Tirsdag ble det klart at Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Dronning Sonja trakk fram nettopp kronprinsen og Hoffsjefens arbeid i beslutningen. Det dysset kronprinsens ned onsdag, og mente flere var involvert i prosessen.

– Dette synes vi er en bra løsning. For her er det flere interessenter. Vi må ta hensyn til folk i Norge. Som kanskje kan være litt det samme som Kongehuset. Så er det også av hensyn til enkeltmennesker og familien. Vi må ta vare på alle disse hensynene og det synes jeg vi har klart., fortalte kronprinsen da han møtte pressen onsdag ettermiddag i Oslo.

Han trakk fram at flere synes det er synd hun nå avtrer fra pliktene sine for kongehuset. Han ønsket ikke gå konkret inn på samtalene som foregikk i forkant av avgjørelsen som kom tirsdag.

Utelukker ikke comeback

Kronprinsen understreker at beslutningen er tatt i fellesskap.

– Kan prinsessen gjøre comeback?

– Det vil vi ikke utelukke, men nå har vi bestemt oss for at hun skal slutte å representere Kongehuset og ikke lenger ha beskytterskapene sine, sier kronprinsen.

Han understreker også at han er enig i Kongens valg om å la Märtha Louise beholde tittelen sin.

– Jeg liker veldig godt å være med familien og være med Durek Verrett og søsteren. Vi tror forskjellig og mener forskjellig, men det må likevel gå an å like hverandre. Der står vi nå, sier kronprinsessen.

– Jeg tror både tydeliggjøring av rollen og at prinsessen rolle i Kongehuset blir tydeligere. Samt at det skaper rom for at prinsessen og Durek Verrett skal få drive næringsvirksomhet som de vil, sier han.

Kongehuset har ikke bestemt hvem som skal overta Märtha Louises beskytterrolle. Kronprinsen understrekte at denne avgjørelsen ikke vil påvirke prinsesse Ingrid Alexandras rolle fremover.

– Hun er på skole og det er hovedoppgaven hennes. Hun kommer nok til å være i utdanning i mange år fremover, sier kronprins Haakon.

– Må tåle kritikk

Kronprinsen trakk også fram den store debatten som har vært rundt Märtha Louise og hennes forlovede Durek Verrett.

– Det har oppstått en situasjon hvor det var en del diskusjon rundt dette og debatt er bra. Det gjør at vi tar bedre avgjørelser og kritikk må vi tåle. Samtidig var det viktig å lytte til de som hadde innspill og at vi må finne en god løsning, sier kronprins.

– Hva tenker kronprinsen om Kongens uttalelse i går, om at Durek Verrett trodde han kunne gjøre som han ville?

– Slik jeg oppfattet Kongen, mente han at Durek Verrett kanskje ikke helt så at det han sa på helt andre kanaler i andre land Durek Verrett kunne påvirke hvordan folk så på Kongehuset i Norge, og hvordan det kunne påvirke oss. Og det er kanskje ikke så rart, for dette var jo litt nytt for han.