Tidligere denne uken dukket det opp et onlinekurs kalt «Glow up; Egenomsorg med Kristin Gjelsvik» på Mikrosteg, en nettside med flere ulike onlinekurs.

Kurset ble raskt slettet etter kritikk fra blant annet personlig trener og kostholdsveileder Camilla Lid Annaniassen. Hun kommenterer på nytt nederst i saken.

I et innlegg på Instagram svarer Kristin Gjelsvik på kritikken hun har fått de siste dagene.

Kristin Gjelsvik sier i et Instagram-innlegg at planen hennes var å gi av sin erfaring med å reise seg etter å ha vært gjennom livskrise. Hun har tidligere kommet ut av et tungt rusmiljø, levd med en dødssyk mor, og gjennomgått et samlivsbrudd. Hun fortalte noe om det i Nettavisens podkast «Schendis».

– Jeg selger meg selv. Det er sånn jeg driver business. Og nå selger jeg Kristins reise ut av mørke, sier hun i Instagram-innlegget.

– Berettiget

Gjelsvik skriver i innlegget at hun er vant til å få for kritikk, og at hun tidligere har opplevd kritikk for både det ene og det andre.

– Kritikken kommer i mange former og også når man ikke skulle tro den ville komme, men denne gangen er den dog - basert på slik dette er fremlagt i some og norsk presse, helt berettiget. Jeg har full forståelse for at folk er både skuffet og sinte.

Kristin Gjelsvik har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Burde svart tidligere

Før helgen ble det oppslag i flere store norske aviser for det nye kurset til influenseren, som høstet kritikk fra flere hold. Gjelsvik innrømmer nå i videoen at hun burde ha svart på kritikken tidligere enn det hun gjør.

– Jeg vet at flere mener jeg burde svare på kritikken tidligere, men det er en vesentlig forskjell her. Dette er kritikk basert på andres antagelser. Ikke basert på noe jeg selv har publisert. Derfor har jeg også holdt meg taus frem til nå.

Gjelsvik understreker, slik hun også har gjort tidligere, at kurset ikke skulle vært publisert da det ikke var klart enda. I følge Gjelsvik bestod nettsiden av kladder under konstruksjon, arbeidstitler og utkast, og skulle være passordbeskyttet.

– Det er naturligvis svært uheldig. Jeg er så utrolig lei meg for at alt gikk live utenfor min kontroll. Det ble tatt ned så fort jeg ble gjort oppmerksom på at det var tilgjengelig.

"Spis med Kristin"

En av de punktene Gjelsvik fikk kritikk for var en av bonusvideoen som angivelig skulle bli tilgjengelig med kurset, som ble kalt "Spis med Kristin!". Den beskrives slik:

«Synes du det kan være vanskelig å spise? Da skal du få lov til å spise med Kristin over video!»

I innlegget på Instagram sier Gjelsvik at dette er noe som ikke ville blitt lansert ved det ferdige produktet. Hun skriver at teksten refererer til en trend fra TikTok, og er skrevet av en ansatt i Mikrosteg.

– Det har ingen relevans til mitt produkt, og den teksten ville ikke vært der ved lansering av ferdigstilt prosjekt. Dette er tatt fullstendig ut av kontekst, og jeg forstår at det har skapt reaksjoner.

– Fint å høre at kritikken var berettiget

Personlig trener og kostholdsveileder Camilla Lid Annaniassen sier til Nettavisen at hun synes det er fint å høre at kritikken er berettiget basert på det som lå ute.

Annaniassen stiller seg kritisk til at innholdet på kursnettsiden var helt feil, når oppstartsdato i følge Gjelsvik selv skulle ha vært 1. oktober.

– Hvis det faktisk var sånn at det var en teknisk feil som gjorde at dette lå ute på nett, og som gjorde at det ble sendt ut med e-post, og kurset aldri skulle ha blitt presentert slik det var satt sammen på nettside og e-post, så blir det spennende å se hvordan det blir når hun kommer med et ferdig produktet, sier Annaniassen.

Hun ser fram til å se hvordan produktet Gjelsvik egentlig skulle presentere, skiller seg ut fra det som allerede har blitt presentert på nettsiden som ikke skulle blitt publisert offentlig.

– Og jeg ser fram til å se hvilke fagfolk hun har i ryggen. Jeg er ikke ute etter en heksejakt, men jeg håper også at denne saken kan sette fokus på også andre som selger kurs om kosthold og trening kun basert på livserfaring, sier hun.