hentet fra intervjuet med Lenny Kravitz som man kan lese i denne utgaven. Det er noe vi syntes passet godt til temaet kjærlighet. Vi intervjuer, fotograferer og omtaler mennesker med ulike legninger, alder, yrker og bakgrunner i hvert eneste nummer, også i både vår juni- og juli/august-utgaven.

Les også: Pride: Det handler ikke om kjærlighet lenger

Kjøper ikke kritikken

Mario Bøckman kjøper imidlertid ikke forklaringen til Elle, og mener regnbuefargene og tittelen til magasinet vil tiltrekke seg et publikum som ønsker å lese om Pride om det var hensikten eller ikke.

– Dersom de ønsket en sommerutgave uten Pride-tema burde de holdt seg unna tydelige visuelle Pride-clues. Det blir som falsk reklame, mener Bøckman og fortsetter:

– Jeg lurer også på hvorfor de ikke tok det til seg i fjor, da de også ble kritisert for liknende ting(Camilla Pihl frontet da coveret av Elle Norge sitt juni-cover sammen med sin nyfødte datter, med regnbuefarget logo med tittel «Håp og kjærlighet». red. anm).

Bøckman tror imidlertid ikke at Elle har gjort dette med en dårlig intensjon.

Skuespilleren og skribenten ønsker i hovedsak å poengtere at dersom man ønsker å kapitalisere på Pride-symbolikk, skal pengene gå til organisasjoner som jobber for LHBTIQ-menneskers rettigheter.

– Hvis dette var en ærlig feil, så regner jeg med at de retter det opp til neste år, da? Spør han seg.