Heller ikke 17. mai i år blir smittefri, selv om smittetrykket er synkende eller flat i hele landet. Dermed vil mange måtte finne seg i å bruke munnbind i situasjoner der man har på seg den tradisjonsrike bunaden sin.
Flere klesprodusenter tilbyr derfor munnbind i tradisjonelle bunadsmønstre, melder NRK.
Mari Nickoline Floden er en av gründerne bak klesprodusenten Oslo Unbranded. Noen dager før 17. mai i fjor laget de munnbind til sine egne bunader og la i den forbindelse ut et bilde på Instagram. Ikke bare begynte bestillingene å renne inn den gang, det siste året har bunadsmunnbind vært produktet de selger aller mest av.
– Vi hadde jo aldri trodd at bunadsmunnbind skulle bli vårt bestselgende produkt. Nå lurer vi litt på hva vi skal finne på etter at pandemien er over, sier Floden til NRK.
Les også: Professor Terje Tvedt forlot NRKs lokaler: – Ville ikke bruke munnbind
Det har ikke uventet kommet mange reaksjoner på plagget, men de fleste har vært positive sier hun:
– Vi har jo vært litt redde for at noen skal reagere, men de fleste synes det er hyggelig at man gjør noe trist til noe litt finere. Vi håper jo at vi ikke tråkker på noen tær, selv om noen er strenge på hvordan vi bruker bunaden.
Gode salgstall og stor interesse til tross, det er ikke alle som er begeistret for trenden. En av dem er Camilla Rossing, leder ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt.
– Munnbind er et praktisk hjelpemiddel som bør behandles som det og som ikke har noe med bunad å gjøre. En bunad er et festplagg som har høy verdi for folk og som vi hegner om. Det er to veldig forskjellige ting, sier hun til NRK, og legger til at hun vil anbefale folk om å bruke enkle, ordinære munnbind til bunaden.