*Nettavisen* Livsstil.

Kritikken hagler mot Meghan etter meldingen som sjokkerte kongehuset

«Megxit»

Prins Harry og hertuginne Meghan skal ha trosset Dronningen med sitt ønske om å bryte med det britiske kongehuset. - De vil bli straffet for dette.

13.01.20 08:44

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Prins Harry og Meghan sjokkerte både Storbritannia og det britiske kongehuset onsdag kveld da de annonserte at de ønsker å trekke seg tilbake fra sine roller i kongefamilien og bli økonomisk uavhengige.

Det viste seg snart at paret ikke hadde konsultert de andre medlemmene av kongefamilien før de kom med sin annonsering.

På mandag har dronningen innkalt til krisemøte med familien for å løse situasjonen.

Les også: Prins Harry og Meghan trekker seg tilbake: – Litt mer komplisert enn som så, sier det britiske kongehuset

- Slik trosset de Dronningen

Evening Standard skriver at de har flere kilder på følgende hendelsesforløp:

  • Harry tok først kontakt med Prins Charles like før jul, hvor han ga uttrykk for at han og Meghan ønsket å tilbringe mer tid i Canada og Amerika, men at han ble bedt om å komme opp med en mer gjennomtenkt plan på dette.
  • På nyåret tok han på nytt kontakt med faren, men ble da fortalt at man trengte mer tid til å gå gjennom planen, blant annet finansieringen av planen.
  • Harry ba deretter om et møte med Dronningen med en gang han og Meghan og sønnen Archie kom tilbake fra juleferien i Canada.
  • Harry fikk da vite at Dronningen ville møte ham, men at hun ikke ville diskutere denne ønskelisten med ham før Harry hadde diskutert dette med faren.
  • Det planlagte møtet ble derimot blokkert av hoffet, men Dronningen gjorde det klart at Harry ikke måtte gå offentlig ut med disse planene på det nåværende tidspunkt.
  • Prins Charles og Prins William fikk tilsendt en kopi av uttalelsen til Harry og Meghan bare ti minutter før den ble offentliggjort, og uten noen som helst annen konsultasjon.
  • Ledelsen ved hoffet har gitt uttrykk for at «Harry og Meghan vil bli straffet for dette», skriver Evening Standard.


Ingen har kunnet bekrefte dette hendelsesforløpet, men også Daily Mail melder at medlemmer av kongehuset bare fikk vite om avgjørelsen ti minutter før offentliggjørelsen.

Klikk på bildet for å forstørre. Prins Harry og hertuginne Meghan får gjennomgå i tabloidene etter onsdagens avgjørelse. Her er forsidene til New York Post og The Sun på torsdag

Prins Harry og hertuginne Meghan får gjennomgå i tabloidene etter onsdagens avgjørelse. Her er forsidene til New York Post og The Sun på torsdag Foto: Montasje: NY Post/The Sun

- Trosset dronningen

Også CNN melder torsdag kveld at Dronningen ba Meghan og prins Harry om ikke å gå ut med uttalelsen om at de ville trekke seg fra kongehuset, men at de likevel valgte å trosse dette rådet.

Ifølge BBC, The Guardian og The Independent skal stemningen være laber og Buckingham Palace «skuffet», noen den britiske kongehuseksperten Jonny Dymond beskriver som «ganske sterke» ord fra kongehuset overfor BBC.

– Det handler kanskje ikke så mye om hva som er gjort, men om hvordan det har blitt gjort - og mangelen på konsultasjon tror jeg vil svi. Dette er helt klart en stor rift mellom Harry og Meghan på den ene siden, og resten av kongefamilien på den andre, sier Dymond til BBC.

Bakgrunn: Prins Harry og Meghan vil trekke seg tilbake: – Litt mer komplisert enn som så, sier det britiske kongehuset

Klikk på bildet for å forstørre. Britain Royals Prince Harry FILE - In this Tuesday, July 10, 2018 file photo Britain's Queen Elizabeth II, and Meghan the Duchess of Sussex and Prince Harry watch a flypast of Royal Air Force aircraft pass over Buckingham Palace in London. In a stunning declaration, Britain's Prince Harry and his wife, Meghan, said they are planning

Foto: Matt Dunham / AP Photo (NTB Scanpix)

Kraftig kritikk

Samtlige britiske aviser omtaler nyheten på førstesiden torsdag, og kritikken hagler mot paret i tabloidavisene.

The Sun døper det hele for «Megxit» og skriver at medlemmer av kongehuset er «rasende».

Klikk på bildet for å forstørre. Meghan Markles far Thomas Markle skal likevel ikke føre datteren til alters og har trukket seg fra det kongelige bryllupet som finner sted lørdag.

Britisk presse kaster seg over hertuginnen av Sussex etter at hun og prins Harry annonserte at de ønsker å fjerne seg fra sine roller i den britiske kongefamilien. Foto: Tolga Akmen (AP)

Daily Mail mener også at Dronningen er rasende, mens The Mirror siterer en kilde som mener paret har null respekt for institusjonen kongehuset er.

Ifølge avisen «i» er kongehuset på vei inn i sin mest turbulente tid siden Edvard VIII abdiserte i 1936.

Klikk på bildet for å forstørre. På torsdag er en av bestevenninnene til Meghan, Jessica Mulroney, ute på Instagram og gir sin støtte, melder NY Post.- En sterk kvinne stirrer utfordringen i hvitøyet og blunker, skriver hun på Instagram.

På torsdag er en av bestevenninnene til Meghan, Jessica Mulroney, ute på Instagram og gir sin støtte, melder NY Post.- En sterk kvinne stirrer utfordringen i hvitøyet og blunker, skriver hun på Instagram. Foto: Instagram: @jessicamulroney

Den omstridte programlederen Piers Morgan har vært svært kritiske til hertuginnen av Sussex. Han «legger skylden» for spetakkelet på Meghan.

– Meghan Markle har droppet familien sin, droppet faren sin, droppet de fleste av sine gamle venner, skilt Harry og William fra hverandre og nå skiller hun ham fra de kongelige, uttaler han.

Får støtte fra bestevennine

Torsdag er en av bestevenninnene til Meghan, Jessica Mulroney, ute på Instagram og gir sin støtte , melder NY Post.

- En sterk kvinne stirrer utfordringen i hvitøyet og blunker, skriver hun på Instagram.

Vil bryte med gamle hoff-reportere

Prins Harry og Meghan har hatt en krevende tid i rampelyset den siste tiden og signaliserer tydelig at de har fått nok av de britiske tabloidene. Prins Harry har blant annet saksøkt avisene The Sun og Daily Mirror for å ha krenket privatlivets fred.

– Jeg mistet moren min og nå er jeg vitne til at min kone blir offer for de samme sterke kreftene, sa prins Harry i en offisiell uttalelse.

Paret har også truet med å kutte ut de eldre hoff-reporterne og heller henvende seg til yngre og nytenkende journalister.

Les også: Meghan Markle i emosjonelt intervju: - Ikke mange har spurt meg om jeg har det bra

Klikk på bildet for å forstørre. Britain's Prince Harry and Meghan visit South Africa Britain's Meghan, Duchess of Sussex, gives a speech as Prince Harry, Duke of Sussex, looks on during a visit to the Youth Employment Services Hub in Tembisa township, near Johannesburg, South Africa, October 2, 2019. REUTERS/Toby Melville

Foto: Ntb Scanpix

Dersom paret får viljen ønsker de å etablere seg både i USA og Storbritannia.

– Vi planlegger å dele tiden vår mellom Storbritannia og Nord-Amerika. Dette vil la oss oppdra sønnen vår i den kongelige tradisjonen han er født inn i, samtidig som det gir familien rom til å fokusere på det neste kapittelet, inkludert vår nye veldedige organisasjon.

Også den angivelige uoverensstemmelsen mellom prinsene William og Harry og deres ektefeller, hertuginnene Kate og Meghan, skal ha preget dronningen i året som gikk, ifølge en sak i The Times like før jul.

Ifølge britiske medier skal hun være skuffet over barnebarnet Harry og hans amerikanske kone.

The Times skriver at bildet av Harry og Meghan ikke er å se blant de andre familiebildene på dronningens skrivebord når hun holder juletalen.

Dronning Elizabeth innkaller til krisemøte

Dronning Elizabeth skal mandag ha en alvorsprat med familien på Sandringham for å snakke om prins Harry og hertuginne Meghans roller i kongefamilien framover.

Ifølge BBC er det primært en samtale mellom dronningen og prins Harry, der hertuginne Meghan deltar via telefon fra Canada, om tidsforskjellen tillater det. En talsperson for Sandringham opplyser at også prins Charles og prins William er ventet å være til stede mandag.

Ifølge BBC skal dronningen, Harrys far og bror har en rekke alternativer å legge på bordet for det hertugparet av Sussex, slik at de kan få mer frihet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag