Onsdag formiddag ble NRK-podkasten til Sophie Elise Isachsen (27) og Fetisha Williams (28) diskutert i Kringkastingsrådet. NRK meldte tidligere denne uken at de har fått 20 sider med klager, nærmere bestemt 42 stykker.

Innledningsvis i diskusjonen roste rådsmedlem og Ap-politiker Stine Renate Håheim NRK for å forsøke å nå ut til unge jenter med podkasten, men hun synes likevel samtalene i podkasten er noe problematiske med tanke på Isachsen og Williams' kommersielle interesser utenfor NRK.

Les også: Har fått inn 42 klager på Sophie Elise Isachsen og Fetisha Williams' NRK-podkast

Hun fikk støtte fra flere andre medlemmer rundt dette med kommersielle bindinger, men et annet tema som ble diskutert var om podkasten deres bidrar til økt kroppspress.

Nettavisen har vært i kontakt med Sophie Elise Isachsens manager, Petter Wahlen, som opplyser om at de ikke ønsker å kommentere saken og Kringkastingsrådets diskusjon. Fetisha Williams har ikke besvart Nettavisens henvendelser onsdag.


– Hårforlengelser, parykker, klær og silikon

Jan Bøhler (Sp) var blant dem som påpekte dette, og som satt igjen med et inntrykk av at mange av de som har klaget er mødre eller kvinner som er bekymret for utseendepress.

– Jeg har prøvd å høre på litt av det, og det jeg droppet innom handlet om utseende. Om hårforlengelser, parykker, klær og silikon og sånne ting, sa han, og la til at han godt kan forstå bekymringen til mødrene som har sendt inn klager.

Også Akhtar Chaundry (SV) mener innholdet i podkasten er med på å skape kroppspress:

– Mange som sender inn klager er opptatt av hvilket press det skaper på sårbare unge jenter når dette sendes på NRK.

Mer enn bare kropp og klær

Mens Jan Bøhler kun har lyttet innom podkasten, har nestleder i Kringkastingsrådet, Vilde Schanke Sundet, hørt alle episodene som til nå er publisert. Hun påpekte at det blir snakket om mer enn bare kropp og klær i podkasten.

– Hvis man faktisk hører på den så er det mer en samtale mellom to venner. Sånn som podkastsjangeren er for veldig mange, sa Sundet, som også understreket at hun aldri har hørt duoen snakke om kommersielle interesser i episodene.

Les også: Sophie Elise innrømmer utroskap: – Egoistisk

Debattant og forfatter Sumaya Jirde Ali påpekte på sin side viktigheten av å ikke sette de to profilene i en bås.

– Jeg legger merke til at rådet legger seg på samme linje som det offentlige ordskiftet har gjort i mange år, der man har gitt Sophie Elise skylden for all form for kroppspress. Og det synes jeg er problematisk, uttalte Sumaya Jirde Ali og la til:

– Begge de to er jo også utsatt for kroppspress, og Fetisha Williams har jo snakket mye om det offentlig. Så jeg mener vi skal være forsiktige med å legge oss på den samme linjen.

– En balansegang vi diskuterer

Også underholdningsredaktør i NRK, Christina Rezk Resar, var til stede under Kringkastingsrådets diskusjon. Hun forsvarte NRKs valg om å inkludere influenserne i systemet.

– Kommersiell virksomhet er en ny verden for oss, også. Det er en endring i profilene generelt, at de har flere bein å stå på. Så fra sak til sak har vi en diskusjon for grensene, hva vi kan gjøre – hvordan vi kan jobbe med den profilen, sa Resar.

– Det er en balansegang vi diskuterer, la hun til.

Les også: Sophie Elise Isachsen røper alvorlig rusproblem

Resar påpekte også at NRK hører gjennom og redigerer episodene før de publiseres, slik at de kan klippe ut eventuelle glipper dersom for eksempel et produkt nevnes.

Underholdningsredaktøren var også tydelig på at kropp er et tema som er et naturlig samtaleemne.

– Vi har valgt dem til å tolke verden slik de ser den. Hvis du hører alle seks episodene ... Unge jenter er opptatt av kropp, men de snakker om veldig mye annet, sa hun avslutningsvis.