Kritikken har mildt sagt haglet etter at VGTV-konseptet «Spårtsklubben» lanserte en ny låt, «Puppastemning», som en del av en prank mot Ida Fladen.

Som en del av TV-konseptet har programinnehaverne Mads Hansen, Erik Follestad, Jon Martin Henriksen og Ida Fladen for vane å lure hverandre trill rundt med alt fra skjult kamera og pinlige oppdrag.

Denne gang later det imidlertid til at de har gått for langt.

Tvinges til å synge om pupper

Onsdag publiserte programmet en episode der Mads Hansen og Erik Follestad rundlurer Ida Fladen til å spille inn låten «Puppastemning» som ble lansert samme dag som episoden kom ut.

I episoden kommer det frem at Hansen og Follestad har planlagt en «prank» mot Fladen i et halvt år, der de over tid har fått Fladen til å si teksten til en sang om at jenter kan gjøre som gutta, blant annet «kjøre helikopter med puppa» og «drikke akevitt i baris», uten at hun en gang vet om det selv.

Videre i episoden blir Fladen konfrontert med planen av Hansen under en sending på «God morgen Norge», der hun blir utfordret til å spille inn låta.

Fladen reagerer voldsomt på Hansen og Follestad sitt påfunn, og begynner blant annet å gråte, men lar seg etter mye om og men likevel overtale.

På et tidspunkt står Fladen i studio og blir presset av både Follestad, Hansen og Henriksen, mens hun drikker alkohol for å tilsynelatende kunne stå i det hele.

Og det er dette flere nå reagerer på.

Sammenlikner sekvensen med et overgrep

På få timer har nettet kokt med tilbakemeldinger der flere mener det hele er helt forkastelig, og at programlederne statuerer et elendig eksempel overfor deres yngre seere.

– Problemet er at de lager «shitty content» til inspirasjon og underholdning for gutter og menn som kan finne på å oppføre seg sånn mot jenter og kvinner som ikke får betalt for å tåle det, skriver en på Twitter.

– Hele denne redaksjonen består av komplette psykopater. Dette gjorde fysisk vondt å se på. Håper det fører til enorme erstatningskrav og oppsigelser, skriver en annen.

– Fristene å spørre seg hvordan Erik Follestad vil reagere om hans barn noen gang får sine grenser flyttet av fire-fem tøffe gutter ved hjelp av alkohol, skriver en tredje.

Også kjendiser, som Sondre Lerche, har kastet seg på kritikken, og sammenlikner det hele med et overgrep.

– Har aldri likt pranks noe særlig, og overgrep liker jeg enda mindre, skriver han.

– Krenket på vegne av Ida

På Twitter har Follestad svart på noe av kritikken med følgende ord:

– Nå må folk puste. Dette er et innslag i et underholdningsprogram. Dere blir krenket på vegne av Ida, som ikke selv er krenket, hevder Follestad og understreker at hun selv har delt innslaget på sin egen Instagram.

Ida Fladen har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser. Mads Hansen mener på sin side at kritikken er tatt helt ut av kontekst, og mener de som kritiserer innslaget er en liten gruppe på Twitter som umyndiggjør Ida Fladen.

– Tilbakemeldingene vi har fått har, såvidt jeg har fått med meg, vært utelukkende positive. Folk synes dette er gøy. Unntaket er på Twitter , der det er et lite utvalg som mener noe annet. Verken Spårtsklubben eller VGTV har mottatt noen form for denne kritikken, sier Hansen til Nettavisen.

Les også: Mads Hansen får internasjonal oppmerksomhet etter Pride-stunt

Hansen understreker likevel at folk må få lov til å ikke like innslaget, men mener mye av kritikken er dratt ut av kontekst. Blant annet alkoholinntaket, som ifølge Hansen ikke var at de skjenket Fladen for at hun skulle spille inn låten.

– Vi er fire kompiser som lager underholdning. Kjønn er irrelevant. Kritikken går på at Ida er jente, og det synes jeg er å stakkarsliggjøre henne. Ida er en jente med bein i nesa som hadde sagt fra om dette var noe hun absolutt ikke hadde lyst til å gjøre, sier Hansen og fortsetter:

– Vi kjenner hverandre veldig godt, og vi vet hva vi kan kødde med og ikke. Hadde det vært slik at Ida virkelig ikke ønsket å gjøre det, eller at innslaget skulle bli vist så hadde vi ikke gjort det. Ida tok beslutningen på tomannshånd med produsenten, uten kamera tilstede, og dette ble gjort etter hennes ønsker og premisser.

- Ut av kontekst

Redaktør i VGTV, Rolf Sønstelie, skriver følgende i en e-post til Nettavisen torsdag kveld:

- Det er riktig at Ida i utgangspunktet ikke hadde lyst til å spille inn låten. Så diskuterte man det, og fant en form som hun var komfortabel med. Det handlet særlig om at hun ikke ville fronte låten som artist, men at det er hele Spårtsklubben. Som jo også er helt riktig. Vi hadde aldri gjort dette uten Idas godkjennelse, påpeker han.

I likhet med Mads Hansen, mener også Sønstelie at kritikken som har kommet på Twitter ikke ses i sammenheng med konseptet.

- Kritikken som kommer tas ut av kontekst. Dette er iscenesatt humor, som Ida har siste ordet på. Det som skjer i studioet er rigget, og avklart med Ida på forhånd. Det er ikke slik at hun presses av de andre mens kameraet går, selv om det ser slik ut for seerne. Her spiller de, skriver han, og legger til:

- Jeg mener det blir feil å politisere dette humor-innslaget. Det er bare tull og tøys, som alt annet i Spårtsklubben. Å mene at dette legitimerer at menn kan behandle kvinner dårlig, er å tillegge humoren på Spårtsklubben en betydning de ikke har. Jeg tror at de fleste som følger Spårtsklubben skjønner hva dette er.

Les også: Isabel Raad gjenforent med kjæresten i Norge for første gang. Nå har hun en slu plan

Redaktøren trekker frem språkgangen og vennskapet kvartetten har seg i mellom.

- Dette er humor i sjargongen til Spårtsklubben. De er gode venner som utfordrer hverandre og pusher grenser på ting som er ufarlig, med en varme i bunn. Hvis noe føles ubehagelig, går vi ikke videre. Ingenting blir publisert fra Spårtsklubben uten at alle er komfortable med det. De eier dette humorprogrammet sammen.

- Om dette er god humor er subjektivt. De som avgjør det er seerne av Spårtsklubben, som kjenner dette konseptet veldig godt, avslutter han.

Ida Fladen har tidligere gjestet Nettavisen-podkasten «Schendis». Hør episoden her: