Det er ingen hemmelighet at folk gjerne tyr til redigeringsverktøy for å vise frem en polert utgave av seg selv i sosiale medier.

Den siste tiden har det også gått sport i å avsløre influensere og andre kjente fjes i det som skal være redigerte og retusjerte fremstillinger av virkeligheten.

Les også: Vita Mashadi og Mads Hansen møttes for første gang etter bildekritikken: - Vi er ikke venner, men vi er ikke uvenner heller

Det populære tvillingparet Vita og Wanda Mashadi (28) er blant dem som har fått kraftige beskyldninger etter seg den siste tiden. I sosiale medier er det blant annet blitt opprettet egne kontoer og emneknagger som samler bilder av tvillingparet som visstnok skal være retusjert.

Generer flere tusen følgere på påstander

En nylig opprettet Instagramkonto har blant annet generert over 22.000 følgere etter å ha postet over 50 innlegg med bilder av tvillingsøstrene.

I innleggene sammenlikner den anonyme brukeren det som skal være originalbilder av tvillingene med det samme bildet tvillingene har lagt ut på sine profiler, som ifølge brukeren skal være redigert.

Ved en rekke tilfeller har både midje og ansikt blitt redigert smalere, og fansen lar seg provosere i kommentarfeltene.

– Bare jeg som føler meg lurt? Jeg trodde dette var to ærlige jenter, men dessverre ikke helt sannheten. Det er jo trist og ikke noe vondt ment mot de som personer, for de har fine personligheter, men jeg må innrømme at jeg føler meg lurt. Trodde ikke de redigerte seg sånn, skriver en blant annet.

En annen er derimot sint for at tvillingene ikke har kommentert anklagene som er blitt rettet mot dem over lenger tid.

– Når skal disse jentene svare for seg? Det å overse kritikken er ikke en måte å den vekk. Er faktisk møkka lei av at de ignorerer det.

Les også: Dette bildet av Kim Kardashian West og søstrene vekker oppsikt: - Sender tanker og omsorg

Nettavisen har vært i kontakt med brukeren av Instagramprofilen som ikke ønsker å gå ut med navn, eller gi fra seg anonymiteten overfor Nettavisen. Den anonyme brukeren skriver imidlertid at bakgrunnen for profilen er for å vise at alt man ser i sosiale medier ikke alltid viser et riktig bilde av virkeligheten.

– Brukeren ble laget fordi jeg finner meg ikke i at de kan redigere så mye de vil, uten at de må svare på kritikken. Det gir et helt feil bilde på holdninger ovenfor kropp, når de nekter for å ha retusjert bildene sine, skriver brukeren til Nettavisen.

Personangrep: - Det oppleves som en heksejakt

Nettavisen har også vært i kontakt med Vita og Wanda Mashadi som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere enn det de uttaler i sin egen podkast, «Tvillingterapi», som ble publisert fredag morgen.

I podkasten sier jentene at det er fint, og ikke minst viktig å sette fokus på kroppspress, men at den anonyme, lukkede Instagramprofilen ikke tar bransjen som helhet, men heller har silt ut de to som dårlige eksempler og forbilder.

Jentene innrømmer at flere bilder på deres Instagram er redigert, men at det er de færreste og fra lenger tilbake i tid. De forteller at de nå har sluttet å redigere bildene, og at de har lært på veien etter at de dukket opp i rampelyset.

- Vi håper ikke justeringene vi har gjort på noen bilder har ført til at noen har blitt usikre på egen kropp, og om det er tilfelle så beklager vi det. Den unødvendige redigeringen vi tidligere har gjort på noen bilder har vi sluttet med, fortelles det.

De er derimot kritiske til måten det har kommet fram i sosiale medier, og mener at man skal være forsiktig med å påstå at andre sine bilder er fikset på.

- Jeg opplever det som veldig provoserende og urettferdig, for dette handler jo ikke om en saklig diskusjon rundt kroppsideal og kroppspress, dette er et personangrep fra et knippe anonyme mennesker. Det oppleves som en heksejakt, sier Wanda i podkasten.

Ikke første gang

Det er imidlertid ikke første gang tvillingene har fått påpakk for redigering av bildene sine.

I 2019 gikk den tidligere fotballspilleren og VGTV-profilen Mads Hansen (37) hardt ut på Instagram og viste til flere eksempler som avslørte kraftig redigering av bildene til jentene.

Under et intervju med TV 2 i september, kunne tvillingene fortelle at de ikke lenger redigerer kroppen på bildene sine

– Jeg redigerer bildene mine med farger, men ikke noe kropp, sa Wanda til TV 2 den gang.